Dit schubdier in Cambodja krijgt een doktersbehandeling  Foto EPA

Plannen voor probleemdieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het zijn belangrijke dagen voor dierenexperts. Een club van 182 landen zit druk te overleggen in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Ze proberen regels af te spreken voor de handel in bedreigde soorten als de Afrikaanse olifant, de grijze roodstaartpapegaai en het schubdier.

Afrikaanse olifant  Foto iStock
Afspraken
Christiaan van der Hoeven van het Wereld Natuur Fonds zit er met zijn neus bovenop. ‘Het is spannend’, vertelt hij. ‘Op dit moment gaat het over de handel in ivoor en neushoorn-hoorn. Daar hebben de landen tijdens de vorige top drie jaar geleden afspraken over gemaakt en nu kijken we of het goed gaat.

'Met het beschermen van het leefgebied van de neushoorn en de olifant bijvoorbeeld. En het arresteren van stropers. Zij doden de dieren en halen slagtanden en hoorn eraf, want daar valt veel geld mee te verdienen. Die handel moet je ook aanpakken.'

Een tijger

Aziatische 'Jannen Smit'
Die handel in dierenonderdelen blijft in sommige Aziatische landen bestaan. 'Dat komt', legt Van der Hoeven uit, 'omdat daar veel mensen geloven dat je als je een bepaald deel van een dier eet, de eigenschappen van dat dier overneemt. Eet je tijger, dan word je net zo sterk. Eet je schubben dan voel je je beschermd. Hierdoor is het schubdier nu één van de meest bedreigde soorten.

Van der Hoeven vervolgt: 'Sommige landen hebben bekende acteurs en popsterren - zeg maar de Aziatische Jannen Smit - gevraagd om in filmpjes te zeggen dat medicijnen van dieren echt niet werken tegen ziektes. Al die dingen samen, beschermen én straffen én voorlichten, is het enige wat helpt. Vietnam doet alleen niks om handelaren in haaienvinnen, ivoor, tijgerbotten en neushoornhoorn aan te pakken. Iedereen is nu boos op dat land. De andere 181 landen gaan nu beslissen over Vietnam. Misschien mag het straks in geen enkele diersoort meer handelen. De strengste straf die er is.’

Of dat gebeurt weten we woensdag. Tot zo lang duurt de grote top, die trouwens ook over bedreigde planten en bomen gaat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps