Dolfijn

Dolfijnen gaan bedreigde soortgenoten opsporen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Dat dolfijnen heel slim zijn wisten we al: ze doen mensen na en ze herkennen elkaar. In Mexico gaan de dieren een stapje verder. Daar worden drie dolfijnen getraind om hun soortgenoten, de vaquita dolfijnen, op te sporen. Daar zijn er namelijk nog maar veertig van in het wild.

Ze zijn bruin, klein en hebben een platte neus. De vaquita dolfijn wordt ook wel de Californische bruinvis genoemd. De dieren worden met uitsterven bedreigd omdat ze vaak verstrikt raken in netten van vissers.

Lange training

Dat moet niet gebeuren, vinden experts. Daarom zetten ze dolfijnen in om hun soortgenoten op te sporen. Drie dolfijnen worden een paar maanden lang getraind. Vanaf september moeten ze de Californische bruinvis kunnen herkennen en aan de experts duidelijk maken waar de bruinvis precies zwemt. 

Echo

Dat doen de dolfijnen door een soort echo te gebruiken. Normaal gesproken gebruiken ze dat om vissen op te sporen die ze kunnen opeten. De dolfijnen maken een geluidje en zenden daardoor geluidstrillingen uit. Als er in de buurt van de dolfijn een vis zwemt, weerkaatsen de trillingen tegen de vis en komen ze weer terug bij de doflijn. Zo kunnen ze bepaalde dieren herkennen.

Veilige plek

Deze dolfijnen leren de bruinvissen te herkennen en kunnen zo helpen met het opsporen van de dieren. De dolfijnen worden in een bepaald gebied uitgezet. Als ze een Californische bruinvis hebben gevonden gaan ze weer terug naar de boot en maken ze aan de experts duidelijk waar het beestje zwemt. Zij vangen de bruinvis vangen brengen hem naar een veilige plek in de zee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de Kidsweek-krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook