vuurvlieg

Glow-in-the-dark feestje in de dierenwereld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Over de hele wereld bestaan lichtgevende dieren. Dat trucje gebruiken ze om prooien in de val te lokken of om roofdieren weg te jagen. Hoe werkt dat en welke dieren kunnen dit?

Lichtgevende dieren horen niet zoals kabouters en elfjes bij de sprookjeswereld, maar ze bestaan echt. Je zult ze alleen niet snel zien, want ze leven ’s nachts of in een donkere omgeving. Diep in de zee bijvoorbeeld. Sommige dieren reflecteren licht, maar er zijn ook dieren die zelf licht kunnen maken. Dat gebeurt door een chemische reactie in de cellen. Daarbij komt energie vrij. Als twee stofjes bij elkaar komen, gaat het knallen. En dat ziet er indrukwekkend uit.

Vuurvlieg
vuurvlieg

Deze ken je waarschijnlijk wel van een zomeravond op de camping: de kever met het lichtgevende kontje. Over de hele wereld zijn er meer dan tweeduizend soorten. In Nederland leven drie soorten. Iedere soort heeft zijn eigen signaal. Zo kunnen de mannetjes en vrouwtjes elkaar vinden in het donker.

Zeevonk

zeevonkAls de zee heel rustig is kun je het misschien zien: zeevonk. Als je door het water loopt krijgt het water om je heen een blauwe gloed. Dat komt door de algen die erin leven en het is bedoeld om roofdieren af te schrikken. Bij wilder weer trekt de zeevonk verder de zee in.

 

 

 

 

 

Diepzeehengelvis

diepzeehengelvisOp zijn kop heeft dit diepzeemonster een soort hengel met een lichtje aan het einde. Dat gebruikt hij als lokaas. Het uitsteeksel hangt boven zijn enorme bek. Als er kleine vissen of garnalen op afkomen hoeft hij die alleen maar te openen en HAP!

 

 

 

 

 

Miljoenpoot

duizendpoot

De miljoenpoot Motyxia leeft overdag onder de grond. ’s Nachts komen deze beestjes naar boven om te eten en te paren. Om roofdieren bang te maken zorgen ze ervoor dat ze licht geven en er zo extra eng uitzien. 

 

 

 

 

 

 

Karetschildpad

schildpadEen Amerikaanse zeebioloog ontdekte in 2015 bij de Salomonseilanden dat de karetschildpad ook een lichtgevend familielid heeft. Die lijkt een beetje op een ufo: het schild licht groen en rood op als er licht op schijnt. Dat doen de schildpadden om beter te zien of om beter gezien te worden door een aantrekkelijk mannetje of vrouwtje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakkerlak

kakkerlakEen jaar of zeventig geleden werd-ie gespot op de Tungurahua vulkaan in Ecuador: deze glow-in-the-dark-kakkerlak. Dit beestje slaat bacteriën op in zijn skelet, waardoor er een soort glans ontstaat en het oplicht in het donker. De vulkaan bleek geen goede woonplek. Na een uitbarsting in 2010 wordt deze kakkerlaksoort met uitsterven bedreigd.

Anderen lazen ook: Waarom kunnen kwallen steken?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ja leuk artikel

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.