Computers gaan vogels tellen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Spreeuwen tellen kan een vermoeiend klusje zijn. De vogels zitten vaak met wel tienduizenden bij elkaar. Voordat je die allemaal geteld hebt, ben je allang de tel kwijt. Daarom hebben wetenschappers een nieuw trucje bedacht. 

Het gaat niet zo goed met de spreeuw in Nederland. Dertig jaar geleden waren het er nog 2,5 keer zoveel als vorig jaar. Daarom is 2014 uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw. Aanstaand weekend worden er in het hele land weer spreeuwen geteld.

Spreeuw


Een spreeuw (Foto: Dreamstime)

De zwart-met-wit-gespikkelde vogels vliegen in grote groepen bij elkaar. Die zwermen zijn zo groot, dat het onmogelijk is om de spreeuwen met het blote oog precies te tellen. Daarom wachten tellers meestal totdat spreeuwen hun slaapplek opzoeken in een boom. Dan maken ze een schatting van het aantal vogels. Maar nu gebruiken vogelonderzoekers ook een nieuwe techniek: ze laten een computer de vogels tellen! En jij kunt daarbij helpen.

Hoe?
Tot en met 1 november kun je foto’s van spreeuwenwolken opsturen naar info@vogelbescherming.nl. De computer telt dan nauwkeurig hoeveel vogels daarop te zien zijn. Wil je toch zelf tellen? Kijk dan goed naar het filmpje hieronder. Daarin legt vogelkenner Olaf Klaassen uit hoe je dat het beste kunt doen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

oooooooooooooooooooooooo Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Oeps Oeps Oeps Oeps Blij Duimomhoog Duimomlaag Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps