Paard in de wei  Foto Dreamstime

Waarom paarden briesen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Wat bedoelt een paard als het briest? Op die vraag zochten Franse onderzoekers een antwoord. En dat vonden ze. Een briesend paard is een blij paard, zeggen de wetenschappers.

De Franse deskundigen bestudeerden tientallen paarden in verschillende omstandigheden. Er waren paarden bij die op een manege woonden. Zij verbleven vooral in stallen of waren aan het werk als rijpaard. Soms mochten ze op een weiland. Andere paarden leefden vooral buiten in kleine groepen. Zij hadden meer vrijheid en werden af en toe gebruikt om op te rijden.

Oren naar voren
De onderzoekers bekeken hoe de dieren zich gedroegen en schreven al hun reacties op. Ze letten extra goed op hoe de oren ondertussen stonden. Uit ander onderzoek is namelijk al eens gebleken dat je daar veel aan kunt zien. Staan de oren naar achteren dan is het paard onrustig. Steken de oren naar voren: het paard is relaxed. Ze maakten ook opnames van de geluiden die de dieren maakten.Foto DreamstimeDartelen
De conclusie? Paarden die in een sappig groen weiland mogen ronddartelen briesen het meest. Twee keer zoveel als paarden in een stal. En als ze briesten staken hun oren altijd vrolijk naar voren. Dus, zeggen de onderzoekers: hoe vaker een paard briest hoe blijer het is. En weet je hoe ze dat briesen doen? Ze ademen heel hard uit via hun grote neusgaten wat een soort snurkend geluid oplevert.

Anderen lazen ook: Paard heeft meer gezichtsuitdrukkingen dan chimpansee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik zit zelf ook op paardrijden. Ik weet dat paarden briessen. Maar waarom niet! Nu weet ik dat.

Paarden zijn een van mijn lievelings dieren

ik ben het er mee eens want heel vaak als ik naar het weiland ga dan hoor je ze best vaak briesen en ook dat hun oren dan naar voren gaan staan. maar met paarden weet je het nooit echt goed.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps