Welpjesin de Beekse Bergen

11 Populairste dierentuinen in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Steeds meer mensen bezoeken een attractie in Nederland. Vooral buitenlandse toeristen bezoeken vaker een pretpark of dierentuin in ons land. Maar wat zijn nou de populairste dierentuinen?

Elk jaar rekent ABN Amro uit hoeveel mensen er naar een pretpark of dierentuin zullen gaan. Dit jaar verwacht de bank dat er drie procent meer bezoekers zullen zijn dan vorig jaar. Het lijstje hieronder is gebaseerd op de drukstbezochte uitjes van 2016. In die lijst staan ook musea, rondvaartboten en sportieve uitjes. De populairste dierentuinen voor jou op een rijtje:

Populairste dierentuinen in Nederland

1. Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

Aantal bezoekers: 1.512.862
Bijzonder: In 1856 huurden twee Rotterdammers een tuintje voor hun exotische vogels. Een jaar werd dat ‘De Rotterdamsche Diergaarde’. Nu heeft de dierentuin dieren van over de hele wereld en loop je in de haaientunnel je onder de vissen door.
Ooit ontsnapt: In 2007 ontsnapte zilverruggorilla Bokito en viel een vrouw aan die hem vaak bezocht. Nu staat er een vijf meter hoge rotsmuur om het gorillaverblijf.

2. Artis, Amsterdam

Aantal bezoekers: 1.352.699
Bijzonder: Artis werd opgericht in 1838 en is de oudste dierentuin van Nederland. Sinds kort hebben de olifanten er een nieuw verblijf.
Ooit ontsnapt: In juli ontsnapte een rode vari uit de dierentuin. De halfaap werd teruggevonden in een parkeergarage in de buurt. In 2015 vluchtte een kleine panda zijn verblijf uit toen een stuk dak wegwaaide. Die werd teruggevonden in een boom iets verderop.

Olifanten Artis

3. Wildlands Adventure Zoo Emmen

Aantal bezoekers: 1.305.000
Bijzonder: Wildlands is de jongste dierentuin van Nederland. Het is pas open sinds maart 2016. Het park is opgedeeld in drie werelden: de savanne en woestijn, de jungle en het poolgebied.
Ooit ontsnapt: In maart ontsnapte een wallaby uit zijn verblijf. Hij hupte zo de Leeuwenberg op. Niet zo slim, want de leeuwen zagen het dier als een lekker hapje…

4. Burgers’ Zoo, Arnhem

Aantal bezoekers: 1.023.469
Bijzonder: In Burgers’ Zoo zijn stukjes wereld nagebouwd, zoals een regenwoud, woestijn, savanne en oceaan. Sinds 2015 heeft de dierentuin ook vloggers die video’s opnemen tussen de dieren.
Ooit ontsnapt: In juli werd een nieuwe hal geopend: de grootste overdekte mangrove ter wereld. In dit tropische zeebos wonen zeekoeien, krabben, vogels en vlinders. Bij de bouw van deze hal ging er iets mis en zijn een paar vlinders ontsnapt. Die fladderen nu vrolijk door de stad Arnhem.

5. Ouwehands Dierenpark, Rhenen

Aantal bezoekers: 997.500
Bijzonder: Ouwehands Dierenpark is de enige dierentuin in Nederland waar reuzenpanda’s leven. Wu Wen en Xing Ya wonen er sinds april. De panda’s zijn een cadeautje van China en mogen hier tien jaar blijven.
Ooit ontsnapt: In mei ontsnapte een prairiehondje uit de dierentuin. Het kleine dier scharrelde in een woonwijk rond. Een bewoner ving hem met een visnet en gaf ‘m aan de dierenambulance mee. Die bracht hem terug naar de dierentuin.

Panda Ouwehands Rhenen

6. Safaripark Beekse Bergen, Hilvarenbeek

Aantal bezoekers: 900.000
Bijzonder: In de Beekse Bergen loopt een groot deel van de dieren vrij rond, zoals de welpjes op de foto boven dit artikel. Zo kun je met een auto of in een boot of bus op safari tussen de giraffen, jachtluipaarden, zebra’s, neushoorns en leeuwen.
Ooit ontsnapt: In 2015 slopen twee jachtluipaarden naar de neushoornvlakte. Ze vielen een elandantilope aan, maar die trapte de roofdieren van zich af. Verzorgers dreven de jachtluipaarden daarna terug naar hun eigen gebied.

7. DierenPark Amersfoort

Aantal bezoekers: 873.550
Bijzonder: In DierenPark Amersfoort zie je niet alleen dieren van nu, maar ook van vroeger. In het DinoBos staan 75 levensechte beelden van dinosaurussen. En als je durft, kun je ook vogelspinnen en slangen aaien.
Ooit ontsnapt: Niet één of twee, maar wel twintigduizend dieren ontsnapten in 2012 uit DierenPark Amersfoort. Een groot deel van de bijenkolonie vloog zo de dierentuin uit.

8. Dolfinarium, Harderwijk

Aantal bezoekers: 586.300
Bijzonder: Het Dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Dolfijnen, walrussen, zeeleeuwen: alle dieren in het park houden van water. In shows laten ze hun kunsten zien.
Ooit ontsnapt: De enige ontsnapping uit het Dolfinarium die bekend is, is die van zeehond Snoopy in 1984. Na vijftien uur vrijheid werd hij gesnapt en teruggebracht naar zijn verblijf.

Dolfinarium

9. Apenheul, Apeldoorn

Aantal bezoekers: 460.000
Bijzonder: Schrik niet als hier opeens een aap op je schouder springt. Meer dan de helft van de apen in het park loopt los rond.
Ooit ontsnapt: De bonobo’s in de Apenheul lopen normaal niet los rond. Maar in 2009 schrok mannetjesaap Zamba zo van een gevecht met drie vrouwtjes om eten, dat hij van het apeneiland vluchtte en plots tussen de bezoekers stond. Daar werd hij meteen rustig en kon hij door een verzorger worden gevangen en teruggebracht.

10. GaiaZOO, Kerkrade

Aantal bezoekers: 455.000
Bijzonder: GaiaZOO bestaat nog maar twaalf jaar. Het park heeft de grootste binnenspeeltuin van Europa: de DinoDome.
Ooit ontsnapt: In 2014 waren drie jonge welpjes twee dagen na hun geboorte opeens zoek. De verzorgers konden ze nergens vinden en vreesden dat een van de volwassen leeuwen ze heeft opgegeten. Vorig jaar beviel een andere leeuwin van drie jonkies. Die zijn deze zomer naar DierenPark Amersfoort verhuisd.

11. Vogelpark Avifauna, Alphen aan de Rijn

Aantal bezoekers: 374.840
Bijzonder: Aves is latijn voor vogels. De meeste dieren in Avifauna hebben dan ook vleugels. Sommige vogels mag je zelf voeren.
Ontsnapt: In mei zijn twee roze kaketoes uit het park ontsnapt. Waarschijnlijk hebben ze zelf het slot van de deur opengemaakt, dat niet goed dicht zat.

Avifauna Lorre voeren

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Nieuwe dieren ontdekt in Amazone of Bezoekers dierentuin nageaapt door apen.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.