Mug

Geen winterslaap voor steekmuggen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het is winter, maar op verschillende plaatsen in Nederland hebben mensen last van muggen. Steekmuggen om precies te zijn. Volgens onderzoekers komt dat omdat het nog niet écht koud is geweest. Door de hoge temperaturen houden ze geen winterslaap.

Deze steekmug heet molestusmug. Het is een tweelingzusje van de 'gewone' steekmug die 's zomers rondvliegt. Vooral in de buurt van Amsterdam, Breda, Den Haag en op de grens van Gelderland en Overijssel hebben mensen nu last van deze muggen.

Nieuwe soort

In een lab in Wageningen ontdekten onderzoekers dat de twee Nederlandse typen muggen kunnen kruisen. Daardoor ontstaat een nieuwe soort, die mensen én vogels steekt. Deze mug zou het gevaarlijke westnijlvirus kunnen overbrengen van vogels op mensen.

Gevaarlijk

Trekvogels nemen het westnijlvirus mee uit andere delen van de wereld. Vooral voor zieke en oude mensen kan het virus gevaarlijk zijn. 'We moeten deze insecten dus goed in de gaten houden', zegt een onderzoeker.

Anderen lazen ook: Bzzz, 8 feitjes die je nog niet wist over de mug.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

'ik ben erg geshroken

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.