Foto: Corbis

Pas op, beesten de baas: brutale apen en heilige herkauwers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In Nederland houden we van dieren. Maar in sommige landen maken ze het wel héél bont. Daar worden ze vereerd. Pas op je spullen als je op vakantie gaat naar deze plekken. Heilige dieren zijn meestal niet erg bescheiden!

Vandaag stellen we drie heilige dieren aan je voor uit Thailand, India en Japan:

Thailand: brutale apen

Lopburi ligt in het midden van Thailand. Volgens een oud verhaal was de stad het rijk van de apen. Dat is het eigenlijk nog steeds. Honderden makaken leven in de stad en de oude tempels. Ze wandelen de winkels in. En slingeren rond voor hotelramen. De apen worden zo verwend, dat ze niet bang zijn voor mensen.

Er is zelfs een speciaal apenfestival. De beesten krijgen dan nóg meer bananen en snoep. De beesten zijn er behoorlijk hebberig door geworden. Ze grijpen alles wat ze willen hebben, of dat nou voedsel is of je camera!

India: heilige herkauwers

De heilige koe uit India ken je vast. De beesten worden vereerd omdat ze melk geven. Ook staat de koe voor het moederschap. De dieren komen overal mee weg! Als ze zin hebben, ploffen ze gewoon neer. Ook als ze toevallig op een druk kruispunt zijn. Het verkeer rijdt er geduldig omheen.

Langzaam verandert dat wel. In de hoofdstad van India mogen koeien niet meer rondsukkelen op straat. Heilig of niet, India wil wél met zijn tijd meegaan.

Japan: opdringerige herten

In een oud tempelgebied in het Japaanse Nara zijn herten de baas. Japanners geloofden dat een god ooit op een hert naar Nara was gereden. Lange tijd waren de herten daarom heilig. Dat zijn ze niet meer, maar ze worden nog wel beschermd.

Japanners zien de dieren als een schat van het land. En zo gedragen ze zich ook. Vaak staan ze slim opgesteld naast de kraampjes waar koekjes worden verkocht. De beesten zijn niet zo dol op wachten. Duurt het ze te lang? Dan grissen ze het zakje zelf wel uit je hand!

Benieuwd naar meer heilige dieren? Lees hier welk dier heilig is in Turkije, en over een tempel waar ratten worden vereerd!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook