stelling

Nathalie over kunst door apen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

‘Dat kan mijn broertje van twee ook!’ Heb je dat ook weleens geroepen als je ergens in een museum een schilderij zag met alleen wat krassen of gekleurde blokjes?

Nadenken

In het Haarlemse Frans Hals Museum hangen nu zes kunstwerken die gemaakt zijn door mensapen uit de dierentuinen Blijdorp en Artis. Het museum wil zo mensen laten nadenken wat iets nou precies kunst maakt. Kunnen alleen echte kunstenaars mooi schilderen? Of kunnen ook dieren (of broertjes van twee) dat soms? En wie bepaalt eigenlijk wat kunst mag heten en wat niet?

Fraaie klodders

Amerikaanse wetenschappers deden een paar jaar geleden ook al onderzoek naar hoe museumbezoekers denken over kunst gemaakt door kleuters of dieren. Ze vroegen bezoekers om kunst van professionele kunstenaars, kinderen, apen én olifanten te beoordelen. Wat bleek: bijna iedereen vond de schilderijen van de echte kunstenaars toch het allermooist. Is dat dan het bewijs dat dieren en kinderen geen kunst kunnen maken? Ik denk van niet. Soms kunnen een paar toevallige klodders verf best aardig uitpakken. Maar voor zoiets moois als De Nachtwacht of De Aardappeleters? Daarvoor moet je toch echt bij Rembrandt of Van Gogh zijn. Dat doet geen broertje of aap hen na.

Stelling: Apen kunnen geen kunst maken

Famke-Roos

Famke-Roos (9): oneens

‘Apen kunnen misschien niet schilderen, maar ze kunnen best kunst maken. Ze kunnen zomaar iets heel moois maken waar je graag naar kijkt. Niet alle kunst is hetzelfde. Ik kan zelf goed verhalen schrijven en dat is ook kunst.’

LindeLinde (10): oneens

‘Die tentoonstelling lijkt me grappig. Ik vind het leuk om naar abstracte schilderijen te kijken die niet heel duidelijk iets voorstellen maar waarbij je je eigen fantasie kunt gebruiken. Zo’n aap doet maar wat, maar dat maakt het juist spannend.’

 

Anderen lazen ook: Apen filmen eigen leven.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Iedereen kan kunst maken, het maakt niet uit wie het maakt.

best wel grappig maar gek Juichen

Oneens natuurlijk kunnen apen ook kunst maken Iedereen kan kunst maken dus apen Ook !!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps