Unicef

3 manieren om jouw eigen kinderrechten te ontdekken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
ADVERTENTIE

Deze week, op 20 november is het Kinderrechtendag en staan we stil bij de rechten van alle kinderen wereldwijd, dus ook die van jou! Maar wat zijn jouw rechten eigenlijk? Kun je er een paar bedenken?

Kinderrechten zijn rechten speciaal voor kinderen. Een recht is iets wat jij nodig hebt om gezond en veilig op te groeien. Volwassenen moeten ervoor zorgen dat jij deze rechten hebt. Als jij leert welke rechten je hebt, kun je beter voor jouw eigen rechten, en die van andere kinderen, opkomen. Maar welke rechten heb jij eigenlijk allemaal? Hier zijn drie tips om deze rechten te ontdekken:

Houd een spreekbeurt over kinderrechten

De beste manier om zo veel mogelijk kinderen te leren over hun rechten, is als jij het ze vertelt! Dus houd je spreekbeurt over kinderrechten en leer je klasgenoten over hun rechten. UNICEF heeft een gratis spreekbeurtpakket. Op de website kun je alle informatie vinden voor jouw spreekbeurt, en Klaas van Kruistum geeft jou ook nog eens goede presentatietips! Ook kan jij een gratis spreekbeurtpakket bestellen met allemaal leuke dingen, zoals spiekbriefjes voor tijdens je spreekbeurt, een slinger en poster om in de klas te hangen en leuke cadeautjes om uit te delen aan je klasgenoten. 

Ga op zoek naar de kinderrechten in jouw omgeving!

Hoeveel kinderrechten kan jij opnoemen? Er zijn er nog zoveel meer! Op de kinderrechtenposter van UNICEF (deze komt met het spreekbeurtpakket) staan alle 54 kinderrechten, maar je vindt ze ook op de website van UNICEF. Hoeveel van deze kinderrechten kom jij tegen in je omgeving? Ga op zoek in en rondom je huis, in de klas, op school & op je sportvereniging! En op welke manier worden deze kinderrechten beschermd? Kun je zelf nog andere manieren bedenken? Laat jouw ideeën horen!

Bekijk de filmpjes van het Kinderrechten Filmfestival

Ga naar het YouTubekanaal van het Kinderrechten Filmfestival. Hier staan allemaal filmpjes over kinderrechten gemaakt door kinderen van jouw leeftijd! De kinderen laten bijvoorbeeld zien hoe raar de wereld er uit had gezien zonder jullie rechten. Lijkt het jou leuk om zelf een kinderrechtenfilm te maken? Bedenk een script met de klas en laat je juf of meester een mail sturen naar info@krff.nl. Zo maken jullie kans om samen met de filmcoaches van het  Kinderrechten Filmfestival een echte korte speelfilm te maken op school.

Nu weet je waar je recht op hebt! Vertel dit vooral ook aan je vriendjes of vriendinnetjes. Wil je meer te weten komen over wat UNICEF doet voor kinderen of heb je ergens hulp bij nodig? Ga naar unicef.nl/jeugd. Heb je een vraag? Whatsapp dan naar 06 331 01 349.

Nog even dit: wat als het misgaat?

Als iedereen zich aan de kinderrechten houdt, zou er voor elk kind goed gezorgd worden. Dat is helaas niet altijd zo. In ieder land zijn er dingen die mis gaan, ook in Nederland. Kinderen worden bijvoorbeeld gepest of mishandeld. Gebeurt dat ook bij jou, of in je omgeving? Dan kun je een paar dingen doen: 

  • * Bespreek het met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders of leraar.
  • * Mail of bel een Kinder- en Jongerenrechtswinkel. Dat is gratis en wat je vertelt blijft geheim. Hier vind je een winkel in jouw buurt: www.kjrw.eu
  • * Bel of mail naar de Kinderombudsman. Die geeft advies over hoe je voor je rechten kunt opkomen. Kijk op www.dekinderombudsman.nl

 

Unicef


 

    DEEL DIT ARTIKEL Facebook