bodemdieren

Op zoek naar bodemdieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek redactie
Redactie
Kidsweek

Vandaag beginnen de bodemdierendagen. Tot en met 8 oktober trekken kinderen en volwassenen hun tuin in op zoek naar kleine krioelende beestjes. Maar wat zijn bodemdieren en waarom zijn ze belangrijk? 

Wat zíjn bodemdieren eigenlijk?

Diertjes die net boven of onder de grond leven. Er zijn tien hoofdgroepen: de regenworm, naaktslak, huisjesslak, spinachtigen, pissebed, miljoenenpoot, duizendpoot, kever, mier en de mol. Iedere groep bestaat weer uit meer soorten, zoals de tijgerslak of de tweestreep, de grote glimworm en de kelderpissebed.

Waarom zijn ze belangrijk?

Omdat ze de bodem gezond houden. En een gezonde bodem betekent weer gezond voedsel of schoon drinkwater voor ons. We kunnen dus eigenlijk niet zonder die krioelende schepseltjes.

Wat gebeurt er tijdens de bodemdierendagen?

Dan duiken mensen in heel het land de tuin in of hun balkon op om te zoeken naar bodemdiertjes. Wil je ook meedoen? Kijk onder stenen en bloempotten, tussen platen, afgevallen bladeren en takken. Schep de grond een beetje om, om te zien of je daar nog diertjes vindt. Wat je precies allemaal aan diertjes tegenkomt, kun je doorgeven op de site www.bodemdierendag.nl. Met alle resultaten kan worden gekeken hoe het in ons land gaat met het bodemleven. 

Dit artikel werd geschreven door Charlotte Latten.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Zo krijg jij een egeltje in je tuin of Baby-eekhoorntjes gered uit omgezaagde boom.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

hoi allemaal gein dit

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps