muggen

Muggen: ze komen er weer aan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Daar gaan we weer: muggen! De zoemende insecten zijn dol op warm en vochtig weer. Na de regen van afgelopen dagen, kan het goed zijn dat jij er ook (weer) last van krijgt.

Tot nu toe valt de overlast door muggen dit jaar best mee, maar dat kan dus nog komen. Daarom zetten wij vast wat dingen voor je op een rijtje.

Minder eitjes

Volgens muggenonderzoeker Arnold van Vliet zijn er minder eitjes gelegd door het droge voorjaar. 'Broedplaatsen drogen op. Vooral in steden waar veel bakjes, goten en gieters zijn, nestelen muggen graag in stilstaand water. Met dit warme weer vliegen ze wel, maar broeden ze minder goed', zegt hij in het AD. Minder eitjes betekent minder muggen, maar daar komt dus snel verandering in.

Muggenradar

Op de muggenradar (inderdaad, net zoiets als buienradar) is precies te zien welke plekken in Nederland het meest overlast kunnen verwachten. Halverwege de week is de muggenplaag volgens de radar het grootst. Vooral in Zeeland en Zuid-Holland komen de kleine monstertjes dan veel voor. Maandag en dinsdag is de overlast het grootst in Limburg en in de noordelijke provincies.

Wist jij dit al...?

- Alleen vrouwelijke muggen bijten. Ze hebben het bloed nodig om eitjes te kunnen maken. Mannetjes leven alleen van nectar uit planten en fruit.
- In Nederland komen veertig soorten muggen voor. Helaas voor ons, de meeste zijn steekmuggen.
- Muggen zijn echte nachtdieren. Dat is dus de reden waarom je vooral wordt gestoken terwijl je slaapt.
- Muggen komen vooral op je geur af. Ze ruiken adem van mensen al op meters afstand. Ook vinden ze de een lekkerder ruiker dan de ander en wordt de een dus vaker gestoken dan de ander.
- Een klamboe boven je bed of een hor voor het raam helpt tegen muggen. Ook zijn de insecten niet zo dol op DEET (spray tegen muggen). De geur van citroen, wierrook en verschillende kruiden mijden ze ook.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het handig die tips en ik hoop dat het er niet veel in oost Brabant komen.
Gr job

Koop een echte klamboe en je kan met een gerust hart slapen zonder gestoken te worden door muggen.

ik vind het niet erg als een mug te eten heeft en ik sla hem niet graag dood, maar ik ga echt doood van dat gezoem dus in de zomer draag ik oordoppen. Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.