Foto: Pixabay

Last van vervelende wespen? Zo houd je ze op afstand!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Het is maar druk rond onze borden en glazen. We zitten volop in het wespenseizoen. Maar hoe houd je deze insecten op afstand? Vier tips!

1. Wespenval 
Een oude truc is de wespenval. Hiermee lok je wespen en dood je ze. Pak een lege plastic fles en haal de dop er af. Snijd de bovenkant van de fles, op ongeveer 15 centimeter van boven. Zet het bovenste deel omgekeerd op het onderste deel. De mond van de fles wijst dus naar beneden. Plak beide delen aan elkaar vast met tape. Giet een laagje limonade, cola of iets anders zoets in je val. En zoek er een mooie plek voor. Zet je val niet te dichtbij, maar ook niet te ver weg.

2. Kruiden
Maak je liever geen wespen dood? Brand dan wierook of citronellakaarsen. Wespen houden niet van die geur. Net als die van kruidnagel, munt of rozemarijn.

3. Sla ze niet dood
Sla wespen niet dood. Als je dat wel doet, kan er een stofje vrijkomen waar juist andere wespen op afkomen. Ze willen hun soortgenoot helpen.

4. Negeer ze
Bedenk of je écht last van ze hebt. Is het nodig om ze weg te jagen? Wespen zijn ook heel nuttig. Ze eten muggen en andere insecten. Dankzij wespen heb jij dus minder muggenbulten!

Pixabay- wesp

Gestoken?
Word je toch gestoken? Zuig het gif eruit (en spuug het uit) en koel de plek. De pijn kan een paar dagen duren. Bel je huisarts als het erg dik wordt. Word je in je mond gestoken? Bel dan 112 en zuig op een ijsblokje tegen de zwelling.

Wist je dat...

- Mannetjes paren met de koningin en daarna doodgaan?

- Een wespennest maar één jaar wordt gebruikt? Koninginnen maken ergens anders een nieuw nest.

- Alleen vrouwtjeswespen kunnen steken?

- Koninginnen de enige wespen zijn die de winter overleven?

Anderen lazen ook: Man treft 20.000 bijen aan op auto.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook