kip

Kippen zijn slimmer dan je denkt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
foto
Roos
Beudeker

Kippen zijn gewoon net zo slim als andere dieren, zegt de Amerikaanse onderzoeker Lori Marino. Ze vindt het jammer dat kippen vaak dom worden gevonden. Ze kunnen namelijk een heleboel, blijkt uit haar onderzoek. Daarover schreef Marino in het blad Animal Cognition.

Kippen kunnen bijvoorbeeld blij of verdrietig zijn, met elkaar praten en dingen onthouden. En wist je dat er meer kippen op de wereld zijn dan mensen? Het zijn er wel 52 miljard! Als we ze zouden verdelen over alle mensen op aarde, zou iedereen ongeveer zeven kippen krijgen. Dit is wat de dieren allemaal kunnen:

1. Praten

Nou ja, praten kunnen ze natuurlijk niet echt, maar kippen hebben wel allerlei ingewikkelde manieren om contact met elkaar te maken. Zo kennen ze wel 24 verschillende kreten. Zie die maar eens uit elkaar te houden. Waar kippen ook goed in zijn, is alarm slaan als er iets aan de hand is, net waakhonden. Ze maken dan een soort luchtalarm-geluid.

KIP

2. Leren

De manier waarop de dieren leren is ook onderzocht. Kippen kijken vaak eerst hoe een ander iets doet, om het vervolgens zelf te proberen. Daardoor kunnen ze nieuwe dingen blijven leren. Er werd zelfs ontdekt dat kippen logisch kunnen nadenken. De manier waarop ze dat doen, kunnen kinderen pas vanaf dat ze een jaar of zeven zijn.

3. Emoties

Onderzoekers hebben ook een boel verschillende emoties bij kippen herkend. Denk aan angst, blijheid of woede. De dieren hebben ook veel zelfcontrole. Ze kunnen zichzelf tegenhouden te veel te snoepen, zeker als ze weten dat ze later nog een veel lekkerder hapje kunnen krijgen. Dat vinden mensen vaak nog erg moeilijk.

Foto's: Flickr/Chris Fleming en Thomas Vlerick 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook