Roze sprinkhaan

Rara: het is roze en het springt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Het is roze, het zit tussen de bladeren en het springt... rara wat is dat? Een roze sprinkhaan natuurlijk! Maar wacht eens even: horen die beestjes niet groen te zijn?

Normaal gesproken wel ja. Maar donderdag sprong er ineens een roze exemplaar door een tuin in Hoofddorp waar vier kinderen aan het spelen waren. Een van hen zag het roze beestje vlak bij haar slipper. 'Ik dacht eerst dat het een rozenblaadje was', vertelt haar moeder tegen RTV Noord-Holland. 'Maar toen begon het te springen.'

Anders
Dit bijzondere exemplaar heeft erythrisme. Dat is een moeilijk woord om te zeggen dat door een afwijking de vacht, huid, veren en eierschalen van een dier rood (of roze) zijn. Het lijkt een beetje op wat er bij albino-dieren gebeurt, alleen is bij hen de vacht dan wit. 

Kleine kans
De kans dat je zelf een roze sprinkhaan in de tuin tegenkomt is heel klein. Dat komt omdat er weinig van zijn of dat ze snel doodgaan door hun beroerde schutkleur, dat is niet zeker. 

Flamingo foto Dreamstime
Meer roze
Er zijn natuurlijk meer roze dieren. Wat dacht je van flamingo's en pelikanen? Maar deze vogels hebben geen afwijking. Hun roze kleur wordt veroorzaakt door hun eten: dat is namelijk roze. Flamingo's eten garnalen en kreeftjes en die krijgen hun kleur weer omdat ze snoepen van algen die de roze kleurstof astaxanthine maken.

Er zijn vorig jaar winter trouwens nog twee roze gasten in Nederland gezien: twee spreeuwen. Die komen normaal niet voor in Europa, maar Zuid-Azië. Waarschijnlijk hadden ze een afslag gemist.

Altijd op de hoogte blijven van het leukste dierennieuws? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

grappig! Een roze sprinkhaan! 

Zo'n diertje wil ik hebben!

Hoi bij mij achter mijn tuin hebben wel elk jaar roze sprinkhanen.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.