schapen scheten methaan

Nieuw-Zeeland fokt deftige schapen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Kijk deze schaapjes eens onschuldig grazen. Toch is er een vuiltje aan de lucht. Schapen laten veel boeren en dat zorgt in Nieuw-Zeeland voor klimaatproblemen. 

Boerende schapen slecht voor het klimaat? Je leest het goed. Hun boeren zitten namelijk vol methaan, een broeikasgas dat de opwarming van de aarde versnelt. Een groot probleem voor Nieuw-Zeeland. De helft van alle broeikasgassen komt daar van bedrijven die dieren houden, veel meer dan in andere landen. Dat komt niet alleen door hun scheten, waar je vaak over hoort, maar vooral door hun boeren. Er bestaat wel voer dat dieren minder laat boeren. Dat is alleen voor Nieuw-Zeeland geen goede oplossing, omdat daar de meeste schapen in de vrije natuur leven.

Ademhalingskamers

Maar er is een oplossing: goed gemanierde schapen die minder boeren laten. Onderzoekers zijn daarom op zoek gegaan naar zon ‘deftige’ schapensoort. Dat deden ze door meerdere schapen bijna een uur apart te zetten in ‘ademhalingskamers’. Zo konden ze meten hoeveel methaan er uit de wollige diertjes kwam. En dat verschilde nogal per dier. De minder boerende beestjes werden gefokt.

Met succes. Nu graast er een kudde uitstekend gemanierde, klimaatvriendelijke schapen in een klein plaatsje in Nieuw-Zeeland. Ze stoten 10% minder methaan uit dan hun erop los boerende soortgenoten. Leuk weetje: ze geven ook nog eens meer wol dan ‘gewone’ schapen. De onderzoekers hopen dat de schapensoort binnen een jaar ook in de rest van Nieuw-Zeeland rondloopt.

Anderen lazen ook: Samuel (9) maakt slinger van blikjes: ze horen hier niet!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

zieligggggggggggggggg hoor jij ook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.