Vleermuis breekt snelheids record

Vleermuis sneller dan vlugste vogels

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Vogels waren altijd de snelste dieren op aarde. Maar nu zijn ze afgetroefd door een zoogdier: een vleermuis! Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat de Tadarida brasiliensis (ja, díe vleermuis om precies te zijn) iedereen te vlug af is.

Op de Nederlandse snelweg zou deze vleermuis een boete krijgen, want hij kan met 160 kilometer per uur langs komen suizen. Een stuk sneller dan de snelste zwaluw, die ruim 100 kilometer per uur haalt.

Duikvluchten

Het gaat dan wel om horizontale vluchten. De enorme duikvluchten waar bijvoorbeeld slechtvalken om bekendstaan, tellen niet mee. Dan kunnen de vogels wel 300 kilometer per uur gaan!

De Duitse onderzoekers plakten bij hun proef kleine radio-ontvangertjes op enkele vleermuizen. De wetenschappers volgden de vleermuizen via het radiosignaal met een klein vliegtuigje. En dat was nog lastig klusje voor de piloot, want de vleermuizen waren supersnel.

Verbaasd

De hoofdonderzoeker Kamran Safi was heel verbaasd over de resultaten. 'Eerst konden we de gegevens die we verzamelden bijna niet geloven, maar het klopte echt. De vrouwtjesvleermuizen, die slechts 11 tot 12 gram wegen, vlogen soms meer dan 160 kilometer per uur. Een record!'

Foto Flickr/J.N.Stuart

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.