Hond aan lijn

Verbod op elektronische halsband voor honden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Blaffen, iemand bespringen, afval opeten? Sommige baasjes bestraffen hun hond voor zulk gedrag met een schokje via een elektronische halsband. Vanaf volgend jaar mag dat niet meer. Volgens onderzoekers is de 'opvoedingshalsband' dieronvriendelijk.

Elektronische halsbanden worden gebruikt om honden bepaald gedrag af te leren, maar volgens onderzoekers zijn de stroomstootjes die de banden afgeven pijnlijk voor de dieren. Het is ook niet zeker of ze beter werken dan andere, diervriendelijkere manieren om honden op te voeden zoals hondentrainingen. Daarom gaat minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de stroomband vanaf volgend jaar verbieden.

Opvoeding

De minister zei: 'Het gebruik van stroombanden veroorzaakt onnodige pijn bij honden. Als houder van een huisdier ben je verantwoordelijk om het dier goed te verzorgen. Daar hoort ook een goede opvoeding bij, zonder gebruik van een stroomband'.

Boete

In een paar andere Europese landen zijn stroombanden voor honden al langer verboden. Vanaf 1 juli 2020 mogen ze dus ook niet meer in Nederland gebruikt worden. Wie dat wel doet kan een hoge boete verwachten - deze kan oplopen tot wel 20.000 euro - of zelfs gevangenisstraf krijgen. De politie en de Dierenbescherming gaan controleren of hondenbezitters niet toch een stroomband gebruiken.

Een uitzondering wordt gemaakt voor honden die bijvoorbeeld speciaal getraind worden voor missies waarbij ze op grote afstand bevelen moeten uitvoeren.

Anderen lazen ook: Elke hond een eigen paspoort.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ben blij dat het word afgeschaft want je moet je honden daar niet mee strafen dan moet je het anders aanpakken en niet met elektrische halsbanden.

Ik vind het zielig

Hoi ik hou van honden

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.