mus

Chips en zoetigheid zijn ook voor mussen ongezond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Friet, een handje chips of een paar kruimels cake. Ook voor mussen zijn dit soort snacks ongezond. Dat ontdekten onderzoekers die stadsmussen vergeleken met mussen van het platteland.

Belgische en Franse onderzoekers vingen in Frankrijk twee verschillende soorten mussen: stadsmussen en plattelandsmussen. De stadse vogels kregen zes weken lang allerlei gezonde hapjes met veel vezels: tarwe, zonnebloempitten en meelwormen. De plattelandsmussen werden gevoerd met cake, chips en brood. De vogels wisselden dus van dieet.

Darmen

Wat bleek? De darmen van de stadsmussen werkten na zes weken beter, terwijl die van de plattelandsvogels waren aangetast. Zij hadden minder gezonde bacterieën in hun darmen.

De onderzoekers ontdekten ook dat stadsmussen die door junkfood al slechte darmen hadden, er niet op vooruit gingen door gezond voer met veel vezels. Ze denken nu dat stadsvogels zich minder goed kunnen aanpassen aan ander voedsel dan plattelandsvogels.

Minder mussen

Of er de laatste jaren minder mussen in de steden zijn omdat ze ongezond eten, weten de onderzoekers niet. Een van hen zegt wel dat het erop lijkt dat voedsel van mensen invloed heeft op de gezondheid van dieren.

Anderen lazen ook: Judie over te dikke dieren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook