doppen stichting de noordzee

Doppen onder de loep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

10.004 dopjes en een enorme berg plastic. Dat raapten vrijwilligers vorige zomer van het Noordzeestrand. Voor het eerst werden die doppen onderzocht, in het doppenlab van Stichting de Noordzee. Wat staat er in hun doppenrapport dat vorige week uitkwam?

Doppen staan op nummer vijf van de lijst met het dodelijkste afval voor zeedieren. Na visnetten, plastic zakken en bestek, ballonnen en sigarettenpeuken. Zeevogels zien de dopjes aan voor voedsel, maar hun maag kan er verstopt van raken.

Waterdoppen

De meeste gevonden dopjes waren blauw en wit en zaten waarschijnlijk ooit op een flesje water. Acht van de tien doppen hadden geen merk, de rest kwam vooral van Spa, Coca-Cola, Evian en Fanta. Meer dan zeven van de tien gevonden doppen waren (erg) beschadigd, omdat  ze denkelijk al lang in zee dobberden.

Prullenbak

Volgens Stichting de Noordzee helpt het als er statiegeld op flesjes komt. Ook zouden bedrijven nieuwe verpakkingen moeten bedenken. Wat wij zelf kunnen doen volgens de stichting? Meer herbruikbare flessen gebruiken. En ons afval in de prullenbak gooien! In het filmpje hieronder vertellen ze er nog meer over.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het heel erg zo gaat het koeraal dood en de vissen en vogels Rentweg Oeps

heel goed van ze

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps