Wasbeer

Protest tegen jacht op wasberen in Limburg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In Limburg duiken ze steeds vaker op: wasberen! Veel mensen vinden het leuk om deze dieren met hun zwart-witte gezichtsmaskers in het wild tegen te komen. Anderen zijn een stuk minder enthousiast. Drie vragen (en antwoorden) over wasberen in Limburg.

1. Sinds wanneer is de wasbeer in Nederland?

Wasberen komen hier van nature niet voor. Zo'n tachtig jaar geleden werden de roofdieren in Duitsland uitgezet en daarna hebben ze zich verspreid over Europa. Sinds enkele jaren steken wasberen de grens over naar Nederland. Ze zijn vooral in Limburg gezien.

De wasbeer staat op de lijst van 'invasieve exoten', dat zijn dieren en planten die eigenlijk uit een ander gebied komen. Ze kunnen een bedreiging zijn voor andere soorten. Volgens de regels van de Europese Unie moeten 'exoten' die ergens opduiken maar nog geen vaste plek hebben, daar bestreden worden. Dat zou voorkomen dat ze zich verder verspreiden.

2. Wat is het plan van de provincie Limburg?

In een plan van de provincie staat dat de wasberen gedood moeten worden. De meeste dieren zouden een overdraagbare parasiet bij zich hebben die mensen flink ziek kan maken.

Wasberen halen in hun zoektocht naar eten ook van alles overhoop: landbouwgrond met gewassen, boomgaarden, tuinen en vuilnisbakken. Ook zouden ze een bedreiging vormen voor dieren zoals dassen, marters en vossen die van nature wel in Nederland voorkomen. Zij eten namelijk hetzelfde als wasberen.

Volgens 1Limburg gaat het om 50 tot 100 wasberen die vooral in de buurt van Sittard en Maastricht leven. Het vangen en opvangen van de dieren is volgens de provincie geen goede oplossing, omdat daarvoor geen geld en ruimte zou zijn.

3. Wat is de kritiek?

Volgens dierenorganisatie stichting AAP is het doden van de wasberen een dieronvriendelijk plan. De stichting zegt ook dat de jacht geen zin heeft, want de dieren zullen gewoon uit Duitsland blijven komen. Bovendien zou het niet duidelijk zijn hoeveel wasberen er precies rondlopen in Limburg. Dat zou de provincie volgens de stichting allemaal eerst moeten onderzoeken. Een petitie tegen de wasberenjacht werd zo'n 20.000 keer ondertekend.

Anderen lazen ook: Biggen ingezet tegen ganzenplaag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

moiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.