Leugens over luizen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Hoofdluizen zijn de afgelopen jaren een beetje groter en sterker geworden. Dat ontdekten wetenschappers in de Verenigde Staten en Canada. Volgens de onderzoekers kunnen ze steeds beter tegen de middeltjes die in luizenshampoos zitten. Daarover kon je al lezen in de papieren Kidsweek van deze week. Over luizen doen veel verhalen de ronde. Wat is nou waar en wat is niet waar?

'Meisjes hebben vaker luizen dan jongens'
Klopt! Dat komt vooral omdat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens. Luizen blijven daar net een beetje beter op zitten. En áls de luizen eenmaal in lang haar zitten, is het lastiger om ze weer kwijt te raken. Bij het uitkammen mis je bij lang haar sneller een stukje waar een luis zit, dan bij kort haar.

'Luizen komen het meest voor in de zomer'
Klopt niet! Luizen houden heel erg van een temperatuurtje van 37 graden. En dat is precies de temperatuur van je hoofdhuid, of het nu zomer is of winter! Na de zomervakantie zijn er vaak meer kinderen met luizen op school. Dat komt vooral omdat er dan al een tijdje niet gecontroleerd is op de scholen.

luizen'Je kunt luizen krijgen van je hond of je kat'
Klopt niet! Dieren kunnen wel luizen hebben, maar dat zijn ander soort luizen dan hoofdluizen. Maar ze hebben veel vaker last van vlooien. En die zijn gelukkig nauwelijks in mensen geïnteresseerd.

'Als je luizen hebt, moet je alles van stof heel goed wassen en je knuffels moeten in de vriezer'
Klopt niet! Vroeger was dat vaak het advies, maar inmiddels weten deskundigen dat dat niet helpt. Luizen die niet meer op je hoofd zitten, zijn al zo verzwakt dat ze snel dood gaan. 

Hoofdluizen kunnen 8 tot 24 uur overleven zonder eten en warmte, daarna drogen ze uit en sterven ze. Je dekbed in de diepvries stoppen of op hoge temperatuur wassen helpt dus niet bij het bestrijden van hoofdluis.

luizen 2


'Als je je haren in een knot draagt, heb je minder kans op luizen.'
Klopt!
Losse haren, lange staarten of vlechten komen makkelijker in aanraking met het haar van een ander, waardoor luizen kunnen overlopen. Luizen klimmen met hun zes pootjes en sterke klauwen behendig van haar naar haar.

Daarbij kunnen zij snelheden van wel 30 centimeter per minuut halen. Een korte knuffel, het maken van een selfie, of even op elkaars telefoonschermpje kijken kan dus al genoeg zijn. Een luis kan trouwens niet zwemmen (wel drijven), springen of vliegen.

'Luizen houden vooral van schoon haar'
Klopt niet! Luizen voelen zich even goed thuis op ongewassen, vettige haren als op een frisgewassen hoofd.

 

Meer van dit soort artikelen lezen? Wil je je eigen versgedrukte papieren krant op de deurmat krijgen? Kidsweek lees je nu zes weken lang voor maar 6 euro. Speciaal voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Waar wacht je nog op? 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

Reacties

ik heb ook luizen gehad bah

Ik heb 2 keer in mijn leven luizen gekregen dat is niet fijn

Waarom moet het over hoofd luizen Duimomlaag

Ielllll bahhhh ik heb al luizen gehad

cool! ik geloofde eerst in die rare geruchten! Duimomhoog Juichen Vraagtzichaf

Ik heb maar één keer in mijn leven gehaad

ik heb al 2 keer luizen gehad maar ik dacht echt dat luizen meer van schoon haar hielden Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Rentweg Rentweg Rentweg

stop luizen polietie ik heb ze al 100000,000000,00000,000,0 keer gehad echt waar ik word er echt gek van die jeuke echt over al Rentweg Juichen Duimomhoog

nooit luize gehad maar lijkt mij nie fijn Rentweg

Duimomhoog raar ik dacht dat het kon Duimomlaag

ik heb ook luizen wil je ze

ik heb luizen Juichen Juichen Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps
DEEL DIT ARTIKEL Facebook