Een vrolijke sfeer, glanzende folders, coole workshops: middelbare scholen doen deze weken hun uiterste best om brugklassers te lokken. Hoe ontdek je of een school bij je past? Hier wat tips! 

Vraag het dokter Job van Wildlands

Stoute stokstaartjes en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Mena aan de beurt.

Vraag het dokter Job van Wildlands

Stoute stokstaartjes en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Feanne aan de beurt.

Vraag het dokter Job van Wildlands

Dokter Job van Wildlands in Emmen heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Zeger aan de beurt.

Vraag het dokter Job van Wildlands

Stoute stokstaartjes en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Job aan de beurt.

Vraag het dokter Job van Wildlands

Stoute stokstaartjes en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Akke aan de beurt.

Vraag het dokter Job van Wildlands

Stoute stokstaartjes en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Nhi aan de beurt.

Vraag het dokter Job van Wildlands

Stoute stokstaartjes en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Merle aan de beurt.

Vraag het dokter Job van Wildlands

Stoute stokstaartjes en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Giulia aan de beurt.

Vraag het dokter Job van Wildlands

Stoute stokstaartjes en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Indya aan de beurt.

Vraag het dokter Job van Wildlands

Stoute stokstaartjes en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Julie aan de beurt.

Vraag het dokter Job van Wildlands

Stoute stokstaartjes en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Vita aan de beurt.

Vraag het dokter Job van Wildlands

Stoute stokstaartjes en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. Deze keer is Quinn aan de beurt.

zandzwembad

De favoriete oom van zijn neefjes worden. Dát is de missie van Amerikaanse uitvinder en YouTuber Mark Rober. Vorige week scoorde hij vette punten: hij liet de jongens zwemmen in een bad vol vloeibaar zand! 

suppen over de Seine

Het was een vreemd gezicht: profs én prutsers peddelden zondagochtend in alle vroegte op surfboards door de Franse hoofdstad Parijs.

regenboog taipei

‘Ik zie een regenboog!’ ‘Waar?’ ‘Daar! Huh, waar is-ie nou?’ Grote kans dat jij wel eens zo’n soort gesprek hebt gehad. 

olifantje artis

In Dierenpark Amersfoort is een olifantje geboren. Het kleintje is een stoere en stond al snel op vier poten.

World Street Painting Festival 2017 in Arnhem

Verbluffende stoepkunst

In Arnhem werd deze maand het World Street Painting Festival geopend. Leon Keer, de bekendste stoepartiest van Nederland, maakte daar een indrukwekkend 3D-kunstwerk dat je nog tot en met 3 september kunt bewonderen. In het filmpje hierboven zie je hoe hij het heeft gemaakt!

Foto: Dreamstime

‘Als je nu niet ophoudt met klieren, zetten we je uit de auto!’ Dreigen je ouders daar tijdens de vakantie weleens mee? Durven ze heus niet. Maar stel dat je deze zomer tóch in je uppie langs de weg belandt. Hoe overleef je dat dan? Kidsweek vogelt het uit. Deze week deel 1: Bouwien plukt wild met boswachter Martijn. 

fietsen over wc-papier

Weg ermee! Dat denken de meeste mensen als ze een prop gebruikt wc-papier doorspoelen. Zonde, vindt een bedrijf in de Noord-Hollandse plaats Warmenhuizen. Je kunt er van alles mee maken. Fietspaden, bijvoorbeeld!

Ga jij dit weekend naar het strand? Heerlijk! Maarre... niet kwijtraken he? Het strand is zó groot, en al die badgasten lijken zó op elkaar, dat je soms je ouders niet kunt terugvinden. Strandwacht Tom Ouweling geeft tips om niet te verdwalen.

Foto: Zeeuws maritiem MuZEEum / kunstenaar Ralph Curnow

Deze week beginnen onderzoekers met het opgraven van een mysterieus scheepswrak. Het zijn de resten van het schip De Rooswijk dat in 1740 zonk voor de kust van Engeland. Cultuurminister Jet Bussemaker hoopt dat we veel kunnen leren over de VOC-tijd. Wat weten we al over dit schip? 

Lila Kalis (5) is racewonder

De Amerikaanse Lila Kalis (5) kon eerder autorijden dan lopen. En dat is te zien: de kleuter scheurt over de weg als een mini-Max Verstappen.

nieuwe lijst met verboden huisdieren

Staat er een poolvos op jouw verlanglijst? Of droom je al jaren van een rode reuzenkangoeroe? Vergeet het maar. Vanaf 1 juli mag je die dieren niet meer als huisdier houden.

gorilla Zola doet breakdance in bad

Zonder dat ze het weet is Zola beroemd. De gorilla uit de dierentuin van Dallas scoorde een hit op internet met een supergrappig badfilmpje. 

brand in Brabant

Het was een zware nacht voor de brandweer in Brabant. In het natuurgebied Mariapeel woedde een gigantische brand. Pas vanochtend waren de vlammen onder controle. 
 

panda baby Japan

Vier pootjes, twee dichte oogjes en een roze neusje. Alles zit erop en eraan bij de panda die deze maand is geboren in de dierentuin van de Japanse stad Tokyo. Vandaag werd bekend dat het een meisje is.
 

hitte zon zomer tips warmte

Het is warm, heel warm! En misschien komt er zelfs een hittegolf. Hoe houd je het leuk? Zeven survivaltips! 

slimme vogels

Een raaf laat zich niet voor de gek houden. Dat hebben Oostenrijkse onderzoekers ontdekt. De wetenschappers deden een grappig proefje.

vliegtuig met gat in de motor

Passagiers van een Chinees vliegtuig kregen afgelopen weekend de schrik van hun leven. Er zat namelijk een joekel van een gat in de motor! Gelukkig liep alles goed af.

papier van pandpoep

Van pandadrollen kun je prachtig papier maken. Dat ontdekte een papiermakerij in Loenen. En nee, dat geeft geen bruine vellen!

robot voor zieke kinderen

Ziek zijn is rot. Als je ook nog eens alleen bent, wordt het nóg vervelender. Daarom werken uitvinders aan een robotvriendje voor kinderen met de ziekte kanker.

Protesten tegen het besluit van Donald Trump over het klimaatakkoord

Veel wereldleiders balen na een besluit van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zei vorige week dat hij niet meer mee wil doen aan de klimaatafspraken die 199 landen samen hebben gemaakt. De Amerikaanse staat Californië heeft daarom besloten zélf klimaatafspraken te maken met China.

angry birds

De Angry Birds hebben het niet makkelijk op Piggie Island. Red, Chuck, Matilda, Bomb, Blues en Terence moeten samenwerken om hun eieren veilig te stellen voor de sluwe varkens.

het leven volgens nino

Wat een vrolijke verjaardag had moeten zijn, eindigt voor Nino in een drama.

dolfijntje geboren

Feest in het Dolfinarium in Harderwijk. Daar werd afgelopen weekend een dolfijntje geboren.

aanlsag Manchester

Naar nieuws uit de Britse stad Manchester. Tijdens een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande gisteravond, was er een explosie. Daarbij vielen doden en gewonden. De politie denkt dat het een aanslag was.

oproep brugklas enquete

Zit jij in groep acht en wil je álles weten over de middelbare school? Dan heb je geluk: de redactie van Kidsweek maakt ook dit jaar weer een speciale krant: Brugklas voor Beginners. En daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken!

langste kat op aarde, record

Als-ie op zijn achterpoten gaat staan, kan hij makkelijk het aanrecht aflikken. De Australische Omar zou weleens de langste kat van de wereld kunnen zijn.
 

zomerse schildpaddenrace dierentuin Dresden

Had jij het warm deze week? De vier reuzenschildpadden in de dierentuin van Dresden ook. Daarom wandelden ze van hun winterhuis naar hun zomertuin. Hugo de Tweede finishte als eerst.

okapi geboren in Blijdorp

In de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp is zaterdag een okapi geboren. Alles gaat goed met het bijzondere kleintje.

Vlasbak TU Eindhoven

Een auto van metaal? Hártstikke ouderwets, vinden ze bij de Technische Universiteit Eindhoven.

stelling Bouwien over Bevrijdingsdag
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Slimme surfplank: JetFoiler

Surfen is stoer. Maar je wordt er best moe van. Daarom heeft de Canadees Don Montague een surfplank met een motortje gebouwd. Hij testte zijn uitvinding in de Amsterdamse grachten.
 

muizenkermis Zweden

Ineens was hij er: een piepklein kermisje voor muizen op een stoep in Malmo. Het is niet het eerste muizenkunstwerk dat opduikt in de Zweedse stad…

weetjes over Willem-Alexander

Hiep hiep hoera! Vandaag is-ie jarig. Maar wat weet je verder eigenlijk over onze koning? Tijd voor een spoedcurcus oranje-kennis. Wist je bijvoorbeeld dat Willem-Alexander…

koningsdag kijken doe je zo

Vind jij het maar koud buiten en heb je nul zin om vandaag over de rommelmarkt te sjokken? Dan kun je natuurlijk ook met een oranje tompouce voor de tv kruipen. Vanaf 11 uur kun je zien hoe de koninklijke familie aankomt in Tilburg. Maar eh... wie is ook alweer wie?

zeehondje gevonden

Hij is te vroeg geboren, van een zandplaat afgespoeld, zijn moeder kwijtgeraakt en gevonden door een boot. Zeehond Gijsje heeft al heel wat meegemaakt in zijn mini-leventje. Gelukkig wordt hij nu verzorgd in Pieterburen.

Iris (15) wint The Voice Kids

Zelf kan ze het nog steeds niet geloven, maar het is toch écht zo: Iris Verhoek (15) uit Zeewolde won vrijdag de finale van The Voice Kids. Dit moet je over haar weten:

Chimpansee Marria van Stichting AAP gaat vloggen

Vergeet Enzo Knol. Zet Furtjuh maar uit. De nieuwste vlogger die je écht moet volgen is… een aap! Chimpansee Marria, om precies te zijn.

Sann Koningin van de Jeugd

Met een plastic kroon en een knoert van een medaille werd Sann (14) uit Zwolle kort geleden benoemd tot Koningin voor de Jeugd. Ze gaat het flink druk krijgen: ‘Ik wil met álle politieke
partijen praten.’

Panda's naar Ouwehands Dierenpark: Wu Wen en Xing Ya

Nog even geduld en dan landen morgenavond op Schiphol de twee reuzenpanda’s voor een lange logeerpartij in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Hoog tijd om de twee logeerberen wat beter te leren kennen! Wist je bijvoorbeeld dat…

Panda's naar Ouwehands Dierenpark en andere cadeaudieren: Wu Wen en Xing Ya

Het is bijna zover voor Wu Wen en Xing Ya! De twee reuzenpanda’s die in Nederland komen logeren, vliegen woensdag van China naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Het is niet voor het eerst dat er dieren worden uitgedeeld. Wereldleiders geven elkaar al jaren beesten cadeau. Vier uitdeeldieren op een rij!

Japanse kat Maru populairste dier op YouTUBe

Op het eerste gezicht lijkt de Japanse Maru een doodgewone kater. Maar vergis je niet: het beest is wereldberoemd.
 

slapen bij de olifanten in Amersfoort

Houd jij van slaapfeestjes? Dan ben je vast jaloers op verzorger Sandra uit dierenpark Amersfoort. Zij logeerde deze week bij de olifanten. Er is namelijk een kleintje op komst. Gelukkig filmt Sandra alles.

ruzie Turkije-Nederland

Een strenge premier Rutte en een tierende Turkse minister. Een ruzie tussen Turkije en Nederland liep dit weekend flink uit de hand. Vier vragen over het gekibbel.

Stelling
stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

nevelpantertje uit reageerbuis

In een Amerikaanse dierentuin is een kleine nevelpanter geboren. Het beestje is om drie redenen super bijzonder.

koninklijke familie in Lech

'Amalia, deze kant op kijken!' 'Majesteit, wilt u even op de buik gaan liggen?' Vandaag poseerde de koninklijke familie braaf voor klikkende camera’s het Oostenrijkse plaatsje Lech. Zo doen ze dat al járen.

plannen voor Legoland in Nederland

Sta jij te popelen om een keer naar Legoland te gaan, maar nemen je ouders je nooit eens mee naar Denemarken? Goed nieuws: misschien komt er een Legoland in Nederland.

stelling Bouwien Jansen over jongens tegen de meisjes
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

nijlpaard Fiona zet eerste stapjes

Stel: je bent een dikkerdje, je bent te vroeg geboren en je kunt de kunst niet afkijken van je moeder. Dan is het best lastig om te leren lopen! Toch is het nijlpaard Fiona gelukt.

Foto: AFP

Veel Nederlanders gaan de komende weken weer wintersporten. Leuk, maar niet als je van je ski’s dondert en iets breekt. Elk jaar landen er op Schiphol speciale gipsvluchten vol zielenpieten. Een schrale troost voor al die gekrakte klungels: dieren hebben ook wel eens een pechpoot! Dit waren een paar van de pechvogels van vorig jaar. 

Project C, video met 65 YouTubers

Het was even proppen, maar het is gelukt: YouTube-kanaal Concentrate heeft 65 YouTube-sterren in een één video gekregen. En Samuel (13) speelt de hoofdrol.

kind vloeken schelden boos

De Bond tegen vloeken is deze week jarig. De organisatie vecht precies honderd jaar tegen lelijke en beledigende woorden. Tijd voor een traktatie: vier tips voor vrolijk vloeken!

pinchéaapje geboren in Taronga Zoo Australië

In de Australische Taronga Zoo haalde een pinchéaapje deze week voor het eerst in zijn leven een frisse neus.

hondjes gered na lawine Italië

Ze blaften, kwispelden en gaven hun redders dankjewel-likjes. In Italië zijn drie puppy’s gered uit een hotel dat vorige week bedolven werd door een lawine.

olifanten in India krijgen gebreide truien

Het kost bergen wol en úren werk, maar dan heb je ook wat: in India maken breisters truien voor mishandelde olifanten. Die zijn er reuzeblij mee.

zadelrob Summer terug naar zee

Met een vrolijke plons dook ze terug in zee: zadelrob Summer is vandaag vrijgelaten.

de spinazie is op

Vind jij spinazie smerig? Dan bof je: de glibbergroente is de komende maand amper te krijgen.   

legoprofessor gezocht

Dat spelen belangrijk is, wist jij natuurlijk alláng. Maar waarom precies, dat blijft vaag. Daarom is een Britse universiteit op zoek naar een zogenoemde legoprofessor.

het gaat vriezen

Hou jij van kou? Dan heb je mazzel! Dit weekend gaat het sneeuwen en daarna kun je waarschijnlijk je schaatsen uit de kast halen. Hoog tijd voor een paar ijsfeitjes.

circusvrouw laat tijger uit

Voorbijgangers die deze week over het strand bij de Duitse plaats Barendorf sjokten, keken raar op. Een vrouw liet daar een tijger uit!

Malia Obama huilt bij afscheidspeech vader

Het zit erop. Barack Obama hield gisteren zijn laatste toespraak als president van de Verenigde Staten. Zijn dochter Malia moest ervan huilen.

kleinkinderen zoeken opa voor oma

'Onze oma verdient een opa.’ Dat vinden de broers Lucas (13) en Julian (9) uit Munstergeleen. Samen met hun nichtjes hebben ze een liefdessite voor haar gemaakt.  

IJswereld in Chinese stad Harbin weer open

In de Chinese stad Harbin is woensdag een spectaculaire ijswereld geopend. Je kunt er doorheen lopen, een ijsduik nemen of glijden van enorme ijsroetsjbanen.

dieren tellen

Heb jij weleens geprobeerd een groep rondduikelende pinguïns te tellen? Best lastig! De verzorgers in de dierentuin van Londen proberen deze week álle beestenbewoners te tellen.

smog China Peking

Bah: smerig smogfilmpje

Het is een bizar gezicht: een miljoenenstad die binnen twaalf seconden helemaal wordt opgeslokt door een gore smogwolk.

superzon in de winter

Wist je dat er vandaag een knoert van een zon aan de hemel staat te schijnen? Enige probleem: in de winter voel je hem niet echt.

ganzenbord recordpoging

Heb je weleens ganzenbord gespeeld? Dan weet je dat je er na twee potjes schoon genoeg van hebt. Vier vrienden uit het Brabantse Vught dobbelen wat langer door: ze gaan voor een wereldrecord.

Angela Merkel

Ben jij niet moeders mooiste, heb je een rotrapport of bak je gewoon he-le-maal nergens iets van? Geen zorgen! Veel beroemdheden waren vroeger minstens zulke buitenbeentjes. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Vandaag aflevering 6: Angela Merkel.

nieuwjaarsduik 2017
Kijk nou!

Met een frisse duik aan het nieuwe jaar beginnen. In alle hoeken van de wereld bestaat dezelfde traditie. Enige verschil: in Oostenrijk heb je wat meer lef nodig dan op Curaçao!

Cheetah foto ANP

Niemand kan zo hard rennen als een cheetah. Maar toch lijkt het erop dat het dier nu een grote wedstrijd aan het verliezen is: hij wordt met uitsterven bedreigd. Daarvoor waarschuwen onderzoekers.

Annie M.G. Schmidt

Ben jij niet moeders mooiste, heb je een rotrapport of bak je gewoon he-le-maal nergens iets van? Geen zorgen! Veel beroemdheden waren vroeger minstens zulke buitenbeentjes. in deze rubriek stellen we ze aan je voor. Vandaag aflevering 5: Annie M.G. Schmidt.

2017, jaar van de haan, Chinees Nieuwjaar

'Haan'. Dat Chinese teken schilderde een zeeleeuw uit een Japans aquarium op een wit doek. Niet omdat het zijn lievelingsdier is, maar omdat in Aziatische landen 2017 het Jaar van de Haan is.

Steve Jobs

Ben jij niet moeders mooiste, heb je een rotrapport of bak je gewoon he-le-maal nergens iets van? Geen zorgen! Veel beroemdheden waren vroeger minstens zulke buitenbeentjes. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Vandaag aflevering 4: Steve Jobs.

Albert Einstein

Ben jij niet moeders mooiste, heb je een rotrapport of bak je gewoon he-le-maal nergens iets van? Geen zorgen! Veel beroemdheden waren vroeger minstens zulke  buitenbeentjes. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Vandaag aflevering 3: genie Albert Einstein.

Lady Gaga

Ben jij niet moeders mooiste, heb je een rotrapport of bak je gewoon he-le-maal nergens iets van? Geen zorgen! Veel beroemdheden waren vroeger minstens zulke buitenbeentjes. In deze rubriek stellen we ze aan je voor. Vandaag aflevering 2: Lady Gaga.

nieuwe dieren ontdekt

Dacht jij dat we alle dieren op aarde al kennen? Mooi niet! Elk jaar ontdekken onderzoekers vreemde wezens in stille stukjes jungle of verlaten berggebieden.

Jamai Loman

Ben jij niet moeders mooiste, heb je een rotrapport of bak je gewoon he-le-maal nergens iets van? Geen zorgen! Veel beroemdheden waren vroeger minstens zulke buitenbeentjes. In deze rubriek stellen we er vijf aan je voor. Vandaag aflevering 1: Jamai.

kersthit voor Cruz Beckham

Zijn moeder Victoria zong in de popgroep Spice Girls en is nu een bekende mode-ontwerpster. Zijn vader David was een beroemde voetballer en model. Maar Cruz Beckham (11) kan er zelf ook wat van: deze week scoorde hij een knaller van een kersthit op YouTube.

Nieuw verblijf voor jaguars Artis

Ze moesten eventjes wennen, maar nu hebben ze het helemaal naar hun zin. De twee jaguars in de Amsterdamse dierentuin ARTIS hebben een nieuw verblijf. Gisteren trokken ze erin.

Wassen beeld van Donald Trump

Oranje huid: check. Besliste blik: check. Alleen aan het kapsel van deze neppe Donald Trump moet nog hard gewerkt worden.

kunstgras is oké

Voetballen op kunstgras met rubberkorrels is niet gevaarlijk. Dat zeggen onderzoekers van een belangrijke gezondheidsorganisatie.

gehandicapte Collette start koekjesfabriek

Nee, nee en nog eens nee. Dat hoorde de Amerikaanse gehandicapte Collette (26) elke keer als ze probeerde een baan in een keuken te vinden. Ze baalde er zó van dat ze zelf een koekjesfabriek begon. Dat is een megasucces.

eventjes fit door Pokémon Go

Van het jagen op Pokémon word je fit. Nou ja, eventjes dan. Dat ontdekten Britse onderzoekers.

wegwijs app

Oefenen, oefenen, oefenen. Zo leer je het best hoe je veilig van huis naar school fietst. Maar ja, dat is gevaarlijk in het echie. Dus heeft een uitvinder een app gemaakt waarmee je brokken kunt maken op de bank.

Vraag het dierendokter Job

Stoute stokstaartje en giga olifanten: dokter Job van Wildlands heeft niet de makkelijkste patiënten. Speciaal voor Kidsweek beantwoordt hij vragen van lezers over dieren. En wij stelden er hem een paar!

Vloggen doe je zo

Weet jij alles over games, mooie kleren of konijnen en wil je dat graag aan de héle wereld vertellen? Dan moet je misschien beginnen met vloggen. Een nee, daar hoef je geen slimme techniekfreak voor te zijn. Met deze tips kom je al een eind.

Australische Sacha Dench vliegt achter de zwanen aan

Gelukt! De Australische natuurbeschermer Sacha Dench is in drie maanden tijd als een zwaan van het ijskoude Rusland naar het veel warmere Groot-Brittannië gevlogen.

Welpjes geboren in WILDLANDS Adventure Zoo

In WILDLANDS in Emmen zijn drie leeuwtjes geboren. Hun moeder houdt alle pottenkijkers op veilige afstand.

Dronefoto wedtsrijd
Kijk nou!

Met een drone, een op afstand bestuurbaar vliegtuigje, kun je op plekken komen waar je anders niet komt. En die drones kunnen verbluffende beelden maken.

Ronny Flex maakt reclame voor dammen

Dammen duf? Echt niet, vindt Ronnie Flex. De Nederlandse rapper gaat langs scholen om te vertellen hoe loeispannend de sport is.
 

eetstoornis kinderen

‘Ik háát die boterham!’ Dikke kans dat jij zoiets weleens geroepen hebt. Maar als je het elke dag duizend keer denkt, heb je misschien een eetstoornis. Dat komt steeds vaker voor bij kinderen op de basisschool, waarschuwden experts deze week.

Amerikanen worden gewaarschuwd voor ontploffende kalkoenen voor Thanksgving

Vandaag vieren Amerikanen de feestdag Thanksgiving. Veel mensen gooien dan een kalkoen in de pan. Levensgevaarlijk, waarschuwen veiligheidsexperts.

hyenatweeling geboren in diergaarde Blijdorp

Twee puppy's die alle kanten op hobbelen. Hyenamoeder Kira uit Diergaarde Blijdorp heeft het maar druk met de tweeling die ze vorige week op de wereld zette.

Girafje Artis voor het eerst naar buiten

Toen jij vijf dagen oud was, lag je nog gewoon in je wieg. Maar het girafje dat vorige week werd geboren in de Amsterdamse dierentuin Artis, heeft zijn eerste wandelingetje al gemaakt.

opvoeden ouders kinderen opvoedles

Wie achter het stuur van een auto gaat zitten, moet eerst rijles volgen. En wie een hond neemt, doet vaak een puppytraining. Waarom gaan ouders dan niet op les als ze een kind krijgen? Vaders en moeders maken namelijk best vaak fouten, vinden experts.

Actie voor dubbele achternaam

Je bent van je vader én van je moeder. Dus moet je ook een dubbele achternaam krijgen. Dat vindt een studente uit Amsterdam. Ze is een handtekeningenactie begonnen.

natuur, maan

Vanavond is er in Nederland een knoert van een maan te zien. Kenners zeggen dat het de grootste en helderste maan van de eeuw wordt. Kijken dus!

meester basisschool

Staat er een man bij jou voor de klas? Dan heb je geluk. De meester is namelijk een zeldzame soort. Sterker nog: hij wordt met uitsterven bedreigd! Tijd voor een meesterplan.

bonobo's moeten een bril

Oude bonobo’s zouden best een brilletje kunnen gebruiken. Volgens Japanse onderzoekers zijn ze vaak verziend.

Tim Douwmsa geeft tips voor Sintersongwriters

Hij komt, hij komt… Loop jij al de hele dag Sinterklaasliedjes te neuriën? Dan wordt het hoog tijd om je eigen 5 december-hit schrijven!

Mats Valk uit Amstelveen vestigt wereldrecord Rubiks Kubus

Mats Valk (20) uit Amstelveen heeft minder tijd nodig voor het oplossen van een Rubiks kubus dan jij voor plassen op de wc. Afgelopen weekend vestigde hij een wereldrecord.

Girafje geboren in ARTIS

In de Amsterdamse dierentuin Artis is gisteren een girafje geboren. Het kleintje viel twee meter naar beneden en krabbelde daarna overeind.

Stelling Bouwien Jansen over goede manieren
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

De Briste egel Nelson is zijn stekels kwijt en krijgt dagelijks een massage

Een egel een massage geven. Dat klinkt pijnlijk! Maar niet als het beestje kaal is. Het Britse egeltje Nelson is al zijn stekels kwijtgeraakt. Hopelijk groeien ze ooit weer terug.

De kale pinguïn Wonder Twin uit Sea World krijgt een surfpak

Hoe zou jij je voelen als je de hele dag zonder kleren rondliep? Precies: bibberig! Het overkwam de Amerikaanse pinguïn Wonder Twin. Ze raakte haar veren kwijt en kreeg het hartstikke koud. Gelukkig heeft ze nu een pak.

dierentuin verbod dicht

Alle Nederlandse dierentuinen moeten dicht. Of nou ja: dat wil de Partij voor de Dieren graag. De parken zouden zielig zijn en niet van deze tijd. Onzin, vindt gedragsbioloog Wineke Schoo van dierentuin Burgers' Zoo. Ze geeft zeven redenen om dierentuinen...

Sasha Obama heeft haar vader voor gek gezet op Snapchat

Van de oorlog in Syrië weet-ie van alles, maar van Snapchat begrijpt de Amerikaanse president Obama geen snars. Dus leerde zijn dochter Sasha (15) hem hoe het werkt. En ze zette hem meteen voor gek.

mini-ezel geboren in Dierenpark Amersfoort

Niemand had in de gaten dat mini-ezel Luna een kleintje zou krijgen. Toch gebeurde het zondagnacht in DierenPark Amersfoort. Verrassing!

manal jeugdjournaal

Ze weet precíes waar ze het over heeft en iedereen wordt vrolijk als ze in beeld is. Daarom heeft Manal (11) uit Amsterdam de presentatiewedstrijd van het Jeugdjournaal gewonnen. Vanavond mag ze het nieuws presenteren.

Wat kun je doen in 1.92 sec? Max Verstappen probeerde het uit.

1.92 seconden. Zo lang (of eigenlijk zo kort) duurde de snelste Formule 1-pitstop ooit. Wat kun je nog meer doen in die tijd? Coureur Max Verstappen probeerde het uit.

vrijlating bruinvis sven sos dolfijn

Zeven maanden lag bruinvis Sven in het ziekenhuis van SOS Dolfijn. Maandag mocht hij eindelijk naar huis.

vlecht

Raakt jouw vader hopeloos in de war als hij iets moet met lange haren? Goed nieuws: vanaf volgende maand kan hij op veel plekken in Nederland een vlechtcursus volgen.  

dieren, kleintje

In de Amsterdamse dierentuin ARTIS is gisteravond een olifantje geboren. Ze heet Sanuk en was er binnen twee minuten.

sport

Wat doe jij tijdens de pauzes op school? Broodje eten? Beetje kletsen? De Chinese bouwvakker Shi Shenwei maakt liever een paar salto’s en sprongen. Inmiddels is hij beroemd.

eten, minions, ongezond

Minions zijn grappig, maar ze maken wél vaak reclame voor ongezond eten. Dat zegt voedselorganisatie Foodwatch.

kunstgras gevaarlijk ziek

Je kunt er superslidings op maken en het gaat niet snel kapot. Kortom: kunstgras is hartstikke handig. Maar vorige week zei een journalist opeens dat je er misschien ziek van kunt worden. Vier vragen over kunstgras.  

smartphone galaxy note 7

De gloednieuwe smartphone Galaxy Note 7 is voortaan nergens meer te koop. Dat maakte fabrikant Samsung vandaag bekend. De telefoon kan namelijk ontploffen.

dieren

Zelf weten ze nog van niks, maar de olifanten uit de Amsterdamse dierentuin ARTIS gaan in het voorjaar verhuizen naar een nieuw verblijf. Kidsweek mocht vast gluren op de bouwplaats.  

dieren, kleintje

Vier kleine schildpadjes begonnen deze week aan een bijzondere reis. Vanuit hun ei op een Frans strand, kropen ze zo de Middellandse Zee in.

Syrië, knuffels

Denk jij bij smokkelaars aan duistere types? Dan ken je Rami nog niet! Deze Syrische vader brengt vanuit Finland stiekem knuffels naar kinderen in de oorlogsstad Aleppo.

Lian (11) uit Heemstede schrijft beestenboek, Missie Red de dieren

Lian (11) uit Heemstede is dol op dieren én op schrijven. Best logisch dus, dat ze een boek over beesten maakte. Het is alleen niet zo gewoon dat het ook echt is uitgegeven. En dat ze zaterdag een exemplaar mag overhandigen aan prinses Laurentien.

dieren, kleintje

Krokodillen griezelig? Nou, niet in het Tilburgse dierenpark De Oliemeulen. Daar zijn zes schattige Afrikaanse dwergkrokodilletjes geboren. Ze maken lieve geluidjes en passen in één hand.
 

dieren, kleintje

Jouw ouders hadden jouw naam waarschijnlijk al bedacht toen jij nog in de buik van je moeder zat. Bij panda’s gaat dat anders. Die krijgen na honderd dagen pas een naam!

dieren, dier van het jaar

Heb jij nog niet gestemd voor Dier van het Jaar? Stem dan NU op Marley en Elsa! Waarom? Nou, hierom:

kunst

Dansen op een podium? Saai! Een Amerikaanse groep wilde eens wat anders en gaf deze week een voorstelling op een klif in China. Nou ja, hangend aan een klif, eigenlijk... 

plastic afval

Lege flessen, tandenborstels, snoepzakken: journalist Bahram Sadeghi bewaarde duizend dagen lang al het plastic dat hij verbruikte. Dat leverde 41 zakken met rotzooi op.

techniek, gadgets

'Later als je groot bent, krijg je een arm van me!’ Dat beloofde de moeder van de Britse Tilly (10) haar toen ze klein was. Inmiddels heeft ze er eentje. Hij is zwart en kan alles. Dinsdag showde ze hem in Nederland.

dieren, kleintje

Dubbel feest in de Amsterdamse dierentuin Artis: binnen vier dagen tijd zijn er twee tapirtjes geboren. Eentje uit de westelijke helft van de wereld, de ander uit het oosten.

CITY SWIM

Nog één nachtje slapen en dan plonzen Shanella (12) en Jimmy (10) uit Purmerend de Amsterdamse grachten in. Zijn ze gek geworden? Nee, ze doen mee aan een speciale zwemtocht en halen daarmee geld op voor onderzoek naar de spierziekte ALS.

Kidsweek Dier van het Jaar 2016

 ‘Mijn dier is de beste!’ ‘Klets toch niet, mijn beest is pas mooi!’ Op de redactie van Kidsweek is een heftige strijd losgebarsten. De Dier van het Jaar-verkiezing 2016 is weer begonnen! 

kinderombudsvrouw

Volwassenen moeten beter naar kinderen luisteren. Dat vindt de nieuwe Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Daarom trekt ze deze maand het land door om met kinderen te praten.

dieren, kleintje

Feest in de Amerikaanse dierentuin van Atlanta. Daar werden op zaterdag twee piepkleine pandaatjes geboren. Ze schrokken zich rot van alle aandacht.

eten, uitvinding

Kleverige kleuters met druipende ijsjes... ‘Vies!’, vonden Sam en Oliver (allebei 14) uit de Amerikaanse stad Denver. Dus verzonnen ze iets slims tegen het lekken. Dat werd een succes.

tekenen

Je hebt zin om te tekenen, maar je weet niet wát. Ken je dat? Slijp je potloden dan maar: op Instagram kun je vanaf vandaag elke dag een nieuwe krabbelopdracht krijgen.

Pokémon-jagers in Kijkduin. De gemeente Den Haag sleept de makers van het spel voor de rechter.

Het is al de hele zomer loeidruk in het strandplaatsje Ki jkduin. Niet vanwege de zee en de zon, maar door Pokémon Go. En daar is niet iedereen gelukkig mee.

dieren, hitte

Ga jij uitgebreid klagen en zeuren om ijs als je het heet hebt? Huisdieren niet. Daarom is het belangrijk om ze deze week extra goed in de gaten te houden. Een paar tips.

noodweer Japan

Loeiharde wind, overstromingen en knakkende bomen: de Japanse hoofdstad Tokio heeft vandaag een tyfoon op bezoek. Ze heet Mindulle en ze gedraagt zich heftig.

zomer

Eindelijk, zon! Kun jij niet wachten om het strand op te rennen? Pas op, waarschuwt de Reddingsbrigade. In augustus kan de stroming gevaarlijk zijn. Tijd voor een paar slimme tips.

dieren, kleintje

Zien we nou dubbel? Dat vroegen de verzorgers in een Oostenrijkse dierentuin zich deze week af. Maar het is echt zo: pandamoeder Yang Yang heeft twee kleintjes gekregen!

koala

Wat hebben Minion Bob, de pas overleden zanger David Bowie en deze koala gemeen? Ze hebben allemaal twee verschillende kleuren ogen!

dieren, kleintje

Filmpje: Bever in bad

Meer dan honderdduizend mensen over de hele wereld hebben dit ‘bevertje-in-bad-filmpje’ al bekeken. Logisch. Hij is te lief!

ontvoering, kinderen, schiphol

Gemiddeld vijf keer per week wordt er een kind ontvoerd uit Nederland. Niet door een onbekende griezel, maar door zijn of haar ouder. Kinderen hebben daar vaak veel last van. Daarom wordt er sinds deze week streng op gecontroleerd.

dieren, kleintje

Wolken van welpen

Een maand lang lagen ze bij hun moeder te wennen aan de wereld. Maar deze week was het toch echt tijd voor de eerste controle. De verzorgers van GaiaZoo hebben de pasgeboren welpjes gewogen.

ballonnen hond bijten

Record voor ballonbijter

Sommige honden houden van botten. Anderen zetten hun tanden liever in ballonnen. Twinky bijvoorbeeld. De Jack Russel uit de Amerikaanse staat Californië sloopte er 100 in binnen 40 seconden. Een record.

conibeer conifeer beren studio Florentijn Hofman

Groot, groter, grootst. Daar houdt de wereldberoemde kunstenaar Florentijn Hofman van. Deze week bouwde hij in Eelde een gigantische beer van boomtakken. Tom (14) hielp mee. ‘Vet, dit valt tenminste op!’

voetbal EK, dieren

Wie gaat er winnen op het EK? Dat kun je natuurlijk aan een voetbalexpert vragen. Maar het is óók grappig om de uitslag te laten voorspellen door een dier. Stekelvarken Little, papegaai Morgo en zeeleeuw Astrid hebben het er druk mee.

dieren, kleintje

In China zijn zondag twee reuzenpanda’s geboren. Nou ja, reuzen… De broertjes zijn mini! Eentje is zelfs zo klein dat-ie in een couveuse moet.

criminaliteit, politie

De Nederlandse politie heeft zes kinderen gered die rotwerk moesten doen voor criminelen. Ze werden eropuit gestuurd om te roven en te bedelen. Waarschijnlijk zijn ze niet de enigen. 

muziek, milieu

Filmpje: IJskoud concert

De Italiaanse pianist Ludovico Einaudi speelde deze week een treurig muziekstuk op een schots in de Noordelijke IJszee. Daarmee wil hij aandacht vragen voor het smelten van de ijskappen.

alpaca krijgt kunstpoot

Hulppoot voor alpaca

De Vlaamse alpaca Verona strompelde jarenlang op drie poten achter de kudde aan. Zielig, vond haar baas. Daarom liet hij een neppoot maken.

helikopter Uber service

Een helikopter iets voor belangrijke mensen? Onzin, vindt een Amerikaans bedrijf. Iedereen moet er eentje kunnen bestellen! In Brazilië testen ze uit of dat ook echt kan.

meeuw, dieren

Kruidmeeuw weer zichzelf

Vette pech voor een gulzige zeemeeuw: de vogel wilde wat eten jatten uit een Britse fabriek, maar kukelde in een bak met currykruiden!

hyena, kleintjes, webcam

Hyenatweeling bespieden

Van dichtbij bekijken hoe twee hyenababy’s opgroeien. In het wild moet je dat niet proberen. Dan krijg je ruzie met de moeder. Maar via een webcam in dierenpark Amersfoort kan het nu wél.

stelling, Bouwien

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

dieren, kleintje

Kleine panda, groot kabaal

Pandamoeder Hao Hao uit de Belgische dierentuin Paira Daiza heeft een kleintje gekregen. Lief! Maar wist je dat dit roze garnaaltje grote herrie kan maken?

voetbal, EK

Baal je dat we niet meedoen aan het EK dit jaar? Dan is hier een troostbericht: onze eigen Marco van Basten is gekozen als één van elf beste EK-spelers alle tijden!

show

Adele moppert op fan

‘Ik sta hier in het echt!’ Dat zei een boze Adele dit weekend tegen een fan die haar stond te filmen tijdens een show.

techniek, gadgets

Even checken of je drone een trein kan inhalen. Een paar rondjes vliegen boven een bomvol strand. Klinkt geinig. Maar mag niet! Sinds vandaag zijn er radiospotjes en posters die dronevliegers uitleggen wat wél en wat niet kan. 

neushoorn dierentuin kleintje

Tadáá: daar is Thomas!

Een maand lang zaten ze erop te wachten, de verzorgers en neushoornfans in de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo. Maandag héél vroeg was het eindelijk zover: er werd een breedlipneushoorntje geboren. Het is een mannetje en hij heet Thomas.

Tunnel voor vissen

Een tunnel is niet alleen handig voor mensen die zo nodig dwars door het water moeten, maar ook voor vissen die dwars door het land willen. Dit weekend werd er eentje geopend in de Afsluitdijk.

Hamsterman haalt geld op

Hamsterman haalt geld op

Rondjes rennen in een megarad. Hoe lang zou jij dat volhouden? De Brit Dean Ovel draafde afgelopen weekend 24 uur door. Daarmee haalde hij dertienduizend euro op.

Help, een megaspin!

Help, een megaspin!

Morgen kans op bewolking, regenbuien, en... een spin! De Amerikaanse weerman Bryan Huges kreeg tijdens een uitzending een enge verrassing. Hij lette even niet op, keek op zijn scherm, en...

Jesse zamelde 15.000 mobieltjes in

‘In 2016 zamel ik 15.000 mobieltjes in voor het goede doel.’ Dat nam Jesse (12) uit Oldebroek zich voor in december. Deze week had hij de buit al binnen.

275.982 euro voor de olifant

Heb jij meegedaan aan Operatie Olifant? Dan heb je, samen met duizenden andere kinderen in Nederland, een enorme smak geld binnengehaald! Dit weekend werd bekend dat er meer dan een kwart miljoen euro is ingezameld.

Pech voor Bieberfans

Droom jij ervan om ooit een selfie te maken met Justin Bieber? Pech gehad… De zanger wil niet meer op de foto met fans. Dat schreef hij op Instagram.

Reuzentrap in Rotterdam

Zin om flink te zweten? Dan moet je komende maandag in Rotterdam zijn. Daar wordt een stalen supertrap geopend. Met 180 treden!

Huh? Is er soms geknipt in deze foto? Nee, de Duitse Derrick is een kat-zonder-oren. En hij heeft liefde nodig. Daarom zoekt het asiel waar hij woont een huis voor hem.

Beeld YouTube

Filmpje: Stuntoma maakt supersprong

Met taartjes. Een bos bloemen. Misschien zelfs een lied. Zo vieren veel opa’s en oma’s hun negentigste verjaardag. Suf, vindt de Amerikaanse bejaarde Beth. Zij sprong uit een vliegtuig.

Foto EPA

Ben jij blij dat het eindelijk is opgehouden met regenen? In veel Afrikaanse landen snakken ze juist naar een bui. Het is er extreem droog. Miljoenen mensen hebben daardoor honger en dorst. Een grote hulporganisatie wil er iets aan doen.

Alle kinderen in Nederland hebben momenteel meivakantie. Nou ja, bijna alle... Siwan (11) en Ayla (10) moeten gewoon doorwerken. Op hun school mag je namelijk zélf kiezen wanneer je vrij bent. En dat gaat waarschijnlijk op meer scholen gebeuren.

Het is loeispannend, superstoer en bijna iedereen doet eraan. Niet zo gek dus, dat er elke week een pagina vol sportverhalen in Kidsweek staat. Wil jij weten of er een sportverslaggever in jou schuilt? Met dit stappenplan en de tips van onze eigen sportjournalist Jelger kun je meteen aan de slag. En wie weet sta je binnenkort met je...

‘Eén, twee, drie vier: David en Daniël blijven hier!’ Dat riepen tweeduizend mensen woensdagmiddag op een bomvol plein in Baarn. Ze zijn boos omdat de broertjes David (11) en Daniël (10) naar Rusland moeten verhuizen. ‘Ik ken ze sinds groep één!’

Foto's ANP

Na veel geruzie over de vorige Kinderombudsman, begint er vandaag alweer een nieuwe. Haar naam: Margrite Kalverboer (55). Kidsweek mocht alvast met haar praten. ‘Volwassenen doen hun best, maar ze maken niet altijd de goede beslissingen voor kinderen. Daarom ben ik er.’

Foto ANP

‘Sssssstilte, toets!’ Een briefje met die boodschap hangt vandaag op veel klaslokaaldeuren. Ongeveer 200.000 kinderen in groep acht maken deze week namelijk de Centrale Eindtoets (de Citotoets), de IEP-toets of Route 8. Spannend? Valt best mee! Met deze tips komt alles goed.

Foto ANP

Meestal staat-ie in zijn uppie op een ver podium, maar vanaf dit najaar kun je hem van heel dichtbij begluren. DJ Hardwell krijgt een wassen beeld in het Amsterdamse museum Madame Tussauds.

Foto Dierenpark Amersfoort

Filmpje: Pasgeboren minimaki

Voor het eerst sinds de verhuizing naar een gloednieuw apeneiland is er in Dierenpark Amersfoort een makibaby geboren. Een jongetje, denken de verzorgers.

Foto ANP

Een gekaapt schip vol bommen, gewonde drenkelingen en demonstranten die met fruit smijten. Het rommelt deze week in de haven van Rotterdam. De politie en de marine houden een training in narigheid.

Beeld YouTube

De brandweer in de Amerikaanse staat Florida heeft een babybeertje gered uit een brandend bos. Zijn naam? Smokey Junior.

Foto ANP

De schilder is al 347 jaar dood, maar tóch werd vandaag in Amsterdam een nieuwe Rembrandt onthuld. Het kunstwerk rolde uit een 3D-printer!  

Foto EPA

In het Zuid-Amerikaanse land Mexico slingert de vulkaan Popocatepetl gloeiende stenen, as en rook kilometers hoog de lucht in. Buurtbewoners krijgen het er benauwd van. 

Beste Rock Act, Beste Live Act én Beste Band. De mannen van Kensington renden maandag drie keer juichend het podium van de 3FM Awards op. ‘Dankjewel aan onze fans!’

Foto Facebook/Airbnb

Een nachtje naar de haaien? Dat kan, letterlijk. Op de bodem van een groot aquarium in de Franse hoofdstad Parijs is een hotelkamer ingericht.

Foto Facebook

Koffie drinken en koppie kroelen. In het hondencafé dat net is geopend in de Amerikaanse stad Los Angeles kan het allebei. En wil je je cafévriendje nooit meer loslaten? Dan mag-ie mee naar huis!

Testteam

Brokkelig, hol van binnen, smeltzacht of juist knoerthard: het ene paasei is het andere niet. Daarom zette het testteam zijn tanden in vier verschillende melkchocolade eitjes. 'Au, ik krijg ze er niet meer uit!'

Knuffeldieren, lauwe melk en warme dekentjes: vijf cheeta’s in een Amerikaanse dierentuin worden flink verwend. Dat is nodig ook, want ze zijn te vroeg geboren.

Foto's ANP

Een dag na de aanslagen in Brussel is het leven in de Belgische hoofdstad weer een beetje normaal. De slachtoffers worden herdacht met krijttekeningen en kaarsjes. Ondertussen speurt de politie naar de daders.

Foto Dreamstime

Ben je blij uit bed gestapt vanmorgen? Kan kloppen: Nederland is zevende op de wereldwijde ranglijst van gelukkige landen. Die werd woensdag gepresenteerd in Rome.

Foto Stichting AAP

Hoe vaak ben jij verhuisd in je leven? De leeuwtjes Marley en Elsa al vier keer! En niet alle plekken waren even leuk voor ze. Gelukkig zitten ze nu goed.

Foto Dreamstime

In de buurt van Roermond hebben boeven vorig jaar zestig dozen lego gejat. De politie heeft besloten de speelgoedbuit te verdelen. Onder kinderen die niet zoveel speelgoed hebben, bijvoorbeeld.

Foto ANP

Onderzoekers hebben in het Zuid-Amerikaanse land Colombia een nieuwe kikkersoort ontdekt. Hij heeft geelgroene wenkbrauwen en korte plakpootjes.

Beeld YouTube

Zo zet je een omgekukeld schaap recht

De laatste loodjes van de winter zijn voor niemand leuk. En al helemáál niet voor schapen. Door hun zware vacht kiepen ze steeds om!

in beeld

Drieduizend honden (en hun baasjes) zetten deze week hun beste poot (en beentje) voor in de Amerikaanse stad New York. Daar werd een beroemde hondenshow gehouden. Hoe dat eruit zag? Kijk zelf maar!

Foto Dreamstime

Zuchten zielig? Helemaal niet. Het is gewoon nodig. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt.

Foto Artis - Ronald van Weeren

Vier pootjes, een spitse snuit en een héle lange plaktong. Alles zit erop en eraan bij de kleine grote miereneter die vrijdag is geboren in de Amsterdamse dierentuin Artis.

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Testteam

In de k-k-koude winter gaat er niks boven een paar warme sloffen. Maar wélke dan? Die dikke? Of toch maar die dunne? Een lief pluizig stel? Of juist die stoere? Hoog, laag, gekleurd, grijs? Help! Het testteam probeerde vijf paar uit en oordeelde keihard: ‘Dit lijken wel klompen!’

Dreamstime

‘123456’ en ‘password’. Het zijn de twee meest gebruikte wachtwoorden ter wereld. Dat maakte wachtwoordbeveiliger Splashdata laatst bekend. Niet zo snugger om zo'n wachtwoord te kiezen dus. Maar hoe moet het dan wél? 7 tips!

Foto's ANP en Diergaarde Blijdorp

Maak jij een sprongetje van schrik als er opeens een rotje afgaat? Voor een okapi of een giraffe is zo’n knal minstens zo erg! Hoe slepen dierentuinen hun beesten door Oud & Nieuw heen? We belden er drie.

Foto ANP

Luiaardje geboren

Eén keer per week poepen, lekker veel hangen en niet te vaak baby’s krijgen. Luiaards zijn slome types. Maar dat geldt níet voor Amaka en Quasimodo uit dierenpark Amersfoort. Zij kregen vorige week hun zesde kleintje.

Foto ANP

Het wordt een gekke jaarwisseling voor de bewoners van deze flat in Drachten. Zondagavond was er een enorme explosie op de begane grond.

Zes appartementen stortten in. De rest dreigt ook om te vallen.

Foto Dreamstime

Feestdagen leuk? Ze zijn levensgevaarlijk! Tijdens het kerstdiner krijg je de raarste keukenexperimenten op je bord, enge ooms en tantes geven ongevraagd natte zoenen en je ouders verwachten dat je gezellig mee gaat wandelen. Yuk! Wees niet bang. Deze spoedcursus sleept je er doorheen.

Foto's ANP

Kinderen interviewen topsporters

Hardloopster Dafne Schippers en shorttracker Sjinkie Knegt vierden dinsdagavond flink feest. Ze kregen op het NOC*NSF Sportgala de prijzen voor Sportvrouw en Sportman van het Jaar. De winnaars voor die prijzen worden elk jaar door collega-sporters gekozen. Nikki en Walid (allebei 11) waren erbij en maakten een filmpje!

Huh? Dat dacht schrijver Dolf Verroen toen hij hoorde dat hij volgend jaar het kinderboekenweekgeschenk mag schrijven. ‘Ik had er, gezien mijn leeftijd, niet meer op gerekend.’

Foto ANP

Heb jij thuis een konijn? Verwen hem dan niet met vers gras van buiten! Die sappige sprietjes kunnen namelijk besmet zijn met een vervelend virus.

Wordt het welkomstwinkel, sjoemelsoftware of misschien toch vluchtelingenhek? Vanaf deze week kan er weer gestemd worden op het Van Dale Woord van het Jaar.

Foto ANP

Wat is vervelender dan met je fiets wachten bij een stoplicht? Met je fiets wachten bij een stoplicht in de stromende regen! Daarom trekt één kruispunt in Rotterdam fietsers voor bij rotweer.

Dossier Mediawijsheid

Ben jij al geslaagd voor veterstrikken, zwemmen en etsen? Binnenkort hangt er misschien een nieuw diploma aan je muur. Experts willen dat alle kinderen in Nederland hun internetbewijs halen. ‘Veilig computeren is net zo belangrijk als goed zwemmen.’

Wieltjes voor tuimelpup

Het Amerikaanse hondje Tumbles (Tuimelaar) is geboren zonder voorpoten. Sneu, vonden wetenschappers. Met een 3D-printer maakten ze een piepklein rolstoeltje voor hem.

Foto Ugo Rondinone

Ben jij een kei in regenbogen tekenen? Dan kun je de Zwitserse kunstenaar Ugo Rondinone helpen! Hij is op zoek naar tweeduizend regenboogtekeningen.

Foto EPA

Je oude mobieltje weggooien? Eeuwig zonde, vindt Lin Shih-pao uit Taiwan. Om te laten zien dat je kapotte dingen nog best kunt gebruiken, maakte de kunstenaar een auto van afgedankte telefoons.

Foto WestJet

Vliegen met Frozen

Heb jij een Elsa-rugzak of een Olaf-onderbroek? De baas van een Canadese vliegtuigmaatschappij pakte het wat groter aan: hij wilde een Frozen-vliegtuig!

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto AFP

Het bekende Christusbeeld in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro was deze week ineens felroze. En nee, dat heeft niks met carnaval te maken. Het is om aandacht te vragen voor de ziekte borstkanker.


Kibbelende redacteuren, fanatieke lezers, actievoerende tv-presentatoren en een schrijfster in een pandapak: het ging er de afgelopen maand fel aan toe bij Kidsweek. Logisch, want wie wil er nou niet een jaar lang pronken met de titel ‘Dier van het Jaar’? 

Foto AFP

Het wordt steeds stiller in zee. Dat heeft het Wereldnatuurfonds woensdag gezegd. In een onderzoek naar 1200 typen oceaandieren blijkt daar nog maar half zo veel van zijn als veertig jaar geleden.. ‘Dat is schrikbarend.’

Beeld Dreamstime, beeldbewerking 7Days

Dikke kans dat jij het duimpje omhoog van Facebook kent. Die knop krijgt een broertje, voor de minder leuke dingen. Dat heeft de bedenker van Facebook gezegd.

Foto ANP/KIPPA

Leeuwen die door hoepels springen, olifanten die op hun achterpoten staan of zebra's die een dansje doen. Vanaf vandaag is dat allemaal verboden. De regering heeft besloten dat wilde dieren niet in circus thuishoren.

Het pasgeboren olifantje in diergaarde Blijdorp heet Sunay. Dat werd deze week bekend. Verzorgster Sunny is supertrots op die naam. Hij lijkt namelijk op die van haar! Sunny maakt regelmatig filmpjes van het olifantje. Die worden heel veel bekeken.

Snap jij deze pillenicoontjes
Quiz

De uitleg die je bij medicijnen krijgt, is soms behoorlijk ingewikkeld. Dat moet anders, vinden apothekers. Daarom bedachten ze deze tekeningetjes. Snap jij wat ze betekenen?

Foto ANP

Krák, deed een stuk waterleiding in Amsterdam dinsdagmorgen. Niet alleen de straten, ook een groot ziekenhuis stroomde onder water. Alle patiënten moeten voor middernacht het gebouw uit. Een lastige klus.

Foto ANP

Het lijkt wel een talentenjacht, maar dan voor het onderwijs: 123 mensen stuurden dit jaar een plan voor een nieuwe school naar de gemeente Amsterdam. Vandaag maakte een jury bekend welke ideeën doorgaan naar de volgende ronde. Wij zetten ze op een rijtje:

Foto Zandkasteel.nl

Dat je in ijspaleizen, boomhutten, onderzeeërs en huiskranen kunt slapen, wist je misschien al. Maar nu kan het ook in een zandkasteel. Deze maand staan er korrelige hotels in Oss en Sneek. Pas op: niet voelen aan de beelden naast je bed!


Foto ANP

Superbezorgd is hij, de baas van de Reddingsbrigade. Deze zomer zijn in Nederland namelijk al elf mensen verdronken tijdens het zwemmen. Kinderen moeten het daarom weer op school gaan leren, vindt hij.

Foto ANP

Wie verzint een leuke, nieuwe school? Dat vroeg de gemeente Amsterdam afgelopen zomer aan iedereen die maar mee wilde doen. Er kwamen meer dan honderd plannen binnen. De beste 35 ideeën gingen deze week door naar de volgende ronde. Wij zetten drie bijzondere plannen op een rij.

Foto Blijdorp/Rob Dolaard

Vanochtend kon je het al lezen in Kidsweek: olifant Bangka stond op barsten. Haar baby kon elk moment geboren worden. En dat is vannacht gebeurd in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Een gezonde baby van rond de 80 kilo!

Geitenmelk, een lieve oppas en een pluizige teddybeer. Daarmee moet baby luiaard Edward uit de dierentuin van Londen het doen nu zijn moeders melk op is.

Droevige dumpdieren. Ze zijn eraan gewend bij de Stichting Meldpunt Huisdieren in Utrecht. Maar woensdag stond er wel iets heel raars voor de deur: twee kleine apen met witte oortjes in een doos.

Foto AFP

Tien tengeltjes, twee oren en zwart haar: alles zit erop en eraan bij de gorillababy die vorige week werd geboren in een Duitse dierentuin. Alleen een naam heeft het kleintje nog niet. Dat is de schuld van de moeder.

Zit jij op Instagram? Dan ben je niet in je uppie. De gratis foto-app is superpopulair. Tweehonderd miljoen mensen gebruiken hem inmiddels. Met elkaar hebben ze al meer dan 20 miljard foto’s uitgewisseld. Duizelingwekkend veel. Hoog tijd voor een spoedcursus.

Foto's Cees Bol

Supermakkelijke modellen zijn het, de zusjes Sophie en Sarah. 'Je zet ze in een houding en ze blijven gewoon staan', lacht hun baas Cees Bol uit Sibculo in Overijssel. Inmiddels zijn ze wereldberoemd door hun foto's op Facebook.

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Maandenlang heeft skeletdeskundige Maja d’Hollosy zitten puzzelen, kleien en verven, maar nu is hij af: Aak. Een negenjarige jongen die meer dan tweeduizend jaar geleden in Nederland leefde. 'Het is een leuk jongetje geworden.'

Beeld: AFP

Koningen uit verre landen, toeristen, demonstranten… Op Downingstreet 10 zijn ze wel gewend aan bizar bezoek. Maar deze week rende er wel een heel gekke gast langs de deur van de Britse premier.

Hoe goed ken jij de regels
Quiz

Rare regels en waanzinnige wetten: weet jij wat er allemaal verboden is in het buitenland? Doe de test!

Foto: AFP

Oké, ze zingen geen zoete liedjes. En ze hangen óók geen ballen in de boom. Maar dieren houden heus wel van Kerstmis. In dierentuinen over de hele wereld vermaken ze zich met dennenbomen, cadeautjes en echte kerstmannen.

Foto: Miniword Rotterdam

Heb jij je ook zo verbaasd over het uit de hand gelopen huwelijksaanzoek in IJsselstein afgelopen zaterdag? De makers van Miniworld Rotterdam wel. Ze bouwden het ongeluk zelfs na!

 

Erg vrolijk kijkt ze niet. Maar toch heeft Grumpy Cat geen reden tot mopperen. Ze is namelijk multimiljonair!

Foto: ANP

In een donker hol in Ouwehands Dierenpark Rhenen zijn zaterdag drie ijsbeertjes geboren. Dat is heel bijzonder. Als de drieling ook nog gezond en wel de lente haalt, zijn ze helemaal zeldzaam. Dat gebeurt namelijk haast nooit.

Als baby kropen ze al langs de lijn. Logisch dus, dat veel zonen van beroemde voetballers later zelf op het groene gras belanden. Justin Kluivert (15) tekende vorige week een sponsorcontract. En Shaqueel van Persie (8) traint bij twee topclubs tegelijk!

Héél moeilijk hadden ze het dit jaar, de juryleden van de National Geographic Junior Fotowedstrijd. De 7200 inzendingen waren namelijk extreem goed. ‘Ongelooflijk dat dit door kinderen is gemaakt’, zei de voorzitter. Maar ze zijn eruit: Erik (12), Luka (12) en Bink (10) gingen er zaterdag met de prijzen vandoor.

Foto: Facebook

Radiozender 3FM haalde afgelopen kerst meer dan twaalf miljoen euro op tijdens de actie van Serious Request. Drie dj's zaten zes dagen opgesloten in het Glazen Huis en aten niets. Misschien heb jij ook wel wat geld binnengehaald! Het geld wordt de komende drie jaar besteed aan de bestrijding van diarree in verschillende landen. Maar vandaag gaf...

Foto's ANP

Denk jij bij chocolade aan bonbons en paaseitjes? Dat kan wilder! In Parijs wordt deze week voor de twintigste keer een gigantisch chocoladefestival gehouden. Met een pure aap, een chocotoren en een diepbruine modeshow. Dus kijk (en krijg trek)!

Foto YouTube

‘Mijn dochter Anna wilde beroemd worden. Nu is ze opeens overleden…’ Dat schreef een vader uit Tilburg deze week op Twitter. Zijn verzoek? ‘Help haar beroemd te worden door dit filmpje te kijken!’ Een paar dagen later is zijn missie geslaagd. 

Foto Universiteit Twente

Met drones (op afstand bestuurbare vliegtuigjes) kun je fantastische dingen doen. In de krant lees je deze week alles over de vliegende dokterskoffer van een Delftse uitvinder. Maar ook in Twente zijn studenten druk aan het knutselen: zij werken aan een handige lawineheld.

Foto ANP

Deze week werden tientallen camera’s opgehangen in het huis van Zara (9) en Annemijn (11) uit het Groningse dorpje Bedum. Zij maken vaak een aardbeving mee en willen graag dat de rest van Nederland ook weet hoe dat voelt. In de krant lees je er alles over. Maar hoe zit het eigenlijk met die aardbevingen? Vijf vragen.

Foto: Dierenpark Amersfoort

Ha pap!

Nieuwsgierig hobbelden ze achter hem aan. De drie tijgerwelpjes die afgelopen zomer werden geboren in Dierenpark Amersfoort, ontmoetten vorige week voor het eerst hun vader. Tot ieders opluchting was die hartstikke aardig voor ze.

Foto EPA

Bij leeuwen denk je aan de hete savanne. Niet aan een natte gracht. Toch wonen er tijdens de kerstvakantie achttien leeuwen achter theater Carré in Amsterdam. Ze werken in het Wereldkerstcircus. ‘Afschuwelijk’, vindt de Partij voor de Dieren. ‘Nee joh’, zegt leeuwentemmer Martin Lacey. ‘Ze genieten!’

Foto AFP

Bij het vliegtuigongeluk in Libië zijn woensdag zeker 70 Nederlanders omgekomen. De 9-jarige Ruben uit Tilburg heeft de crash als enige overleefd. Hij ligt in een ziekenhuis is Tripoli. Zijn oom en tante zijn bij hem.

Foto Amber Beckers

Vanaf vandaag zijn kinderen tot en met 12 jaar op zaterdagen niet meer welkom in winkels. ‘Wat een feest’, zegt Lira Epen van de stichting Kinderen aan de Kant (KaK).

Foto: AFP

Grote chaos in het Caribische land Haïti. Dinsdagavond verwoestte een zware aardbeving de hoofdstad Port-Au-Prince. Hulpverleners zijn bang dat er heel veel doden zijn gevallen.

Poot geven, tak halen, krant brengen… Honden doen alles voor hun baasje. Maar andersom is het precies zo.

Foto ANP

Het is een drukke boel in het Amerikaanse Shedd aquarium. In één week zijn twee walvisjes geboren. De halfbroertjes hadden allebei een beetje hulp nodig.

Foto EPA

Een cavia met een trui of een hond met een hanenkam: mensen halen soms de vreemdste dingen uit met hun huisdier. Maar in China gaan ze wel erg ver. Daar tatoeëren ze vissen.

Foto Dreamstime

Eindelijk, de familie Obama is eruit! De presidentsdochters Sasha en Malia krijgen in april een Portugese waterhond. Dat vertelde hun moeder Michelle vorige week in een interview.

‘Mijn kinderen krijgen nachtmerries van jou!' Dat schreven een paar ouders aan de Britse presentatrice Cerrie Burnell. Burnell heeft anderhalve arm. Volgens de ouders schrikken kinderen daarvan. ‘Onzin', zegt verslaggever Tako van het Jeugdjournaal. Ook hij mist een halve arm.

Foto ANP

Michael Jackson zit de laatste tijd een beetje krap bij kas. Daarom heeft de popster zijn landgoed maar eens opgeruimd. Slim, want hij vond maar liefst tweeduizend dingen die hij best kon missen!

Dertig jaar lang liet Lee Redmond uit Amerika haar nagels groeien. Maar nu zijn ze gebroken! Dat gebeurde bij een auto-ongeluk.

Ik wil graag een zeldzame olifant vinden! Dat schreef een dertienjarige jongen pasgeleden aan het televisieprogramma Willem Wever. Maar toen hij er eindelijk eentje vond, was hij niet zo blij meer!

Een nijlpaardje, een babyuil en zelfs een stekelvarken. Labrador Lisha (9 jaar) uit Zuid-Afrika heeft de afgelopen jaren de raarste pleegkinderen gehad. Meer dan 30 wilde babydieren zijn bij haar in de mand opgegroeid.

Foto ANP

Wat zullen we gaan zingen op het Eurovisie Songfestival in Moskou? Dat vroegen De Toppers gisteravond tijdens een grote show aan hun publiek. Verreweg de meeste mensen kozen voor het nummer ‘Shine'.

Een maandlang zaten Tuan Tuan en Yuan Yuan uit Taiwan helemaal alleen in een hok. Dit weekend was de rust voorbij. De panda's mochten eindelijk hun nieuwe verblijf uitproberen. Vijfhonderd nieuwsgierige kinderen keken mee.

Nog één nachtje slapen en dan barst een groot feest los in Washington. Barack Obama wordt benoemd tot president van de Verenigde Staten. In Californië vieren ze de plechtigheid ook. Maar dan met een piepklein presidentje.

Foto EPA

1, 2, 3, 4... de verzorgers van de dierentuin in Londen hadden het druk dit weekend. Niet met voeren, maar met tellen! De zoo wil namelijk precies weten hoeveel bewoners ze hebben.

De berggorilla’s in het Afrikaanse land Congo hebben de afgelopen maanden vijf jonkies gekregen. Dat is goed nieuws, want de berggorilla is een bedreigde diersoort.

Als jij mij dat snoepje geeft, krijg jij van mij deze lollie. Voor mensen is ruilen heel normaal. En voor orang-oetans ook! Dat hebben onderzoekers uit de Duitse stad Leipzig ontdekt.

In dierenpark Amersfoort luisteren de giraffen vanavond naar muziek. Niet omdat ze een dierendisco houden, maar omdat ze de vuurwerkknallen niet mogen horen.

Gaan jouw ouders moeilijk doen als je vanavond de zóveelste oliebol in je mond propt? Dan is er goed nieuws voor je: oliebollen zijn helemaal niet zo ongezond! Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Wageningen ontdekt.

In de Amsterdamse dierentuin Artis is dit weekend een bijzondere baby geboren. Het is een Maleise tapir. En zijn naam is… tja, dat weet nog niemand!

De pandaberen Tuan Tuan en Yuan Yuan zijn veilig aangekomen in Taiwan. De komende dertig dagen mogen ze rustig wennen aan hun nieuwe huis.

Heb jij al goede voornemens voor het nieuwe jaar? Arjen van Eijk en Florian Dirkse wel. De vrienden gaan tweeëneenhalf jaar over de wereldzeeën zeilen. Daarmee vragen ze aandacht voor het milieu.

Na een stevig ontbijt met wortels en gestoomde maïs, begonnen de panda’s Tuan Tuan en Yuan Yuan vandaag aan een lange reis. Ze vlogen van China naar Taiwan. Als vredescadeautje.

De Chinees Ru Anting wordt huilend rijk. Zijn tranen spuiten namelijk zo hard uit zijn ogen, dat hij er mooie tekeningen mee kan maken.

Heb jij wel eens een Spaanse lynx gezien? Of een Kaspische zeehond? Waarschijnlijk niet. En de kans dat je ze nog te zien krijgt, is klein. Veel zoogdieren worden namelijk met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een groot nieuw onderzoek.

Is mijn bananensoep goed gelukt? Dat wilde de Limburgse restauranteigenaar Viktor Terpstra graag weten. Met een grote pan ging hij zondag op bezoek bij een paar echte bananenkenners: apen!

De tweeling van sterrenduo Brad Pitt en Angelina Jolie is pas drie weken oud. Toch hebben ze al miljoenen euro's verdiend. Hoe? Door op de foto te gaan!

Trouwen en kinderen krijgen? Bluh, saai! Tenminste, dat vond gitarist Spike van de band Di-rect vorig jaar. Maar daar denkt hij nu anders over...

Foto ANP

Dacht jij dat rijke mensen altijd oud zijn? Fout! Deze week werd een lijst bekend gemaakt met honderd jonge rijke stinkerds.

Morrison is zo'n jongetje waar je jaloers van wordt. Hij woont in een leuk huis. Zijn moeder is dierenarts. En zijn vader heeft een garage vol stoere auto's. Maar opeens komt dat mooie leventje in gevaar. Er is een baby in aantocht.

Heb jij altijd al eens een duik willen nemen in een tropische zee, maar krijg je te weinig zakgeld om dat te betalen? Dan is er goed nieuws. In een nieuw pretpark in Almere kun je allerlei avonturen meemaken. Vanuit je luie stoel.

Een gewone jongen zijn. Daar droomt de houten pop Pinokkio van. Hij wil zijn kop vol zaagsel het liefst vandaag nog ruilen voor een kloppend hart. Maar dan moet hij eerst een brave borst worden. En dat is nog een hele kunst.

Hoe kun je een poezenbaasje herkennen? Simpel: aan de krassen op zijn handen. Maar dat gaat misschien veranderen. In Amerika zijn namelijk zachte nagels uitgevonden.

Wat zal ik vandaag eens aantrekken? Daar hoef je straks misschien niet meer over na te denken. Ontwerpster Marleen Prila heeft namelijk Nederlandse schooluniformen gemaakt. Ze zoekt alleen nog naar een testteam om de kleren uit te proberen.

Foto ANP

Waar was de eetzaal ook al weer? Dat vragen sommige bejaarden zich elke dag af. Studenten hebben daarom een anti-verdwaalapparaat bedacht. Het zit vast aan een rollator en het praat: volgende gang naar rechts!

Een tweeduizend jaar oude ibis gaat morgen in Amsterdam op de foto. En de kans dat hij beweegt, is vrij klein. Het is namelijk een mummie.

Wat is het lievelingseten van de burgemeester? Wat zijn de hobby's van de juf? En welke dingen doet een wijkagent? De leerlingen van de Hooibergschool in Borne weten het allemaal. Ze doen namelijk aan podcasten.

Foto ANP

Een man uit Amerika heeft meer dan drie miljoen euro gekregen. Nee, hij heeft geen loterij gewonnen. Hij gleed uit over een klodder duivenpoep.

Een Amerikaans stel is vorige week getrouwd op een wel heel bijzonder plekje. Ze zeiden JA tegen elkaar op de wc!

Het is een witte kerst voor Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Niet omdat er sneeuw ligt, maar omdat er een ijsbeertje geboren is!

Ze noemen hem de ‘Mickey Mouse van de woestijn'. Je zou dus denken dat er wel eens een film over de grootoorspringmuis is gemaakt. Maar nee. Grootoorspringmuizen zijn namelijk superverlegen.

Soms wil je even niet opvallen. De Japanse kunstenares Tsukioka maakt daarom kleren om je in te verstoppen.

Foto ANP

Elk jaar zwemmen bultrugwalvissen van de Stille Oceaan naar de Zuidelijke IJszee. Maar welke route volgen ze precies?

Voor het biggetje Tetley is een laars zo groot als een huis. Een modderpoel is diep als de zee. En als hij uit een theekop wil slurpen, moet hij op zijn varkensteentjes gaan staan.

Foto EPA

Hij is groot, hij is sterk, hij is voor niets of niemand bang. Toch hebben onderzoekers nu iets ontdekt waar bijna elke Afrikaanse olifant de kriebels van krijgt: zoemende bijtjes!

Foto Internet

In Kidsweek Junior heb je misschien al gelezen over de helikopterhonden in Italië. Ze helpen zwemmers in nood. Kijk hier naar een filmpje over de honden.

Foto Kidsweek

Een droevig bericht uit het Twentse Borne. Daar is vorige week de kat Dikke Muis overleden. Hij is 28 jaar geworden.