Céline-Miatta is voorleeskampioen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie Terhell
Annemarie
Terhell

Céline-Miatta weet hoe ze een zaal muisstil moet krijgen. En ze kan voorlezen zonder zich te verspreken. Daarom werd zij uit 85.000 deelnemers gekozen tot enige echte Voorleeskampioen van Nederland.

Het was superspannend, de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Uit alle provincies waren de voorleeskampioenen naar Amsterdam gekomen, om te strijden om de titel. Toen Céline onvoorbereid moest voorlezen (uit een boek dat ze niet kende), kreeg ze de zenuwen. ‘Dat was echt heel moeilijk. Maar het ging goed. De truc is om vooruit te kijken. Ik lees langzaam voor. Als je te snel gaat, struikel je over woorden.'

Céline had ook zelf een boek gekozen om uit voor te lezen. Wie niet weg is wordt gezien van Ida Vos, een spannend verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Celine: ‘Ik heb dat boek gekozen, omdat ik het heel aangrijpend vind. Mijn opa heeft in de oorlog gevlogen als piloot voor de Engelsen. En ik heb een joods vriendinnetje, dat heel veel over de oorlog kan vertellen.'

Toen Céline voorlas, werd het muisstil in de zaal. Gelijk daarna barstte er een oorverdovend lawaai los. Haar hele klas was meegekomen om haar toe te juichen. Vriendinnen gaven haar gelukselastiekjes, om te dragen tijdens de wedstrijd. Volgens de jury waren zij de luidruchtigste supporters van allemaal.

Ook de volgende dag op school was het groot feest. Céline: ‘Toen ik 's ochtends het poortje doorfietste, stonden ze me allemaal op te wachten met confetti en toeters. De vlag hing uit, de school was heel trots!' Nu, een dikke week later, is alles weer normaal. Céline verheugt zich op al het leuks dat nog komen gaat. Want Voorleeskampioen, dat blijf je een jaar lang!

Voorleestips van Céline-Mattia:
1. Kies vooral een boek uit dat je zelf heel leuk vindt en dat je snapt.
2. Als je een spannend boek voorleest, zorg dan dat je stiltes inlast. Dan wordt het publiek ongeduldig en hopen ze dat je verder leest.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps