Friesland

Friesland is 'ontdekt'. De provincie staat dit jaar zelfs op de derde plek in de top 10 van beste Europese bestemmingen. Dat is de hoogste plek ooit van een Nederlandse bestemming in deze lijst.

Spookrijder in de buurt van Jupiter

Alle planeten in ons zonnestelsel draaien in dezelfde richting rond de zon. De meeste rotsblokken doen dat ook, maar soms duikt een 'spookrijder' op. Dit keer is dat een bijzondere.

Glas water
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Regenboogvlag

Een jongen die verliefd is op een jongen, twee zoenende meisjes? De meeste Nederlandse kinderen vinden dat geen probleem.

Leguaan

In Diergaarde Blijdorp zijn ze enorm blij. Vandaag kwamen daar vier Antilliaanse leguanen aan. Premier Rutte nam ze mee toen hij van het eiland Sint-Maarten naar Nederland vloog.

Lantaarnpaal

Stratenmakers in Nijmegen trokken zich bij het breder maken van een rijweg niets aan van een lantaarnpaal. Daardoor staat-ie nu precies in het midden van de straat.

Libelle

Het gaat niet goed met de vliegende, zoemende en kruipende beestjes in ons land. Dat wisten we al, maar volgens een nieuw onderzoek is hun situatie nog slechter we dachten.

Mars Helikopter

Een helikopter die de planeet Mars gaat verkennen. Voor deze missie bouwen wetenschappers nu een speciale 'Marskopter'.

Aanslag Surabaya

Vandaag en gisteren ontploften bommen in een grote stad op het Indonesische eiland Java. Wat is er precies gebeurd? Drie vragen over deze aanslagen.

plastic rietjes

De stranden liggen er vol mee. Plastic afval. Zelfs in landen die strenge regels hebben voor plastic wegwerpmateriaal. Dat moet anders vindt de Europese Commissie.

Luipaardgekko

Een hagedis met zwarte vlekjes. Zo'n diertje had een mevrouw in Schiedam nog nooit in haar tuin gezien. 

Kubus

Australiër Feliks Zemdegs (22) had maar 4,22 seconden nodig om de puzzel op te lossen. Zondag vestigde hij dit wereldrecord in Australië.

Taylor Swift

Zo'n tweeduizend fans van Taylor Swift uit de Amerikaanse staat Arizona kregen afgelopen weekend een verrassing. Met hun ouders mochten ze naar een gratis concert van Taylor Swift.

bom ijmond

Een roestig stuk ijzer dat drie jongens vorige week in de duinen bij IJmuiden vonden, bleek gevaarlijker dan het eruitzag.

Amélie Mijs

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Madurodam is een kinderherdenking. Amélie (15) is daarbij als kinderburgemeester van Madurodam. 

Onderzoeker

Een embryo bestaat uit cellen die in de baarmoeder kunnen uitgroeien tot een levend wezen. Je hebt er een eitje en een zaadje voor nodig. Dat het ook anders kan ontdekten ze in een Nederlands lab.

Medicijnen

Onderzoekers krijgen 130 miljoen euro van de Europese Unie en bedrijven die medicijnen maken. Dat geld gaan ze gebruiken om uit te zoeken welke medicijnen geschikt zijn voor kinderen.

Legoland Windsor

Heet jij ook Louis, net als het pasgeboren zoontje van de Britse prins William en zijn vrouw Kate? Dan heb je geluk, want iedereen met die naam mag gratis naar Legoland in Groot-Brittannië.

Vrouwen voetbalstadion Iran

Alleen als je goed kijkt dan zie je het. De voetbalsupporters op deze foto zijn namelijk geen mannen... maar vrouwen. 

Prins Louis

Het was een verrassing voor de Engelsen, maar ook weer niet. Prins William en zijn vrouw Kate noemen hun derde kindje Louis

Resusaap

Vandaag is het 'Internationale Dag tegen Dierproeven'. Het nieuws dat in Nederland juist meer in plaats van minder apen gebruikt worden voor dierproeven, is daarom opvallend.

Moeder kroonmaki met jongen

Goed nieuws zo net voor Koningsdag. In DierenPark Amersfoort kreeg kroonmaki Amalia deze week een tweeling!

Busje aanslag Toronto

Verdriet in Canada. In de stad Toronto reed Alek Minassian gisteren met een gehuurd busje in op een aantal voetgangers. Tien mensen kwamen daarbij om en vijftien mensen raakten gewond.

Avicii

Gisteren klonk vanaf de Domtoren in Utrecht een bijzonder concert. Het was een eerbetoon aan de Zweedse dj Avicii die afgelopen vrijdag overleed.

IS-vrouwen

Ongeveer 145 Nederlandse kinderen wonen in vluchtelingenkampen in Syrië. Ze kunnen niet zomaar met hun familie terug naar Nederland. Hoe zit dat?

Makaak

Toen hij begon waren het er vijftig, maar ondertussen zorgt Dobrgyal (70) uit Tibet voor bijna drieduizend makaken. 

Buiten spelen

Schoolplein, tuin, park, speeltuin of het bos. Het zijn de favoriete speelplekken van Nederlandse kinderen. Toch komen ze er steeds minder om te spelen. Hoe kan dat?

blauwtand

Zilveren kettingen, armbanden, broches, ringen en munten van meer dan duizend jaar oud. Hobby-archeoloog Luca (13) ontdekte de schat op het Duitse eiland Rügen.

Kidsweek 15 jaar

Kidsweek is jarig en dat vierden we gisteren met zo'n vijfhonderd kinderen in Beeld en Geluid in Hilversum. 

Teek

Als je veel in het groen bent of vaak buitenspeelt, is het risico groot dat je een tekenbeet krijgt. Op zich is dat niet erg, maar een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen.

PSV kampioen

De Eindhovense voetbalclub PSV is gisteren landskampioen geworden. De club speelde een thuiswedstrijd en won met 3-0 van Ajax.

Blue Sky

Eindelijk kan het weer: naar buiten met korte mouwen en blote benen. Hoe kan het eigenlijk dat de hemel met mooi weer zo stralend blauw is?

Paard in stal

Te weinig ruimte, vuil water, eenzaamheid en stress. Volgens een organisatie voor dierenrechten hebben paarden in veel Nederlandse maneges geen goed leven.

Songkran

In Thailand vieren ze Nieuwjaar in april. Niet met vuurwerk, maar met water. Langs de weg staan mensen met emmers en tuinslangen om voorbijgangers drijfnat te maken. Gelukkig nieuwjaar!

Montannah

Montannah (7 jaar) beklom met haar moeder de Kilimanjaro. Ze deed het om een record te verbeteren én om dichter bij haar overleden vader te zijn.

Zeearend

Spannende ontwikkelingen in het vogelbroedseizoen. In Friesland heeft een havikspaar veel last van twee bazige zeearenden. Het gedoe is live te volgen via een webcam.

Gazing Ball_Jeff Koons

Over een losse veter struikelen of je evenwicht verliezen als je een selfie maakt. Het kan allemaal gebeuren in een museum. Wel pech als je dan net een kunstwerk raakt.

Menahem Pressler

Alleen naar de piano lopen lukt hem niet goed, maar zodra hij de toetsen aanraakt vergeet je zijn leeftijd. Het pianospel van Menahem Pressler betovert het publiek nog altijd.

Goudvis

Tientallen mensen liepen gisteren met schepnetjes langs de Sint Jansbeek in Arnhem. Ze probeerden de goudvissen te vangen, die eerder dit jaar in de beek waren losgelaten.

Galaxy

Het is een miniscuul lichtpuntje dat je alleen kunt zien met een speciale telescoop: Icarus. Dat is de ster die, van alle sterren die we kennen, het verste van de aarde staat. 

Olifantje Wildlands

In Wildlands in Emmen is gisterochtend een mannetjesolifant geboren. Hij is de eerste olifant die geboren wordt in de Olifantenvallei.

Baron_Efteling

Nét voordat je karretje op het hoogste punt een val naar beneden gaat maken, tot stilstand komen. Gisteren overkwam het de passagiers van achtbaan de Baron in de Efteling.

wereld autisme dag

Zo'n 35 miljoen mensen over de hele wereld hebben een vorm van autisme. We weten er steeds meer over, maar nog niet genoeg. Daarom is Wereld Autisme Dag in het leven geroepen.

Panda's Ouwehands Dierenpark

Gescheiden door tralies en ieder vanuit hun eigen nachthok snuffelden reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen voor het eerst aan elkaar. 

Alpaca Bambi

Hij vertrouwde in alles op zijn grote broer, maar nu moet de blinde Bambi het alleen zien te redden. Zijn broer Charisma werd twee weken geleden gestolen.

Puma

Dat was schrikken gisteren voor bewoners in Azusa, in het Amerikaanse Californië. Er liep namelijk een wilde poema in hun achtertuin! Hij snuffelde wat rond en er raakte niemand gewond. 

Adelaarsrog

In geen enkel ander aquarium worden zoveel adelaarsroggen geboren als in Burgers' Zoo in Arnhem. Afgelopen weekend kwam daar zelfs een drieling ter wereld.

Screenshot Puck

Puck (6) en Dejé (7) mochten afgelopen weekend het veld op met de voetballers van Oranje. Tijdens het zingen van het volkslied stak Puck haar tong uit naar de camera en maakte een peace-teken. 

Door Boko Haram ontvoerde Nigeriaanse meisjes

In Nigeria zijn meer dan 100 meisjes vrijgelaten. Ze werden vorige maand ontvoerd door terroristen van Boko Haram. Soldaten van het leger brachten de meisjes weer terug naar hun ouders.

Yolanda Renee King

'Mijn naam is Yolanda Renee King, de kleindochter van Martin Luther King'. Tienduizenden mensen gaven het negenjarige meisje op het podium een daverend applaus. 

Video: zingende moeders en kinderen met Downsyndroom

Vijftig moeders van kinderen met Down maakten samen een ontroerend filmpje. In de auto zingen ze mee met het liedje A Thousand Years van Christina Perri.

Bosbrand

Het was niet alleen heel koud afgelopen dagen, maar ook heel droog. Daarom is de kans op natuurbranden in sommige delen van Nederland groot.

Hardlopen

Hoe hij het doet? 'Altijd door blijven gaan. Nooit opgeven.' Dat zei Amerikaan Orville Rogers (100) na zijn record op de 60 meter sprint.

Paralympiërs Schiphol

Vanochtend kwamen ze weer aan op Schiphol, mét hun gouden, zilveren en bronzen medailles. Zeven wonnen de Nederlandse paralympische sporters er in totaal. Een record voor Nederland.

Dylan Haegens

Hij is een bezige bij, die Dylan. Tussen al zijn vlogs door maakte hij vorig jaar al een eigen stripboek. Nu gaat hij ook nog een eigen bioscoopfilm maken.

Olivia en NS

Misschien heb je ze wel eens gezien. Kastjes op straat of in de supermarkt met boeken die je gratis mee mag nemen. Olivia (8 jaar) verspreidt ook 'zwerfboeken', maar dan voor kinderen.

Poetin

Verrassend was het niet, de uitslag van de Russische presidentsverkiezingen. Wat iedereen al voorspeld had gebeurde: Vladimir Poetin werd zondag opnieuw gekozen tot president.

geluk

De Finnen hebben de Noren verslagen. Ze staan nu bovenaan de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Nederland staat weer op de zesde plaats.

Zwarte slingeraap Artis

In Artis is afgelopen dinsdag een zwart slingeraapje geboren. Het jonge aapje heeft al bij de moeder gedronken en samen maken ze het uitstekend.

Record ijszwemmen

Je moet het maar durven. Onder het ijs zwemmen en dan óók nog in je blote bast.

Tweeling

Ze zien er op het eerste gezicht misschien niet zo uit, maar deze meisjes zijn het toch echt: tweelingzusjes. 

Superbril politie China

Het klinkt als een uitvinding uit een science fiction-film, maar de Chinese politie gebruikt 'm echt: een superbril waarmee je kunt zien of er een verdacht persoon voor je staat.

Flessenpost

Julien (15) had het nooit verwacht, maar na acht jaar kwam het. Een antwoord op zijn briefje dat jarenlang in een fles in de oceaan dobberde.

Lammetje

Op Texel is het druk deze lente. Dit jaar worden daar meer lammetjes geboren dan anders.

Enzo Knol

Een T-shirt, een tube haargel of een milkshake. Het maakt niet uit wat het is, maar als een vlogger het laat zien, gaan veel kinderen het kopen. 

John Farnworth_Mount Everest

De hoogste berg ter wereld beklimmen, terwijl je constant kick-ups doet. Voetballer John Farnworth wilde het zichzelf niet al te makkelijk maken.

Dino

Altijd al een dino willen klonen? Deze lente kan het met een nieuwe game: Jurassic World Alive.

Keizerpinguïns

Altijd leuk. Even stiekem een selfie of filmpje maken met de camera van iemand anders. Pinguïns doen het ook. 

Fossiel kuikentje

In Spanje is het fossiel van een piepjong kuikentje gevonden. Geen kuiken zoals wij dat kennen, maar een vogeltje met klauwen aan zijn vleugels en tanden in zijn snavel.

brandweer

Op de eerste maandag van de maand klinkt overal in Nederland stipt om 12 uur een luchtalarm. Vandaag bleef het op veel plekken stil.

Oostvaarderplassen

Met trekkers en spandoeken kwamen gistermiddag honderden mensen naar de Oostvaardersplassen. Ze vinden dat de wilde dieren die er leven, tijdens de winter niet genoeg bijgevoerd worden.

The Silent Child_bedankspeech Oscars

Actrice Rachel Stenton had het Maisie Sly beloofd. Als ze een Oscar zouden winnen, zou ze een speech houden in gebarentaal. 

Carnaval Nice

Wagens met duizenden bloemen en bloemenmeisjes. Dat is carnaval in Nice, een stad aan de Zuid-Franse kust.

Banaan met eetbare schil

Houd je van bananen? Dan heb je geluk, want in Japan is nu een banaan gekweekt die je hélemaal op kunt eten. Met schil en al.

Romeinse bokshandschoenen

Romeinen hielden vroeger wel van een potje boksen. Dankzij een zeldzame vondst in Engeland weten we nu hoe hun bokshandschoenen eruit zagen.

Zeearend

Zeearend Lady Maya is weer thuis. Medewerkers van safaripark Beekse Bergen hebben haar maandagmiddag in Goirle gevangen. 

NAP

Huh, het NAP? Je kent ze vast wel, die blauwe bordjes bij sluizen, bruggen en grachten. Daarmee wordt de hoogte van het land gemeten. Tweehonderd jaar geleden werden ze ingevoerd.

Mees Kees

De film Mees Kees langs de lijn is geselecteerd voor het Internationale Jeugdfilmfestival van Busan, een grote stad in Zuid-Korea.

Radio

Huh, de radio? Jij luistert er misschien niet naar, maar miljoenen andere mensen wel. Daarom is het vandaag Wereld Radio Dag.

Sinaasappelgevecht Ivrea

Vandaag is de laatste dag van carnaval. In de Italiaanse stad Ivrea leven ze zich nog even uit met een gigantisch sinaasappelgevecht. Lekker zoet en plakkerig!

Schaatsen gracht

Hoe het komt dat Nederlanders zo goed kunnen schaatsen? Een Amerikaanse journalist gaf het antwoord: de schaats is een belangrijk vervoermiddel in een stad als Amsterdam.

Koe Hermien

Koe Hermien heeft eindelijk rust. Zondagavond werd ze gevangen. Na haar wekenlange zwerftocht heeft ze nu een plaatsje in het koeienrusthuis. 

Berlijnse muur

Ken jij de Berlijnse muur? Die was 150 kilometer lang en deelde de Duitse hoofdstad jarenlang in tweeën. Iedereen dacht dat er niks van over was. Nu blijkt een stuk van de Berlijnse muur toch nog overeind te staan.

goudjacht

Ergens in Amsterdam liggen twee goudklompjes verborgen. Dat is niet voor het eerst. Twee jaar geleden gebeurde dat ook al.

Robot

Hartstikke handig: ze zijn nooit ziek en werken 24 uur per dag. Robots die mensenwerk doen. Vroeger was dat best bijzonder, maar tegenwoordig komen ze overal ter wereld voor. 

Opgraving Nieuwegein

In Nieuwegein deden onderzoekers een bijzondere ontdekking. Ze vonden namelijk de resten van een vrouw met een baby in haar armen. Ze leefden zo'n 6.000 jaar geleden.

Kinderen computer

Vanaf 25 mei heeft Nederland een nieuwe wet over privacy. Voor leerlingen in groep 7 en 8 is daarom nieuw lesmateriaal gemaakt. Ze leren waarom die regels ook voor hen belangrijk...

Het Capitool Washington

In Amerika kan iedereen die voor de regering werkt, weer aan de slag. President Donald Trump zette daarvoor gisteren een handtekening.

Witte Huis, Washington D.C.

Wie het Witte Huis belt, krijgt sinds zaterdag een nogal ongewone mededeling. De Republikeinen en de Democraten, de politieke partijen van Amerika, hebben namelijk ruzie over een wet.

brug Engeland en Frankrijk

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft een nieuw plan. Hij wil graag een enorme brug laten bouwen tussen Engeland en Frankrijk.

trampoline

De 9-jarige Tim uit Gouda is blij. Hij krijgt namelijk van ProRail een nieuwe trampoline. Zijn oude kwam vorige week donderdag tijdens de zware storm op de spoorlijn terecht. 

Strips

Iemand heeft het vast wel eens tegen je gezegd. ‘Pak eens een boek, in plaats van altijd die strips.’ Alsof je van strips lezen niets opsteekt. Integendeel. Het maakt je juist slimmer!

Superman
Nieuws

Iemand heeft het vast wel eens tegen je gezegd. ‘Pak nou eens een boek, in plaats van steeds een strip.’ Alsof je van strips niets opsteekt. Integendeel. Ze maken je juist slimmer!

Afluisterapp

Wist je dat apps op je smartphone gesprekken kunnen afluisteren? Ook als je telefoon uitstaat of in je broekzak zit. Het gaat om meer dan 250 game-apps. Kinderen gebruiken ze ook.

Coco Golden Globe

Coco heeft dit weekend een Golden Globe gewonnen voor de beste animatiefilm. De Globes zijn belangrijke Amerikaanse filmprijzen.

iphone gezondheid

Miljarden dollars verdient het Amerikaanse technologiebedrijf Apple met de verkoop van iPhones. Toch maken twee van de rijkste aandeelhouders van het bedrijf zich grote zorgen.