Foto's iStock en Flickr/Liz West

Recepten voor ijsjestijd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

De lente is begonnen, dat moet gevierd worden! Met een lekker romig ijsje bijvoorbeeld. En daarvoor hoef je niet eens naar de winkel. Met deze supersimpele recepten maak je het lekkerste roomijs gewoon zelf. En daar heb je echt geen dure ijsmachine bij nodig!

Aardbeienroomijs
ijsjes

Dit heb je nodig:
- 250 gram aardbeien
- 200 milliliter ongeklopte slagroom
- 200 milliliter melk
- 70 gram poedersuiker
-  1 eetlepel citroensap

Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Pureer de aardbeien met een staafmixer, een stamper of gewoon met een vork. Meng de aardbeienpuree met de poedersuiker en het citroensap. Roer de melk en de room erdoorheen. Giet het milkshake-achtige mengsel in een plastic diepvriesbak en die een uur in het vriesvak.

Haal daarna de bak eruit en klop het mengsel met een mixer los. Zo krijg je geen harde bevroren stukjes in je ijs. Zet het ijs daarna weer terug in de vriezer. Haal de bak er na nóg een uur weer uit en mix weer even door. Na opnieuw een uur invriezen nog een laatste keer doormixen. Laat het ijs daarna zeker een uur met rust. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.

Tip: Dit ijs kun je natuurlijk ook maken met andere soorten fruit. Met frambozen, peren of meloen bijvoorbeeld.

Romige yoghurtbrokken
ijsjes brokken

Dit heb je nodig:
- 500 gram dikke Griekse of Turkse yoghurt (als het maar de vette variant is)
- een paar eetlepels honing
- ongeveer drie handen vol met een mix van de volgende ingrediënten: rozijnen, gedroogde cranberries, geraspte kokos, stukjes verse aardbei, bosbessen, noten of stukjes chocola

Meng de yoghurt met de honing. Bekleed een plat bakblik (vooraf wel even kijken of het in de vriezer past!) met bakpapier en stort de yoghurt erop. Strooi de ingrediënten over de yoghurt tot het er een beetje kleurrijk en vrolijk uitziet. Zet het blik met yoghurt een paar uur in de vriezer en breek het in brokken.

Kaneelroomijs
ijsjes kaneel

Dit heb je nodig:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 250 milliliter slagroom
- 1 eetlepel kaneel

Klop de slagroom met de mixer stijf, maar vooral niet té stijf. Lobbig, heet dat. Roer de inhoud van het blikje gecondenseerde melk en de kaneel er goed doorheen. Doe de mix in een diepvriesbak en laat het minstens vijf uur in de vriezer. Je hoeft dit ijs niet eens tussendoor te roeren, supermakkelijk dus! Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.

Tip: In plaats van kaneel kun je ook vanillepoeder gebruiken. Of kleine stukjes chocolade. Of nootjes. Of gewoon alles door elkaar!

Bananenijs
ijsjes banaan

Dit heb je nodig:
- drie rijpe bananen
- 75 milliliter kokosmelk (uit een blik of een pakje)

Pel de bananen en snijd ze in schijfjes. Bekleed een groot bord, dat in de vriezer past, met bakpapier. Leg daar de bananenschijfjes op en zorg dat ze elkaar niet aanraken. Anders krijg je een grote klont die je weer moet breken. Leg de bananen ongeveer vier uur in de vriezer.

Doe de bevroren schijfjes daarna in een kom en giet de kokosmelk erbij. Pureer het mengsel met een staafmixer (of in een keukenmachine) tot er een smeuïg soort softijs ontstaat. Meteen opeten, want het smelt snel!

Tip: Dit ijs kun je ook prima maken met amandelmelk of gewone melk.

Magisch roomijs
ijsjes blokjes

Dit heb je nodig:
- 125 milliliter (ongeklopte) slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- ongeveer 10 à 15 ijsblokjes
-  eetlepels zout
- grote plastic beker
<bullet>iets kleiner papieren bekertje

Meng de slagroom met de suiker en de vanillesuiker in het papieren bekertje. Zet het mengsel ongeveer tien minuten in de koelkast. Sla intussen de ijsblokjes in kleine stukjes. Het handigst kun je dat doen door de ijsblokjes in een theedoek te wikkelen en er dan met bijvoorbeeld een stevige pollepel hard op te meppen. Vul de plastic beker voor ongeveer een derde met de fijngeslagen ijsklontjes en een paar eetlepels water.

Doe het zout erbij en roer tot het goed is verdeeld. Maak in het ijsklontjesmengsel wat ruimte en zet het papieren bekertje met het roommengsel in het gat. Vul de zijkant van het plastic bekertje op met meer ijsblokjes. Wees wel heel voorzichtig: de ijsblokjes met zout mogen niet in de slagroom komen! Roer met een lepeltje door het slagroommengsel tot het helemaal bevroren is. Dat duurt ongeveer een kwartier en dan heb je ijs!

Hoe kan dit?
Het is een beetje een technisch (en chemisch) verhaal maar het zit ongeveer zo. Het ijsblokjeswater in de grote beker met het zout is veel kouder dan het slagroommengsel in de kleine beker. Als je zout oplost in water, verlaag je het vriespunt van het water. Normaal bevriest water bij precies 0°C. Maar met veel zout in het water kan het vriespunt wel zakken tot -22°C. Dat ijskoude mengsel zorgt ervoor dat ook de temperatuur van het slagroommengsel snel daalt en bevriest!
Snap je er niks van? Maakt niet uit. Gewoon proberen. Het wérkt en daar gaat het om!

Zin om meer te koken, bakken en knutselen? Op Kidsweek.nl/knutselen vind je nog veel meer ideeën en recepten om zelf aan de slag te gaan.

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Hebben jullie ook een recept voor chocoladeijs???
Ik vind namelijk chocoladeijs erg lekker.

lelkkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

ijs ijs en nog eens ijs

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

lekker zeg Oeps Vraagtzichaf Rentweg Duimomlaag Juichen

je moeder zegt kip maar ik zeg ijs

Mmm... lekker in de zomer hoor.
een plaats van naar de winkel te lopen kan je gewoon zelf ijs makken
Blij

Super handig Thanks Blij

ik heb ze gemaakt. Duimomlaag Juichen Vraagtzichaf Vraagtzichaf Oeps Blij Vraagtzichaf Rentweg smullen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jam lekker maar ik toch naar de winkel

sieb , dankje ik heb het zelf ook gedaan echt gesmuld .
het is het zelfde als een sluchie uit de winkel.
Blij Blij Blij Blij Blij Blij Blij Blij Blij Blij Blij Blij Blij Blij Blij Blij Blij Mmm.....

Lekker !!!!! Juichen Blij

Lekker !!!!! Juichen Blij

Heel fijn , elke dag ijs

lekker, wat cool

ik wil een kaas ijsje. waarom zijn die er niet?

Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg

ijs is lekker mijn lievelings soort is yoghurt en softijs en meerdere

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps