Panda's gearriveerd

Reuzenpanda's geland: Wu Wen en Xing Ya in Nederland!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Tadaa, daar zijn ze dan: onze Chinese logees! De reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya arriveerden woensdagavond op Schiphol. Na een vlucht van elf uur landden ze veilig op de luchthaven. Na een korte check bij de dierenarts werden ze in een speciale hal op Schiphol voor het eerst aan het Nederlandse publiek geshowd. Door Bouwien Jansen en Menno Woudt

Pandapetten, bamboesoep en een count-down tot het Grote Moment. In een speciale hal op Schiphol werd de spanning woensdagavond flink opgevoerd. ‘Gaaf’, vindt Megan (13) uit Rhenen. ‘Ik heb morgen wat te vertellen op school.’ Ze heeft geluk, want de moeder van een vriend werkt in Ouwehands Dierenpark. Julius (12) is er ook bij. Zijn vader werkt bij KLM. ‘Normaal ga ik nooit mee naar z’n werk’, grijnst hij. ‘Maar dit is wel heel bijzonder.’

Panda's gearriveerd

Panda's gearriveerd

Ineens klinkt er gejuich in de hal: op een groot scherm is te zien hoe de pandavlucht veilig landt. In het dierenhotel van KLM worden de beren door een arts gecheckt. Als ze meer dan een uur later de hal binnen worden gereden, valt het daar plotseling helemaal stil. In een kooi van glas en tralies worden Wu Wen en Xing Ya rondgereden. Ze lijken niet onder de indruk van alle pottenkijkers. Terwijl cameramensen steeds verder naar voren dringen en politieagenten ze weer terugduwen, kijken de logees een beetje onderuit gezakt om zich heen.

Van Chengdu naar Rhenen

Niet zo gek, want de twee hebben een pittige reis achter de rug. Woensdagochtend werden ze uitgezwaaid bij het pandacentrum in Chengdu, waar ze geboren zijn. Per vrachtwagen schommelden ze naar het vliegveld. Daarna vlogen ze in elf uur naar Nederland. Dat Wu Wen en Xing Ya naar Rhenen komen, is een eer. Het betekent dat Nederland dikke vrienden is met China.

Panda's beschermen

Toch is het geen écht cadeau. Nederland krijgt de beren namelijk te leen. Na vijftien jaar moeten ze terug. Gratis is de berenbieb trouwens ook niet: Ouwehands Dierenpark betaalt elk jaar een miljoen dollar voor het lenen van Xing Ya en Wu Wen. Een dure grap dus. Maar een groot deel van dat logeerberen-geld wordt gebruikt voor het beschermen panda’s in het wild.

‘Dat is nodig’, vertelt Christiaan van der Hoeven van het Wereld Natuur Fonds. ‘In China worden veel bossen gekapt en wegen aangelegd. Daardoor zijn pandagroepen van elkaar gescheiden. Zonde. Want stel je voor dat je met z’n drieën in één stukje bos zit en je mag elkaar niet. Dan komen er natuurlijk nóóit kleintjes! Zonder het te weten, helpen Xing Ya en Wu Wen dus hun familie in het wild.’

Wil jij Wu Wen en Xing Ya in het echt te zien? Nog even geduld… De panda’s mogen vier tot zes weken rustig wennen aan hun nieuwe huis. Pas als ze zich op hun gemak voelen, is het publiek welkom. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Hoi!
Jij zou ook een abonnement moeten nemen op de kidsweek!
Dat is echt cool!

Ik ga zeker kijken over een paar weken, wat een leuke beesten!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.