Foto: ANP

Bloedmooie bloedmaan te zien

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Verrekijker en camera in de aanslag! Maandagochtend kleurt de maan bloedrood en knaloranje en wordt het een bijzondere maan-dag.

Dat wij de maan zo goed kunnen zien, komt niet doordat-ie zelf licht geeft maar doordat-ie het licht van de zon weerkaatst. Morgenochtend staat de aarde precies tussen de zon en de maan in en kan dat niet. 'Je zou denken dat je de maan daardoor helemaal niet kunt zien, maar dat is niet waar’, vertelt Esther Hanko van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde. 

Rode bol

Dat komt door het licht van de zon dat langs de aarde schijnt. Eén straal zonlicht bestaat uit verschillende kleuren. Die veranderen van richting als een straal de dampkring van de aarde binnenkomt. ‘De dampkring stuurt het blauwe licht de ene kant op, het groene licht een andere kant op en het rode licht toevallig precies de goede richting op, naar de maan. Zo schijnt er indirect toch nog wat licht op de maan’. En daardoor zien wij een rode bol: de bloedmaan. 

Extra goed te zien

Om de maan te zien moet het helder weer zijn en zin hebben om vroeg op te staan. Vanaf 06.45 begint het licht op de maan te schijnen en om 08.50 is het weer voorbij. En omdat de maan heel dicht bij de aarde is, is-ie deze keer ook nog eens extra goed te zien. Zo'n volledige verduistering is bijzonder en komt niet vaak voor. In 2023 krijg je pas weer een kans om 'm te zien. Ga jij kijken?

Anderen lazen ook: Waarom is de maan zo belangrijk?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

hoi ik ben gerit

Cooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooool!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.