Alles over geld

Alles over geld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
a8418b
ADVERTENTIE

Met je bedrijf verdien je geld, maar eerst heb je centen nodig om te beginnen. Hoe doe je dat? En mag je alles houden wat je verdient? Gerdine Annaars, geld-deskundige bij KVK, legt uit.

Zo begin je

Bedenk eerst hoeveel je ongeveer nodig hebt om een start te maken. Wat heb je nodig, en hoeveel kost dat? “Gebruik eerst je spaargeld, en kijk dan in je omgeving wie je geld zou willen lenen" legt Gerdine uit. “Misschien heb je een rijke tante, of willen je ouders helpen.” Als je iets wil doen voor een goed doel, dan kan je dit ook groter aanpakken met een "crowdfundingsactie”. "Dan doe je online een oproep om jou een beetje geld te lenen of te geven. In ruil daarvoor geef jij ze korting of een cadeautje.” Volgens Gerdine hoef je niet bang te zijn dat mensen je niet serieus nemen, omdat je nog jong bent. "Vaak blijkt dat leeftijd juist een voordeel is: mensen gunnen het je en vinden het leuk dat je grote plannen hebt!”

Prijskaartje

De volgende stap is een lastige, vertelt Gerdine. “Veel starters weten niet goed hoeveel geld ze mogen vragen voor hun werk. Je wil niet te duur zijn, want dan koopt niemand iets. Maar als je te goedkoop bent, dan verdien je te weinig om je bedrijf te laten bestaan.” Ze raadt aan om eerst eens goed op te schrijven wat alles gaat kosten. “En reken ook uit hoeveel tijd je kwijt bent aan je werk. Als het veel tijd kost, mag je ook meer vragen.” Nog een tip: kijk wat andere bedrijven vragen, die hetzelfde doen of verkopen. Dan weet je wat een normale prijs is.

Geld in het laatje
En dan heb je eindelijk je eerste centen verdiend. Hoera! Misschien wil je het vieren met een mooi cadeau. Leuk plan, maar houd het toch maar even in je zak. "Helaas mag je niet al het geld wat je verdient, houden" vertelt Gerdine. "Je moet namelijk belasting betalen aan de Belastingdienst. Vraag bij hen na hoeveel je daarvoor apart moet houden." Ook de rest van je verdiende geld kan je beter even bewaren. Bijvoorbeeld om mensen terug te betalen die jou hebben geholpen. Gerdine: "En je hebt ook geld nodig om nieuwe spullen te kopen voor je bedrijf, of om een website te maken.” Als je genoeg klanten hebt en je prijs is goed, dan blijft er vanzelf een keer iets over voor jezelf. Wel zo fijn, na al dat harde werken!

 

Droom jij ook van je eigen bedrijf? Of heb je een geweldig idee, maar je weet niet waar je moet beginnen? Kom dan op 3 november met je ouders naar de KVK Startersdag4Kids! leer hoe je je plannen moet presenteren, doe mee aan workshops vloggen, logo tekenen, programmeren. Ga naar het uitvindersspreekuur. Meer info vind je op KVK.nl/startersdag4Kids.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook