Smullen van restjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Eten weggooien is hartstikke zonde. Daarom is er sinds deze week een website tegen verspilling: Kliekipedia. En met deze Kidsweek Restjesrecepten hoeft weggooien ook niet meer. Tover oud brood om in een heerlijke zoete taart en maak van koelkastresten smakelijke gevulde paprika’s. En die snoepjes die je over hebt van een verjaardag? Daar maak je een spectaculaire snoeptaart van!

Appelbroodtaart

broodtaart

 
Ingrediënten:

- 300 gram oud brood (dat is ongeveer een halfje)

- 2 dl melk

- 60 gram boter

- 150 gram donkerbruine basterdsuiker

- 3 eieren

- 3 eetlepels citroensap

- 1 eetlepel kaneel

- 100 gram rozijnen

- 2 appels (in partjes gesneden)

 

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe het brood in stukken in een kom en giet de melk erover. Laat het even weken. Smelt de boter in een pannetje en roer er de bruine basterdsuiker, eieren, kaneel en rozijnen door. Roer door het geweekte brood en roer ook de appelpartjes erdoor. Vet een taartvorm in en stort het deeg erin. Laat het ongeveer drie kwartier bakken tot de taart goudbruin is. Lauwwarm is-ie het lekkerst!

 

Gevulde paprika’s (voor 4 personen)

paprikas


Ingrediënten:

- Vier paprika’s, liefst in verschillende kleuren

- 150 gram gehakt (of een restje vlees. Kip, een tartaartje of biefstuk: alles mag!)

en/of

- Blikje kidneybonen

en/of 

- Blikje mais

- Restjes groente (plunder de groente-la: wortel, bleekselderij, tomaat, courgette, kan allemaal)

- Scheut ketjap 

Eventueel:

- Restje geraspte kaas

- Handje rozijnen

- Paar lepels crème fraiche

 

Zo maak je het:

Snij de paprika’s doormidden (laat eventueel een volwassene helpen) en peuter de zaadjes en zaadlijsten er uit. Leg de halve paprika’s als bootjes in een ovenschaal. Bak in een koekenpan het gehakt rul (en/of de kleingesneden restjes vlees en/of de bonen of mais) en doe daar peper, zout en een flinke scheut ketjap bij. Bak de groenteresten even mee en roer eventueel de geraspte kaas, rozijnen of crème fraiche erdoor. Vul de bootjes met het mengsel en zet de ovenschaal in de oven. Ongeveer 20 minuten bakken op 190 graden.

 

Snoepjestaart

IMG 1918

 

 Ingrediënten:

- 280 gram boter

- 180 gram bruine suiker

- 1 zakje vanillesuiker)

- 1 ei

- 1/2 theelepel zout

- 220 gram zelfrijzend bakmeel

- 3 eetlepels cacaopoeder

- 100 gram pindakaas

- 150 gram chocolade (hiervoor kun je ook restjes chocoladeletter of paaseitjes gebruiken)

- Een paar flinke handen snoep (dit mag echt álles zijn: mini-marsjes, M&M’s, schuimpjes, KitKats, zure matten…)

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Roer met een mixer boter, suiker, vanillesuiker en ei tot een luchtig beslag. Mix het bakmeel, de cacao en het zout erbij en mix door tot het een glad deeg is. Doe het beslag in een ingevette bakvorm. Bak de taartbodem ongeveer 20 minuten. Laat helemaal afkoelen.

Hak intussen al het snoep in stukjes en maak het pindachocoladeglazuur (let op: hier heb je een volwassene bij nodig!) Doe de pindakaas en chocolade in een steelpan en roer heel goed terwijl de boel smelt. Verdeel de saus over de afgekoelde chocoladekoek. Verdeel je snoepgoed over de saus en druk een beetje aan. Even de chocolade hard laten worden en snijden maar!

Reacties

Lekker hoor dus nier Oeps

lekker love it :)

Blij superleuk en lekker!

cool ik wist niet dat je van brood taart kon maken. Vraagtzichaf Blij Duimomhoog Duimomlaag Juichen

best grappig maar ik weet niet of het lekker smaakt Juichen Vraagtzichaf Rentweg

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps
DEEL DIT ARTIKEL Facebook