Eekhoorn in de tuin

Kleine dieren tellen in de tuin of op het balkon

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Eekhoorns, egels, kikkers en vlinders. In de tuin of op het balkon scharrelen en vliegen vaak een boel kleine dieren. Als je eenmaal begint met tellen, zie je er steeds meer. Vind je dat leuk? Dan kun je vanaf morgen meedoen met de Tuintelling van de Dierenbescherming.

De Dierenbescherming vraagt mensen met een tuin uit te zoeken welke zoogdieren, vogels, insecten, amfibieën en vlinders ze in hun tuin zien. Het is de derde keer dat de Tuintelling wordt georganiseerd. Dit jaar wordt mensen gevraagd om de dieren niet alleen te tellen, maar ook om ze een tijdje in de gaten te houden.

Hotel

De organisatie wil weten hoe kleine dieren een tuin gebruiken. Komen ze iets eten of drinken of liggen ze vooral te slapen? Bij het invullen van wat je gezien hebt, kun je kiezen uit drie categorieën: kroeg, hotel en kraamkamer. Een egel die komt drinken uit een bak, gebruikt de tuin als kroeg. Als het dier er meestal is voor een dutje, wordt de tuin een hotel. En voor dieren die nesten bouwen, is de tuin een kraamkamer.

Tellen

De leefomgeving van dit soort kleine dieren wordt kleiner, omdat op veel plaatsen gebouwd wordt. Daarom kunnen ze ook minder voedsel vinden. Dierenbeschermers willen weten of tuinen de redding kunnen zijn voor kleine dieren en insecten.

Om mee te doen met de telling hoef je geen uren in de tuin te zitten. Tien minuten is ook goed! Je kunt meedoen van 26 april tot en met 5 mei. Hier zie je precies hoe het werkt. Het kan een beetje ingewikkeld zijn, dus misschien is het handig om je grote broer of zus, of een van je ouders om uitleg te vragen.

Anderen lazen ook: Zo krijg jij meer vlinders in de tuin.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook