giraf in gevaar volgens de Rode Lijst van IUCN

Giraffen in gevaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Het gaat niet goed met de giraf. En een kusje erop is niet meer genoeg. Voor het eerst staat 's werelds langste landdier namelijk als bedreigde soort op de Rode Lijst: een lange lijst met planten en dieren die gevaar lopen.

In 1985 stapten er in Afrika nog zo’n 160.000 giraffen statig rond. Vorig jaar waren dat er nog maar 97.562! Dit komt vooral door illegale jacht en oorlogen. Ook heeft de giraf steeds minder plek om te leven, doordat bijvoorbeeld landbouw meer en meer ruimte in beslag neemt.

Lange lijst

De IUCN is behoorlijk van deze cijfers geschrokken. Deze natuurorganisatie houdt al vijftig jaar op de Rode Lijst bij welke dier- en plantensoorten wereldwijd in gevaar zijn. En die lijst wordt steeds langer. Dit jaar staan er maar liefst 24.307 verschillende soorten op.

De giraf heeft de stempel 'kwetsbaar' gekregen. Net één stapje voor 'met uitsterven bedreigd'.

Nek uitsteken

Julian Fennessy is de giraf-deskundige bij de IUCN en zegt hierover: 'Omdat giraffen nog vaak op safari worden gezien, zijn we ons er niet van bewust dat deze statige dieren stilletjes aan het uitsterven zijn. Het is dringend nodig dat we onze nek uitsteken voordat het te laat is voor de giraf.'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het jammer als de giraf uitsterft want dan kan
ik geen giraffen verzorger worden in de dierentuin

De giraf is gwn een heel mooi dier en dat mag niet zomaar uitsterven! Het is verschrikkelijk hoe mensen (de jagers en stropers) met dieren omgaan.

De giraffen moeten blijven leven! Het zijn practige dieren ik zou het zo erg vinden als ze uitsterven...

Jammer, ik vind ze wel lief Duimomlaag

#RedDeGiraffen!

jeetje zeg, ik schrik hier ook wel van. Oeps wat erg.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.