Cora over kievitseieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

 

cora

Het is weer bijna tijd voor ljipaaisykjen. Neehee! Ik ben niet op mijn toetsenbord in slaap gevallen. Er moet hier echt ‘ljipaaisykjen’ staan. Dat is Fries. Ljip betekent kievit. Aai is ei. En sykjen is zoeken. Kievitsei zoeken dus.


Traditie
Ljipaaisykjen is een 150 jaar oude Friese traditie. Het zoeken naar het allereerste kievitsei van het jaar begint op 1 maart. Zo’n vijfduizend mensen speuren dan in weilanden naar nesten met zwart-groen gespikkelde eieren. Samen rapen ze er een paar duizend. Er zijn winnaars per gemeente en de vinder van het eerste kievitsei van heel Friesland is een soort held. Die krijgt een zilveren kievitsbeeldje, geld en veel aandacht van kranten en tv.

Balen
Maar dit keer gaat het hele feest niet door. De Friese Raad van State heeft het ljipaaisykjen voor dit jaar verboden. Het gaat namelijk niet goed met de kievit. In tien jaar tijd is het aantal exemplaren gehalveerd. De eierzoekers balen van het verbod. Zij zeggen dat ze juist helpen de vogels te beschermen door bij ieder nest stokken neer te zetten. Dan weet de boer dat hij daar omheen moet maaien.

Wel blij
Natuurbeschermers zijn wel blij met het verbod. Als het slecht gaat met de kievit kun je het niet maken om eieren weg te halen, vinden zij. Het liefst willen ze dat het eieren rapen voor altijd verboden wordt. Prima plan, vind ik. In veel andere Europese landen geldt al zo’n verbod. En in de rest van Nederland ook. Waarom mag het in Friesland dan nog wel? Alleen omdat het een traditie is? Dat vind ik een onzin-reden. Als een traditie slecht uitpakt voor iets of iemand moet je er gewoon mee kappen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het goed dat het eierrapen niet meer mag.
Wat wel zou kunnen is dat iedere zoeker een nummertje krijgt. Als de zoeker een nest vind zet hij of zij stok bij een nest zet, hangt daaraan zijn/haar een officieël wedstrijdbriefje en neemt een foto van het nest met het nummertje. Zo worden de nesten gelocaliseerd, de eieren in de nesten gelaten en de spelers kunnen wel eieren "verzamelen".

De opmerking dat "het is een traditie" een onzinreden is, vind ik erg goed, trouwens.

Hoewel ik al jaren natuurbeschermer ben, ben ik tegen het raapverbod. Het op beperkte schaal rapen (tot 1 april) zorgt ervoor dat de kievit tegen het einde van april nog zit te broeden. Dit is net de periode dat de boeren voor het eerst gaan maaien en als de nesten dan goed gemarkeerd zijn rijdt de boer om de nesten heen. Nu er niet geraapt mag worden zit de kievit in een vroeg voorjaar rond 25 maart te broeden en lopen er als de boeren gaan maaien allemaal jonge kuikens rond en die zijn dan niet meer zijn te redden....

Ik vind het vreselijk jammer dat er geen kievitseieren meer geraakt mogen worden en dat verbod is alleen gebaseerd op sentimentele gronden .

ik ben er mee eens

niet doen want misschien Blij zit er een vogeltje in

ik vind eieren rapen oook goed whant bevoorbeeld er is een ei in gevaar dan zou ik hem redden logisch dus ik ben tegen het verbod

eieren om dat vies is

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps