zomertijd

De wintertijd is afgelopen. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Maar waarom eigenlijk? 

Johan Cruijff

Het is vandaag twee jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Hij was een van de beste voetballers aller tijden en stond bekend om uitspraken zoals 'Elk nadeel heb zijn voordeel.' Wat weet jij allemaal over deze bekende voetballer en trainer? Doe de quiz!

ijskoud weekend

Nog een paar dagen en dan begint de lente, maar daar heeft de winter geen boodschap aan. Haal je muts en handschoenen maar weer uit de kast, want het wordt erg koud. 

Lemony Snickets

Lees je graag spannende boeken? Doe mee en win!

Misschien ken je het verhaal wel van de tv-serie op Netflix? ‘Lemony Snickets afschuwelijke avonturen’ gaat over drie ongelukkige weeskinderen: Violet, Claus en Roosje Baudelaire. 

winactie CN

Clarence

Deze maand staat in het teken van Clarence! Deze onvermoeibaar optimistische jongen wil nog steeds alles ontdekken, want het leven is geweldig! In de gloednieuwe afleveringen ontmoet Clarence onder andere mysterieuze nieuwe vrienden, die hem een kant van Abberdaal laten zien die hij nog niet eerder heeft gezien…

...

kidsweek onderzoek smartphone
Kidsweek-onderzoek

15 jaar geleden bestonden ze nog bijna niet, maar nu zijn ze niet meer weg te denken uit ons leven: smartphones en tablets.

Adeliepinguïn

De Adeliepinguin wordt niet groter dan 60 centimeter en leeft op de Zuidpool. Jarenlang zijn ze niet gezien. Tot nu: dankzij satellietbeelden zijn er anderhalf miljoen van die kleine pinguïns ontdekt.

blauw ijs

Niet alleen bij ons is het ijs- en ijskoud, ook in het noorden van Amerika hebben ze ermee te maken. En dat levert mooie plaatjes op.

foto's Lech 2018

Fotografen maken ieder jaar weer foto's van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane en hun ouders. Deze keer duurde dat wat minder lang, want het was -20 graden!

berekoud

Het is wel te merken dat de kou uit Siberië ons kikkerlandje heeft bereikt. Ons lichaam heeft met deze kou extra hulp nodig.

oranje sporters pyeongchang

De Nederlandse sporters hebben het goed gedaan op de Olympische Spelen in Pyeongchang: TeamNL haalde twintig medailles. Daar hoort natuurlijk een feestje bij. 

Ed Sheeran brief

De 9-jarige Sven is groot fan van Ed Sheeran en wil graag naar zijn concert. Zijn moeder vond dat niet zo'n goed idee. Tot groot verdriet van Sven.

nieuwe auto Verstappen

Tadaa, daar is-ie dan: de nieuwe raceauto van Max Verstappen en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo! In Groot-Brittannië werd vandaag de nieuwe auto gepresenteerd.

tekening verdachte

De tekening van deze dief is niet heel goed: puntjes als ogen en een streep als mond. Je broertje of zusje zou hem getekend kunnen hebben.Toch herkende een Amerikaanse agent er een voortvluchtige dief in.

carnavalsweekend

Ga jij dit weekend carnavallen? Dan moet je goed opletten. Heb je geen plannen en blijf je thuis? Dan zit je er beter bij. Er wordt namelijke flinke kou en zelfs een beetje sneeuw verwacht.

eenden

Het lijkt best onschuldig: eendjes voeren in het park. Maar helaas is het dat niet altijd. 

sneeuwrecord

Het is koud in Nederland. Maar in Rusland is het nog een stuk kouder. Dit weekend begon het flink te sneeuwen, en het hield niet meer op. Er viel net zoveel sneeuw als er normaal in een maand valt.

regenbooghuis

De Italiaanse ontwerpster Amina Mucciolo is gek op alle kleuren van de regenboog. Ze vindt ze zelfs zo mooi dat ze haar huis heeft omgetoverd tot een echt regenbooghuis! Alles en iedereen doet mee.

schaatsen natuurijs

Het wordt een flink stuk kouder komende week. En dat kan zomaar betekenen dat er geschaatst kan worden op natuurijs. Vooral 's nachts vriest het flink. En op dinsdag kan het zelfs -5 graden worden.

wasbeer

Een wasbeer heeft zich dagenlang 'verstopt' op een kantoor in de Amerikaanse staat Michigan. Dierenbeschermers hebben hem gevangen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan.

blauwe supermaan

Het is vanavond volle maan. En niet zomaar eentje, maar een blauwe supermaan. Vanavond staat-ie dichter bij de aarde dan normaal, en lijkt daardoor groter en helderder dan anders.

Eberhard van der Laan

Eline van der Laan (11) is de dochter van de vorig jaar overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Ze belde gister met radio 3FM en zorgde voor een emotioneel moment. 

Seine Parijs

De rivier de Seine stroomt door de Franse hoofdstad Parijs. En dat levert vaak romantische plaatjes op. Helaas is dat nu wel even anders. 

Nederlandse spionnen

Russische hackers wilden informatie stelen uit de computer van Amerikaanse politie. Maar daar hebben Nederlandse spionnen een stokje voor gestoken.

stelling Lisette

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

kinderfeestje gepeste kinderen

Nooit worden uitgenodigd voor een kinderfeestje is helemaal niet leuk. Daarom organiseert stichting Let me know een kinderfeestje waar alleen gepeste kinderen welkom zijn.

storm bos nederland

Wil je een stukje gaan fietsen of wandelen? Dat kun je dit weekend beter niet in het bos doen. Dat advies geeft Staatsbosbeheer. 

medische marihuana snoepjes

Een Amerikaans meisje (9) deelde snoepjes uit op haar school. Tenminste, dat dacht ze. Het bleek een soort medische drug van haar ouders te zijn, dat ze hadden gekregen van hun dokter.

busongeluk 's Gravenmoer

In het Brabantse 's Gravenmoer is vanmorgen een lijnbus tegen een boom gereden. Daarbij raakten vijf kinderen gewond. De chauffeur zou er ernstig aan toe zijn.

ANP

Zet je schrap. Het gaat donderdag weer flink waaien en stormen in ons land. Vooral in het westen laat de wind van zich horen: daar worden windstoten verwacht van wel 100 tot 120 kilometer per uur!

nies inhouden

Een 34-jarige man uit Groot-Brittannië probeerde onlangs zijn nies in te houden. Niet zo bijzonder, denk je, maar hij beschadigde daarmee weefsel in zijn keelholte. Het gevolg? Een gaatje in zijn keel. 

koraalrif

Australische onderzoekers waarschuwden al dat het slecht gaat met het koraal. Ze zijn daarom hard op zoek naar een oplossing. En daar willen ze flink voor betalen: maar liefst 1,3 miljoen euro.

koudste dorp

Het Russische dorpje Ojmjakon is het koudste dorp ter wereld. En dus zijn ze wel wat gewend. Maar het er is nu zó koud dat een thermometer, die er speciaal voor toeristen hangt, kapot gevroren is.

spinnen

Dat was schrikken voor de 7-jarige Riley Schmidt uit Australië. Tijdens het omkleden voelde hij ineens flinke pijn in zijn hand. 

sytze voetbalspullenactie

De opa en oma van Sytze (10) verhuisden vorig jaar zomer vanuit Tanzania terug naar Nederland. Daar hoorde een mooi afscheid bij: een voetbaltoernooi. Maar een toernooi zonder kleding kon niet vond hij.

kreeft

De ruim tachtig jaar oude kreeft, die in december werd gered van het kerstdiner, is overleden. Het Dolfinarium zegt de kreeft 'zeker te zullen missen'.

kerstbomen olifanten

Wat doe je met je oude kerstboom? De meeste mensen gooien hem weg. Maar sommigen brachten hem naar de dierentuin als late kerstmaaltijd of om mee te spelen.

ijzige kou

Zet je schrap. Het wordt flink koud in ons land. Dat komt doordat koude lucht uit Rusland deze kant op komt. Die ijzige kou zorgt op sommige plaatsen zelfs voor een gevoelstemperatuur van min 8 graden.

slachtoffers brandwond

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft cijfers bekend gemaakt over ongelukken tijdens de feestdagen. Het zijn vooral jongens en mannen tussen de acht en 25 jaar die gewond raken.

alpaca opvang

Het baasje van de alpaca die deze week werd gevonden is nog niet terecht. Gelukkig heeft de politie wel tijdelijke opvang voor het diertje gevonden.

gelukkig nieuwjaar

Was 2017 een leuk en spannend jaar? Of ben je blij dat het erop zit en heb je al plannen voor 2018? Hoe dan ook: de redactie van Kidsweek wenst je een heel gelukkig nieuwjaar!

sprookjesdieren

De Finse fotograaf Joachim Munter zet dieren zo op de foto, dat het net lijkt of ze uit een sprookjesboek zijn gestapt.

tips griep

Best veel mensen hebben griep in Nederland. De kans is groot dat jij het binnenkort ook krijgt. Een paar tips.

uitvinding drinkwater

Gitanjali woont in Amerika en is pas 12 jaar oud. Niet zo bijzonder denk je? Een apparaat dat ze maakte is dat wel. 

zeehondenpup willem2017

Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste witte huiler, een jong wit zeehondje, van deze winter opgevangen. De pup werd op een strand van Vlieland aangetroffen.

toekomstig agent Daan

De 7-jarige Daan uit Sliedrecht zag afgelopen weekend een politieauto verkeerd geparkeerd staan. Hij twijfelde geen seconde, pakte zijn bonnenboekje erbij en schreef een boete uit.

wens 2018

Tel jij al af naar het nieuwe jaar? Wat is jouw wens voor het nieuwe jaar? Voor jezelf of voor iemand anders? Of misschien wel voor de hele wereld?

schots kalfje

Hoera, leuk babynieuws! Er is vorige week donderdag een Schots Hooglander-kalfje geboren op een natuureiland in de buurt van Rotterdam.

Nouri Hart onder Riem-prijs

Er wordt nog steeds veel aan voetballer Abdelhak Nouri gedacht. Dat blijkt wel uit het feit dat zijn familie afgelopen weekend de Hart Onder de Riem Award kreeg. Ze kregen deze prijs omdat ze een voorbeeld zijn voor anderen.

Stelling Lisette

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Verstappen mexico

Max Verstappen won zondag weer de Formule 1 in Mexico. Dat was de tweede keer dit seizoen. Hij had een flitsende start en lag na de eerste bocht meteen vooraan. En die koppositie gaf hij niet meer af!

wheelchair skills event

Een rolstoelevenement voor jong en oud en voor alle niveaus dat in het teken staat van het plezier van rolstoelrijden. Dat is waar het Wheelchair Skills Event om draait. Lisa (11) zit in een rolstoel en deed mee. Aan Kidsweek vertelt ze haar verhaal.

nemo Macron

De Franse president Macron zat rustig in zijn kantoor te vergaderen toen hij opeens een vreemd geluid hoorde. Tijdens de belangrijke bespreking plaste zijn hond opeens in zijn kantoor. Oeps!

kinderen lezen voor asielhondjes

Een programma waar kinderen en honden beter van worden? In de Amerikaanse staat Missouri bestaat dat. Het Shelter Buddies Reading Program laat kinderen die moeite hebben met lezen, verhalen voorlezen aan bange asielhonden.

hedgehog azuki

Ken je de kleine Japanse Azuki al? Het is een Afrikaanse witbuikegel met een eigen Instagram-account: hedgehog_azuki. Met zijn 202.000 volgens is hij een flinke hit op Instagram. Staat-ie meestal met een mini hoedje of een vriendjes egel op de foto. Deze keer gaat-ie kamperen.

coco pinkprincess

Foto's maken van je outfit en ze delen met anderen op Instagram. Een modemeisje noem je dat. Coco uit Japan is pas zes, maar weet nu al precies wat ze mooi vindt!

zonsverduistering

Maandag speelden de zon en de maan verstoppertje. De maan schoof voor de zon waardoor die helemaal afgedekt werd. Dat heet een zonsverduistering en komt weinig voor.

winnaar NK Knikkeren

Ruim zeshonderd kinderen deden zaterdag mee aan het NK Knikkeren 2017 in DierenPark Amersfoort. De 12-jarige Yassir Oualkadi won het toernooi en ging met de titel naar huis. Hij mag zichzelf nu een jaar lang Nederlands Kampioen Knikkeren noemen.

nagellakactie Tijn

Op Utrecht Centraal is een tijdelijke winkel geopend waar je nagellak kunt kopen. En niet zomaar nagellak: het is Lak door Tijn. Met de verkoop daarvan heeft de ongeneeslijk zieke Tijn (6) al 750.000 euro opgehaald. En dat moet een miljoen worden.

beste film kinderrechten

Glitters, kindergalajurken, glanzend gepoetste schoenen en honderden glazen kinderchampagne. Dat was het decor van Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Amsterdam afgelopen vrijdag. Driehonderd jonge filmsterren kwamen bij elkaar. De award voor Beste Film? Die ging naar Het Tangram met ‘Alles Anders’.

warme zomernachten

Overdag is de zon heerlijk. Maar ’s nachts lukt het door de warmte vaak niet om te slapen. Ook de komende dagen blijft het ’s nachts rond de vijftien graden. Met deze zeven tips slaap jij als een roos.

jupiter oudste planeet

Jupiter is niet alleen de grootste, maar nu ook officieel de oudste planeet van ons zonnestelsel. Wetenschappers hebben daar nu bewijs voor gevonden.  

Guus Schoonewille/UNICEF Nederland

Het is vandaag, 12 juni, de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Over de hele wereld werd aandacht gevraagd voor kinderen die werk doen dat schadelijk is voor hun gezondheid of ontwikkeling. In Nederland deden kinderen het hele jaar hun best om geld op te halen. Vandaag werd bekend hoeveel ze hebben ingezameld.

11-jarige giel pinkpop

Jules (11) uit Nijmegen is groot fan van Green Day. Dat hij de Amerikaanse punkrockband afgelopen zondagavond op Pinkpop zag, was dan ook heel speciaal. Maar de avond werd voor hem nog veel specialer.

kheris rogers

Shirts om zelfvertrouwen van te krijgen. Dat is het idee achter de t-shirts van de Amerikaanse Kheris Rogers (10).

Darci buikspreekact

Een talentenjacht op televisie is tegenwoordig niet meer zo heel bijzonder. En er zijn nog maar weinig kandidaten die je écht verrassen met hun optreden. Dat lukte Amerikaanse Darci Lynne Farmer (12) wel: de jury van America's Got Talent liet haar rechtstreeks door naar de liveshows.

fotoshoot 100-jarige tweeling

Honderd jaar oud worden is al heel bijzonder. Helemaal als je dat kunt vieren met je tweelingzus. De Braziliaanse zussen Maria en Paulina vieren binnenkort hun 100ste verjaardag en vierden dat alvast met hun fotoshoot.

brandweer redt man

Zondagavond moest de brandweer in Winschoten in actie komen. Er zat namelijk al een paar dagen een kat in de boom. Maar dát was niet de reden waarom ze uit moesten rukken.

tiaradag

Voor iedereen die fan is van tiara’s: vandaag heb je het perfecte excuus om er eentje te dragen. Het is namelijk Internationale Tiara Dag.

Seoullo 7017

'Ha, dát wil ik ook!'. Dat dacht de burgemeester van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul toen hij een tijd geleden in New York een verwaarloosd treinspoor zag dat was omgetoverd tot stadspark. Afgelopen zaterdag werd het project geopend.

goedkoop sieraad

Het zal je maar gebeuren. Koop je een ring op de markt voor een paar euro, blijkt hij hartstikke veel geld waard te zijn. Het overkwam een vrouw uit Londen.

Albino orang-oetan foto BOSF

Ze zat jarenlang opgesloten bij iemand thuis en was er slecht aan toe. Maar gelukkig werd deze witte orang-oetan vorige maand gered door een apenorganisatie in Indonesië. Haar redders zochten naar een passende naam voor haar. Die is er nu.

Nakizumo festival

Meestal willen ouders dat hun baby niet huilt. Maar de vaders en moeders van deze jonge japanners worden juist blij van tranen en gekrijs. 

bomen knoflookinfuus

Kleine blaadjes, bloed aan de stammen. Met heel veel kastanjebomen in Nederland gaat het niet goed. Ze lijden aan de kastanjebloedingsziekte. In Groningen testen ze nu een nieuw medicijn tegen die bomenziekte. En dat medicijn is gemaakt van knoflooksap.

dansmuggen

In het Friese plaatsje Stavoren is een hele grote groep dansmuggen gezien. Dat vertelde Albert Salverda aan Omrop Fryslân. Hij ontdekte de grote zwerm boven zijn woonplaats.

Egyptische ministerie van Oudheden

Egyptische archeologen hebben een 3.700 jaar oude grafkamer gevonden die waarschijnlijk van een dochter van een farao was. Dat meldde het Egyptische ministerie van Oudheden afgelopen week.

Houten reuzen

Een houten reus tegenkomen tijdens een boswandeling? Klinkt als een film, maar in Denemarken kan het je zomaar gebeuren. En dat is wel even schrikken!

baby wolven Artis

In Artis, de dierentuin in Amsterdam, werden een paar weken geleden vijf welpen geboren bij de wolven. Afgelopen donderdag liepen de jonge wolven voor het eerst buiten.

Noorse Prins

Dat de Noorse prins Sverre (11) weet wat een dab is, dat is wel duidelijk. En hij koos een bijzonder moment uit om dat te laten zien.

O'G3NE door naar finale Songfestival

Er is veel over O'G3NE geschreven en gezegd, en gisteravond was het dan zover: de halve finale van het Songfestival! Volgens experts deed O’G3NE het gister erg goed.

Ijsbeertjes Sea World Australie

Er is weinig dat er zo schattig uitziet als een baby-ijsbeer. Het lijkt net een bolletje sneeuw met twee ogen en een neusje. De 16-jarige ijsbeer Liya -heeft twéé van zulke bolletjes dubbel geluk. Ze is namelijk bevallen van twee kleine ijsbeertjes!

Opa Ghoto EPA

De oudste man ter wereld is zondag overleden. De Indonesische opa Sodimedjo is 146 jaar geworden. Dat zegt zijn familie tenminste. Of hij écht zo oud is geworden, is lastig te bewijzen.

vlogserie wo2

Stel je eens voor dat er 75 jaar geleden al vloggers hadden bestaan. Hoe hadden zij dan de Tweede Wereldoorlog laten zien? In een nieuwe tv-serie laat een vlogger je dat in elf afleveringen zien.

 
 
Trump Header ANP

Afgelopen zaterdag werd Donald Trump voor de honderdste keer wakker als president van de Verenigde Staten. Voor hij met zijn nieuwe baan begon, beloofde hij flink wat te veranderen. Wat brengt hij daar na honderd dagen van terecht?

unclefatty

Uncle Fatty. Dat betekent zoiets als 'Dikke oom' en het is het koosnaampje van een makaak-aap die in de Thaise hoofdstad Bangkok leeft. Hij weegt bijna 15 kilo terwijl een 'normale' makaak eigenlijk niet zwaarder dan tien kilo mag zijn. Tijd om wat kilootjes kwijt te raken.

Rembrandt van Rijn

In Italië werden deze week twee schilderijen van wereldberoemde schilders gestolen. Eén van die twee is van de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. We kennen hem vooral van zijn schilderij De Nachtwacht.

Cassini foto Saturnus

Voor het eerst vloog er een ruimtevaartuig tussen de planeet Saturnus en zijn ringen door. Het is de laatste missie van het Amerikaanse ruimtevaartuig Cassini. En hij maakte meteen een paar mooie foto’s.

aardvarken.png

In een dierentuin in Tsjechië, Yekaterinburg Zoo, werd half april een aardvarkentje geboren. De verzorgers zijn enorm blij en stelden de nieuwe bewoner van de dierentuin voor aan bezoekers. Even kennismaken dus!

luiaard memphis zoo

Vorige maand werd er een baby luiaard geboren in een Amerikaanse dierentuin. Ze is nog heel klein en heet Lua, wat Maan betekent in het Portugees. Bekijk hier de eerste foto en video van deze schattige baby.

ANP Le Pen en Macron

Wie wordt de nieuwe Franse president? Dat mag het Franse volk kiezen. Zondag was de eerste ronde van de verkiezingen. Er zijn twee kandidaten door naar de volgende ronde.

Gamehal Gamestate

In Utrecht staat de grootste gamehal van de Benelux. Gamestate opende afgelopen vrijdag haar deuren. Wedden dat jij je daar een hele dag kunt vermaken!

Congo kinderen op de vlucht ANP

Ongeveer 600.000 kinderen zijn op dit moment op de vlucht in Congo. In het land dat middenin Afrika ligt zijn kinderen het slachtoffer van de gevechten tussen burgers. Dat laat hulporganisatie Unicef weten.

ANP schietpartij Parijs

Donderdagavond zijn bij een schietpartij op de Avenue des Champs Élysées in Parijs twee personen om het leven gekomen. Een van hen is een politieagent. Naast de twee dodelijke slachtoffers raakten er ook andere personen gewond. Dat meldt het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken.

treinmachinist NS

Een treinbestuurder uit Drenthe schrok zich zaterdag rot toen er opeens een jongen op het spoor stond. Ze schrok zelfs zo erg dat ze hem een brief schreef en deze op Facebook zette. Het bericht is al meer dan 600 keer gedeeld.

Deze week maken bijna 180.000 groep 8-leerlingen hun eindtoets. Wat moet je daarover weten?

Erdogan

De Turken mocht afgelopen weekend stemmen over een grote verandering in hun grondwet. Een verandering die ervoor zorgt dat de Turkse president Erdogan (nog) meer macht krijgt.

Abu Voice Kids België

Abobaker Rahman (13) zingt vanavond in The Voice Kids (België) de sterren van de hemel. Hij zingt niet voor zichzelf of zijn familie, maar voor alle vluchtelingen.

lege klas

De werkdruk op basisscholen wordt steeds hoger. En dat terwijl de leraren niet eens hetzelfde verdienen als leraren in het hoger onderwijs. Daarom willen ze een week lang de scholen dicht doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Onderwijsbond.

sportiefste school Tilburg

De sportiefste basisschool van Nederland? Die staat in Tilburg. En daar zijn ze maar wat blij mee! Woensdag won de school een prijs die wordt uitgereikt door twee grote sportorganisaties. 

nicki minaj

De beroemde Amerikaanse zangeres en rapper Nicki Minaj, die grote hits scoorde met onder andere Rihanna en Justin Bieber, heeft er een 'concurrente' bij. Namelijk de 14-jarige Filipijn Awra Briguela. 

kaarsen herdenking Zweden

Afgelopen vrijdag reed in een drukke winkelstraat een vrachtwagen op mensen in en daar vielen helaas slachtoffers bij. Om die slachtoffers te herdenken, werd er vandaag in Zweden een minuut stilte gehouden. 

drone race

Het besturen van een drone is al bijzonder. Laat staan als je mee mag doen met een echte drone-race. 

9000 kinderen Rotterdam bewegen

In Rotterdam waren ze deze week al vroeg heel actief. Ruim 9000 Rotterdamse kinderen van verschillende scholen gingen maandag met hun voetjes van de vloer en hoopten een nieuw record neer te zetten.

echte man in iron man-pak

Vliegen in een pak zoals Iron Man is heel bijzonder. En kan niet iedereen. Toch dacht Richard Browning (38 jaar), een Britse uitvinder, 'Ik kan dat!'.

giraffe, dier, zwanger

April, een zwangere giraffe én YouTubester in New York, is tussen de 15 en 16 maanden zwanger. Dit is redelijk normaal voor een giraffe en ze is dus pas net over tijd. Haar verzorgers zeggen dat ze ieder moment kan gaan bevallen en dat maakt het nog spannender.