Kakapo met kuiken

Goed kuiken-jaar voor de kakapo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Hij is klein, zwaar, kan niet vliegen en legt alleen een ei als er genoeg te eten is. Geen wonder dat de kakapo bijna is uitgestorven. Maar er is goed nieuws voor deze zeldzame papegaaiensoort: er zijn dit jaar veel kuikens uit het ei gekropen.

De kakapo is een gekke papegaai. Hij is ’s nachts wakker, zwaarder dan andere papegaaien, kan niet vliegen, maar wel goed in bomen klimmen. Vroeger leefden er heel veel kakapo’s in Nieuw-Zeeland, totdat er meer mensen op de eilanden gingen wonen.

Lekker kakapo-boutje
De nieuwe bewoners namen katten en andere roofdieren mee uit Europa. Die aten de vogels op. Ook de mensen lustten wel een kakapo-boutje.

Bovendien brandden boeren bossen plat om meer land te krijgen. Veel kakapo’s kwamen om en hun leefgebied werd kleiner. Zo bleven er maar weinig kakapo’s over.

Genoeg besjes
Nu is de kakapo een van de zeldzaamste papegaaien ter wereld. Er zijn er nog maar 157 van op de hele planeet. 34 daarvan zijn dit jaar geboren, schrijft BBC. Dat is best bijzonder, want de vogel krijgt alleen jongen als er genoeg besjes te eten zijn. Dat is eens in de twee tot vier jaar.

Vorig jaar werd er geen een kakapo geboren en in 2014 kropen er maar zes kuikentjes uit het ei, meldt de organisatie die de vogels beschermt en telt.

Altijd op de hoogte blijven van het leukste dierennieuws? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

leuk hoor!!!!!!!!!!Juichen

Ik hou van kakapo's Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.