Bouwien over dodelijk onderzoek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

bouwien stelling2Hoera, ik heb een zeldzame besnorde ijsvogel op de foto gezet! Dat bazuinde de Amerikaanse onderzoeker Chris Filardi vorige maand overal rond. Hij had het dier gespot op een eilandje in de Grote Oceaan. Knap hoor, riep de rest van de wereld terug. Maar later bleek dat de bioloog het bijzondere beestje niet alleen gefotografeerd, maar ook gedood had. En toen juichte bijna niemand meer. ‘Zielig en zonde’, zeiden veel mensen kwaad.

Bloederige buit
Filardi snapt geen snars van de ophef. Volgens hem is het doodgewoon om als veldonderzoeker je buit mee naar huis te nemen. Dan kun je een dier namelijk nóg beter bekijken. ‘Onzin’, schreef een boze professor in een Amerikaanse krant. ‘Biologie is vaak veel te bloederig. Dat is helemaal niet nodig. Bovendien: kinderen schrikken ervan.’

Uitvogelen
Is dat zo? Schrik jij van een dood vogeltje? Volgens mij valt het wel mee. Natúúrlijk moet je nooit zomaar een dier doodmaken. Maar als je er belangrijke dingen door ontdekt, vind ik dat het soms wel mag. Goede onderzoekers zijn nu eenmaal nieuwsgierig en deinzen niet terug voor een beetje bloed. Zelf sneed ik als kind een regenworm doormidden om te kijken of zijn kop en kont apart zouden doorleven. Dat bleek niet waar. Ben ik nu een dierenbeul? Tuurlijk niet. Ik wilde gewoon uitvogelen hoe de wereld in elkaar zit.

Stelling: Er is niks mis met bloederige biologie

IMG 7Hidde (11): oneens
‘Een zeldzaam dier mag je niet doodmaken, vind ik. Ook niet voor onderzoek. Als een beest al dood is, wordt het anders. Dan vind ik het prima om hem open te snijden enzo. Als er ergens  miljoenen van zijn, zoals mieren, mag je er ook best eentje doodmaken voor onderzoek.’

Viri (11): oneensIMG 2132
‘Wat die meneer heeft gedaan, kan echt niet. Kom op, er was vast wel een andere oplossing om onderzoek te doen. Een dier heeft ook een leven. Die mooie vogel was gewoon pats-boem-dood! Dat vind ik zielig.’


DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind dat het niet kan. want je gaat toch niet zomaar een dier doden!!!!
een foto geeft ook veel informatie!! en als het dier al dood is het minder erg.

Ik vind het raar als je een nieuwe soort dieren dood maakt een foto is al genoeg!!!

Ik snap wel dat het zielig is. Maar aan de andere kant is het wel zo dat: doordat we ze vermoorden voor bloederige biologie, weten we wel meer over ze. En gaan ze minder vaak dood.

Ik vind het maar smerig. En als ze al dood zijn vind ik het minder erg.het kan het niet.die meneer is heel erg fout.en je mag ze niet open snijden Duimomhoog .

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps