Unsplash

Toeristen maken schildpadden agressief door ze te voeren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Zeeschildpadden voeren op vakantie. Het lijkt leuk, maar je kunt het beter niet doen. Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat de dieren zich hierdoor anders gaan gedragen: agressiever én minder schuw.

De wetenschappers ontdekten dat toeristen vaak grote porties inktvis aan de dieren gaven. De zeeschildpadden vonden dit heerlijk, maar stopten daardoor met het eten van hun normale kostje: zeegras. Een slechte zaak, aangezien de dieren niet gewend mogen raken aan de vis. Zonder toeristen zouden ze anders verhongeren.

Agressief

Door het voeren werden de zeeschildpadden bovendien agressiever. Ze kregen ruzie met elkaar om de inktvis en deden gemeen tegen toeristen. ‘Waarschijnlijk verwarden de dieren handen of vingers met voedsel’, zegt onderzoeker Fee Smulders. Ook werden de zeeschildpadden minder schuw, waardoor ze steeds vaker op mensen en boten afzwommen.

Turtlecams

De wetenschappers van de Universiteit Wageningen deden de ontdekking dankzij TurtleCams, kleine camera’s die op de rug van de groene zeeschildpad werden gebonden. Op die manier konden ze precies zien wat de dieren deden én wat toeristen aan de dieren gaven. Na vijf uur filmen dreef het apparaatje automatisch naar het wateroppervlak.

Hier zie je beelden van zo'n Turtlecam:

Anderen lazen ook: Lachende schildpad toch niet uitgestorven.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook