Britten stemmen over Europa

De Britten stemmen over Europa

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Vandaag is een belangrijke dag voor Groot-Brittannië. En eigenlijk ook voor de rest van Europa. De Britten mogen vandaag kiezen: Blijven ze bij Europa of gaan ze voortaan wat meer hun eigen gang? Wat willen de twee verschillende partijen?

'Wij willen weg uit Europa!'

brexit‘Wij willen ons lidmaatschap van de Europese Unie opzeggen: Brexit! We zijn toch al een beetje een buitenbeentje in die club omdat we in ons land niet met euro’s maar met ponden betalen. Al die euro-landen maken afspraken met elkaar om elkaar te helpen maar daar hebben wij met onze eigen munt dus niks aan. Bovendien komen er veel te veel Polen, Bulgaren en Roemenen naar ons land om hier de baantjes in te pikken. Dat moet stoppen! Dat iedereen die in een Europese Unie-land woont zomaar kan verhuizen naar een ander lid-land vinden we slecht. We betalen trouwens ook veel te veel geld voor die Europese Unie. Wel tien miljard euro per jaar! Daar krijgen we veel te weinig voor terug!’

'We willen bij jullie blijven!'

remain

‘Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt. We hebben ook veel voordeel van de Europese Unie hoor. Als we uit de club stappen, willen andere landen misschien geen zaken meer met ons doen. En veel grote bedrijven gaan dan vast van Londen naar Brussel verhuizen. En dan verdwijnen er bij ons dus wel mooi heel veel banen. Die Brexit-ers moeten bovendien niet zo zeuren over mensen die uit andere landen naar Groot-Brittannië verhuizen. We hebben daar net al allerlei nieuwe regels over afgesproken. Zo krijgen nieuwe inwoners pas na nadat ze vier jaar in het land hebben gewerkt, recht op een uitkering of een huis. Dat is streng genoeg. We willen echt heel graag bij Europa blijven. Samen sta je sterker dan alleen.’

Wist je dat…

… Brexit een samenstelling is van ‘Britain’ en ‘Exit’ (dat wegwezen betekent)?

… het de allereerste keer zou zijn dat een land de EU verlaat?

… De Europese Unie bestaat uit 28 landen die met elkaar samenwerken. Nederland is ook lid. Ze maken bijvoorbeeld samen regels over het handelen met elkaar. Ook maken ze afspraken over de opvang van vluchtelingen of het helpen van boeren en arme regio’s.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps