Orang-oetan

Dierenfilmpjes over coronacrisis niet altijd echt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Orang oetangs die hun handen wassen of dolfijnen in de kanalen van Venetië. Sinds de 'corona-crisis' duikt allerlei grappig dierennieuws op. Niet alles klopt, zo blijkt nu.

Met de verspreiding van het corona-virus doen op internet verhalen de ronde die niet kloppen. Dat geldt ook voor sommige dierenfilmpjes.

Zo was er een filmpje van orang-oetan Sandra die in een Amerikaans opvangcentrum voor apen haar handen wast. Dat zou ze afgekeken hebben van mensen om haar heen die sinds het virus vaker hun handen wassen.

Handen wassen

National Geographic schrijft dat het filmpje al in november vorig jaar was gemaakt. De dierentuin vond het leuk om de beelden begin april opnieuw via Twitter te delen, maar op social media werd al snel gezegd dat Sandra haar handen wast vanwege het virus.

'Niet waar', zegt een verzorger. 'We willen niet dat mensen denken dat we apen trucjes leren, we willen ze juist beschermen.' Het apencentrum verwijderde het filmpje daarom weer.

Olifanten

National Geographic schrijft ook over andere dierenverhalen die afgelopen tijd op sociale media rondgingen. Zo zouden in de stille kanalen van Venetië nu zwanen en dolfijnen zwemmen. In een verlaten Chinees dorp lagen slapende olifanten die dronken waren van de maïswijn. En in fonteinen in het uitgestorven Rome zwommen plotseling eenden. 

Toch zit het anders, schrijft National Geographic. De zwanen waren gefotografeerd ver buiten het centrum van Venetië en de dolfijnen bij het Italiaanse eiland Sardinië, honderden kilometers verderop. Dronken olifanten? Ook verzonnen. De eenden in Rome dan? Die waren daar altijd al. 

Leeuwen

En dan waren er nog de vijfhonderd leeuwen die door Moskou liepen om ervoor te zorgen dat mensen binnenbleven. Al snel bleek ook dat niet waar.

Leeuw

Opvrolijken

Je kunt je afvragen of het zo erg is. Een beetje opgevrolijkt worden door nepnieuws over dieren. Volgens psychologen is het niet goed. Zij zeggen: de waarheid is belangrijk. Als je veel verhalen ziet die later niet waar blijken te zijn, weet je uiteindelijk niet meer wat je moet geloven.

En natuurbeschermers zeggen nog iets. Wie niet meer weet wat-ie moet geloven of hopen, kan het ook minder belangrijk vinden dat de natuur beschermd wordt. Na een zo'n fake-filmpje zou je kunnen denken: zie je wel zonder mensen, komt het met de dieren wel goed.

Geiten

Gelukkig was er ook grappig dierennieuws dat wel klopte. Orca's die voor het eerst opdoken voor de Canadese kust, omdat het er stiller was dan normaal. En een kudde wilde geiten die door een dorpje in Engeland wandelde, omdat er zo weinig mensen op straat waren. 

Geiten31 maart 2020, wilde geiten bij een kerk in Llandudno in Wales, Engeland

Geiten

Anderen lazen ook: Je kunt geen corona krijgen van je hond of kat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

je kan alles hier ondekken.

Ik vind het echt belachelijk da tv we de dieren de schuld geven terwijl het door de mens komt Oeps

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.