Feestdagen Quiz

De Grote Kidsweek Feestdagenquiz

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Lekker: lente! Nóg lekkerder: al die vrije dagen en feestjes die je de komende maanden om de oren vliegen! Maar eh, wat houden die vieringen eigenlijk in? Test jouw feestdagenkennis! 

1. Zet de feestdagen in de juiste volgorde…

A. Pasen – Goede Vrijdag – Hemelvaartsdag – Bevrijdingsdag
B. Hemelvaartsdag –Koningsdag – Luilak – Bevrijdingsdag
C. Pasen – Bevrijdingsdag – Hemelvaartsdag –Vaderdag

2. In de bijbel staat dat Jezus op de donderdag voor Pasen voor de állerlaatste keer met zijn volgelingen aan tafel zat. Hoe noem je deze dag?

A. Zwarte donderdag
B. Witte donderdag
C. Rode donderdag 
D. Gele donderdag 

3. Verspreken jouw ouders zich ook zo vaak op 27 april en kletsen ze nog áltijd over Koninginnedag in plaats van Koningsdag? Heb maar een beetje geduld met ze. Het feest werd namelijk wel 124 jaar lang zo genoemd! Sinds wanneer spreken we van Koningsdag?

A. Sinds 2012
B. Sinds 2013
C. Sinds 2014
D. Sinds 2015

4. De paashaas is niet in Nederland bedacht. Uit welk land komt-ie dan wel gehuppeld?

A. IJsland
B. Duitsland
C. Ierland
D. Paaseiland

5. Op vijf mei vieren we Bevrijdingsdag. Gek eigenlijk. Want de Duitsers werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog natuurlijk niet in één dag ons land uit gejaagd. Hoe lang deden onze bevrijders er wél over?

A. 3 dagen
B. 2 weken
C. Een half jaar
D. 9 maanden

6. Dit jaar begint de Ramadan eind mei. Met welk feest wordt deze Islamitische vastenmaand afgesloten?

A. Het Offerfeest
B. Het Suikerfeest
C. Het Vuurfeest
D. Het Minarettenfestival

7. Vooruit, een inkoppertje tussendoor: wat wordt op Hemelvaartsdag herdacht?

A. Dat Jezus is opgestegen naar de Hemel
B. Dat Jezus is opgestaan uit de dood
C. Dat de hemel vanaf deze dag weer vaker blauw is dan grijs
D. Dat Jezus en Petrus elkaar voor het eerst ontmoetten

8. Op 3 juni wordt op sommige plekken in Nederland Luilak gevierd. Klinkt geinig. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

A. Door de hele dag in je pyjama rond te lopen
B. Door megagroot kussengevecht te houden voor het gemeentehuis
C. Door ’s morgens vroeg heel veel lawaai te maken op straat en iedereen wakker te maken
D. Door grappen te uit te halen bij luie mensen

9. In de bijbel staat dat Jezus, vlak voordat hij doodging, beloofde dat de geest van God op aarde neer zou dalen. Dat gebeurde met Pinksteren. Maar waar komt het woord Pinksteren dan vandaan?

A. Van ‘pentekoste’, wat vijftig betekent. Pinksteren is namelijk de vijftigste Paasdag.
B. Jezus zwaaide met zijn pink, voordat hij voorgoed naar de sterren ging
C. Van het Noorse woord ‘penkstorre’, wat ‘neerdalen’ betekent
D. Van de pinksterbloem, die rond die tijd in bloei staat

10. Schrijf maar vast op in je agenda: zondag 14 mei is het Moederdag en zondag 18 juni is je vader aan de beurt. Maar welke dag is populairder, volgens onderzoek?

A. Moederdag
B. Vaderdag
C. Beide feesten zijn even populair
D. Daar is nog nooit onderzoek naar gedaan

11. Bij welke feestdagen mag je de Nederlandse vlag aan je huis laten wapperen, volgens de officiële regels?

A. Koningsdag en Bevrijdingsdag
B. Koningsdag, Moederdag en Vaderdag
C. Pasen en Bevrijdingsdag
D. Bevrijdingsdag en Suikerfeest

De juiste antwoorden zijn: 1-C, 2-C, 3-B, 4-B, 5-D, 6-B, 7-C, 8-A, 9-A, 10-A, 11-A

Anderen lazen ook: 'Wees extra blij met je hebt op Bevrijdingsdag' of Even stil voor Dodenherdenking.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook