ANP

7 weetjes over de felgroene halsbandparkiet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Felgroene luidruchtige vogeltjes. Dikke kans dat jij de halsbandparkiet al eens hebt gespot. Deze tropische dieren komen steeds vaker voor in Nederland. Zeven weetjes over dit bijzondere vogeltje:

1. De halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit India en Centraal-Afrika. De vogeltjes zijn tientallen jaren geleden in Nederland losgelaten of ontsnapt uit vogelkooitjes. Sindsdien wonen de dieren ook hier in het wild. 

2. De parkieten zijn echte stadsdieren. De meeste halsbandparkieten wonen in Amsterdam of in Den Haag, maar ook in andere grote steden stikt het van de vogeltjes.

3. De vogeltjes snoepen het liefste zaden, vruchten en nootjes zoals pinda’s. Hiervoor zijn ze afhankelijk van het voedsel van mensen. Zonder deze hulp zouden veel halsbandparkieten de winter niet overleven. Dat is precies de reden waarom ze zo graag in de stad leven!

4. Mannetjes halsbandparkieten kun je herkennen aan een zwart kinnetje en een zwart lijntje dat over hun hals uitloopt in een oranje kleurtje. Vrouwtjes hebben een effen groene kleur.

5. De vogeltjes houden erg van lawaai maken. Als een halsbandparkiet in gevaar is, begint het beestje nog veel luidruchtiger te krijsen. Een stelletje onruststokers als halsbandparkieten in je achtertuin is dus geen pretje. 

6. Halsbandparkieten zijn gezelschapsdieren. Ze leven vaak in groepen en slapen in de winter graag samen in bomen. 

7. Van januari tot juni is het broedseizoen van de parkieten. Per jaar broedt een vrouwelijk vogeltje zo’n 3 tot 6 eieren uit in ongeveer 23 dagen. Dit doet ze het liefste in een holletje in een oude boom. Hierdoor komen er elk jaar meer halsbandparkietjes in Nederland.

Anderen lazen ook: Gespot: Bijzondere dubbelvogel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook