hamster

'Dode' hamster is soms gewoon in winterslaap

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Als jij nog niet zo lang geleden een hamster had die dood is gegaan, moet je misschien even niet verder lezen. Dan is dit bericht misschien naar. Maar als je een nog levende hamster hebt juist wel!

Deze week vertelde een Britse moeder op Facebook het verhaal over hun hamster Fudge. Die hadden ze roerloos op de bodem van zijn kooi gevonden. Maar toen ze hem wilden begraven, bleek Fudge alleen maar een winterslaap te houden. Bijna hadden ze hun hamster levend begraven!

Wintercoma

Veel hamsterbaasjes schrokken van dat bericht. Ook al omdat Nederlandse knaagdierexperts daarna waarschuwden dat het bij hamsters wel vaker voorkomt. ‘Een hamster kan als hij het te koud krijgt in een soort wintercoma raken. Hij haalt dan bijna geen adem meer’, zegt de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging. ‘Ze liggen dan vaak half opgerold op hun zij met uitgestoken voorpootjes en voelen koud.’

Doe de test

Niet alle hamsters doen een winterslaap. Meestal is het in woonkamers zo warm dat dat niet nodig is. Staat de kooi in de slaapkamer? Daar kan het wel een stuk koeler zijn. Maar hoe weet je nu of je hamster diep in slaap of echt dood is? ‘Hamsters in winterslaap worden niet stijf en hard. Als je de slaper heel voorzichtig iets probeert uit te rollen, zal hij heel langzaam reageren. Het beste kun je proberen hem langzaam een beetje warmer te laten worden, bijvoorbeeld in je handen.’

Kruik

Met Fudge gaat het intussen weer helemaal goed. Zijn baasjes warmden hem op met een kruik en hij rent weer rond in zijn kooi.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Boek vol hamsterbillen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

eigenlijk best zielig voor dat hamstertje Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps