Johan Cruijff

Vijf bijgeloven die Ajax vanavond kan gebruiken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Vanavond speelt Ajax een heel belangrijke wedstrijd: de halve finale in de Champions League. Om door te mogen naar de finale moeten de Ajacieden nog hard aan het werk. Daar kunnen ze zeker een beetje bijgeloof bij gebruiken. Deze vijf spelers probeerden op hun eigen manier het geluk af te dwingen.

1. Altijd vóór de wedstijd Charlie & De Chocoladefabriek

Malvin Kamara had wel heel gek bijgeloof. Hij kijkt vóór iedere wedstrijd naar de film Charlie & De Chocoladefabriek. De voetballer uit Sierra Leone gelooft echt dat het hem helpt om beter te spelen. ‘De film geeft me het juiste humeur. Sinds mijn jeugd is het mijn favoriete film. Het maakt me rustig en brengt geluk’, vertelt hij op Engelse tv.

2. Nummer 14

Als we het over Ajax hebben, kunnen we Johan Cruijff niet vergeten. Ook hij had speciale bijgeloven. Zo spuugde hij op het begin van de wedstrijd altijd zijn kauwgum op de helft van de tegenstander. Hij deed dat ooit in een Champions League-finale niet, waarna Ajax met 4-1 verloor… Daarnaast heeft Cruijff rugnummer 14 te danken aan bijgeloof. Cruijff had altijd rugnummer 9, maar toen hij geblesseerd raakte, kreeg iemand anders dat nummer. Tegen PSV pakte Cruijff daarom nummer 14. Ajax won en Cruijff besloot dat nummer dan maar te houden. Bij Ajax wordt rugnummer 14 niet meer gebruikt, om Cruijff te eren.

Johan Cruijff

3. Niet scheren

Alan Cork speelde vroeger bij Sheffield United in Engeland. Hij had met zichzelf afgesproken dat hij zijn baard pas zou scheren, als zijn ploeg uit de beker zou vliegen. Normaal gesproken duurt dat niet heel lang. Sheffield United is namelijk geen grote club. Dat was in 1992-1993 wel anders. De ploeg schopte het tot de halve finale. Alan moest dus vier maanden lang zijn baard laten groeien. Hij scoorde nog een goal in de halve finale, maar die verloren ze helaas met 2-1. Lasse Schöne heeft ook wel een flinke baard. Zou hij hetzelfde aan het doen zijn als Alan Cork?

4. Kusje voor de keeper

Een Franse speler hield wel heel veel van zijn keeper. Aan het begin van iedere wedstrijd van Frankrijk gaf Laurent Blanc de doelman Fabien Barthez een kusje op zijn hoofd. Uiteindelijk wonnen de twee samen de wereldbeker en het Europees kampioenschap. Dus Matthijs de Ligt, vanavond moet jij Onana een kus geven!

5. Jezelf onderplassen

Het bizarste ritueel komt uit Brazilië. De Braziliaanse voetballer Eder Loko plaste zichzelf iedere wedstrijd onder. Hij speelde namelijk ooit een belangrijke wedstrijd tegen Barueri. Hij was zo zenuwachtig dat hij in z’n broek plaste, maar na 30 seconden scoorde hij wel de 1-0. Sindsdien plast hij altijd op het veld in zijn broek. Daar moet hij wel mee oppassen, want als de scheidsrechter of camera’s hem zien, krijgt hij een rode kaart. Zie jij Dusan Tadic al iedere wedstrijd in zijn broek plassen?

Anderen lazen ook: Feest in Amsterdam: Ajax wint KNVB-Beker.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik kan mijn baard niet eens afscheren want ik ben een...

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps