Zeearend

Live te volgen: burenruzie van zeearenden en haviken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Spannende ontwikkelingen in het vogelbroedseizoen. In Friesland heeft een havikspaar veel last van twee bazige zeearenden. Het gedoe is live te volgen via een webcam.

Net als vorig jaar plaatste de Vogelbescherming bij verschillende vogelnesten in Nederland camera's. Afgelopen dagen was via de webcam in het Friese Nationaal Park De Alde Feanen te zien dat in een nest dat eerst van een zeearend-koppel was, nu twee haviken zitten.

De zeearenden hebben het nest van de haviken namelijk ingepikt. De haviken hadden geen andere keus dan verhuizen naar het stekje van de zeearenden. Daar broeden ze nu hun vier eieren uit.

Pesten

Maar echt rustig zit het stel er niet. De zeearenden komen vaak langs om hen te pesten schrijft de Vogelbescherming. De zeearenden, die veel groter zijn dan de haviken, voelen zich de koning van het gebied. Ze willen laten zien dat zij de baas zijn, ook over hun oude nest.

Snackje

De Vogelbescherming weet niet hoe de burenruzie afloopt: 'Gaat de zeearend de eieren van de havik opeten of wacht hij liever tot de havikjongen zijn uitgekomen om ze dan als snackje te nuttigen? Of gaat de dappere havik gewoon met succes een paar jongen grootbrengen?'

Volg de ontwikkelingen live via de webcam. In het filmpje hieronder zie je hoe de havik er als een speer vandoor gaat als de zeearend in aantocht is.

 

Anderen lazen ook: Weekendje vogels tellen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

cool om te zien.

vriendelijke groet van ziva

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.