Bijen

Kinderen bezorgd over insecten, vogels en bloemen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vergeetmijnietjes, klaprozen, margrieten. Honderd jaar geleden stond Nederland vol wilde bloemen. Al die bloeiende planten in bermen en akkers waren een paradijs voor insecten én vogels. Volgens onderzoekers zijn er nu véél minder soorten planten en dieren dan vroeger. Dat komt doordat er steeds minder ruimte is voor de natuur. Ze vroegen kinderen hoe ze daarover denken.

OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, vroeg ruim 1.600 kinderen in de leeftijd van 9-13 jaar om een enquête in te vullen over de natuur.

Platteland

Onderzoekers vroegen bijvoorbeeld wat zie jij in de omgeving van je dorp of stad? Een wei vol bloemen en slootjes? Of snelwegen, huizen en windmolens? Hoe wil je dat de omgeving van jouw dorp of stad eruitziet? Wat vind jij mooi en belangrijk? Het ging in de enquête niet over bossen, heide en duinen, maar over 'het platteland'. De onderzoekers noemen dat 'boerenland', land dat buiten steden en dorpen ligt. 

Spelen

Kinderen vinden het het leukst om dieren zoals koeien en schapen (48%) en vlinders, vogels en bloemen (54%) in hun omgeving te zien. Jonge kinderen vinden het belangrijk om in de natuur te kunnen spelen. Kinderen van 12 jaar en ouder zijn er graag vanwege de rust en stilte. Vooral jonge kinderen maken zich volgens het onderzoek zorgen dat er straks niet genoeg ruimte meer is om buiten te spelen.

Zo'n 76% van de kinderen is bezorgd dat dat bijen, vlinders, vogels verdwijnen door bebouwing, vervuiling en lawaai door verkeer en mensen.

Windmolens

Bijna alle kinderen vinden dat windmolens en zonnepanelen niet op het platteland moeten staan. Goede plekken daarvoor vinden ze: op daken van bedrijven (98%) en huizen (92%), langs snelwegen (92%) en op zee (73%).

Actie

Op de vraag wat OERRR het beste kan doen om de natuur de beschermen was het antwoord: informatie geven op scholen (58%), geld uitgeven voor bloemen vogels insecten (43%), maar ook actievoeren (41%). 'Omdat we dan misschien tegen kunnen houden dat de natuur kwijt raakt,' legt een van hen uit. 

Natuurmonumenten wil daarom dat de regering bij het maken van plannen voor nieuwe wegen en huizen rekening houdt met de natuur. 

Anderen lazen ook: Zo krijg jij een tuin vol vlinders.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook