dieren

Reuzenwereld in de maak

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Zelf weten ze nog van niks, maar de olifanten uit de Amsterdamse dierentuin ARTIS gaan in het voorjaar verhuizen naar een nieuw verblijf. Kidsweek mocht vast gluren op de bouwplaats.  

Wat doet een olifant als-ie jeuk heeft? Waar schuilt zo’n reus graag? En hoe eet-ie het liefst? Allemaal vragen die het afgelopen jaar door het hoofd van landschapsarchitect Thijs de Zeeuw spookten. Hij kreeg de opdracht om een nieuw verblijf voor de Amsterdamse olifanten te verzinnen. ‘Een lastige puzzel’, vertelt hij. ‘Ik moest echt in de huid van een olifant kruipen.’

Geheugenrotsen
Inmiddels is de bouw al een poosje bezig. ‘Daar’, wijst Thijs, ‘staan bijvoorbeeld de eerste rotsen.’ Het zijn niet zomaar wat stenen: ‘Ik heb gekozen voor verschillende kleuren en vormen. De ene rots is lekker glad, de ander juist ruw. Dit stuk warmt snel op door de zon, en daar blijft het juist lekker koel. Achter deze steen kunnen ze schuilen tegen zon en regen. Olifanten kunnen hier een heleboel ontdekken en opslaan in hun grote geheugen. Dat houdt ze bezig.’

Rondsjouwen
Want dat is de bedoeling van het nieuwe verblijf: dat de dieren het lekker druk hebben. ‘De ruimte is enorm’, zegt Thijs. ‘Het is de bedoeling dat de bewoners er flink doorheen gaan lopen.’ Hun eten wordt steeds op een ander tijdstip en op een andere plek verstopt. ‘We hopen dat we ze op die manier kunnen blijven verrassen’, zegt Thijs.

dieren

Plons
Middenin het nieuwe verblijf gaapt een gigantisch gat: het zwembad! ‘Er komt straks water uit de grachten in’, vertelt Thijs. Vanaf een soort diepe loopbrug kan het publiek de olifanten straks voorbij zien zwemmen.

(Foto: Edwin Butter)

 

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Blij wat fijn voor de olifanten! meer ruimte.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.