Vogel

Vogels 'krimpen' door opwarming van de aarde

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De lichamen van allerlei soorten trekvogels worden kleiner, maar hun vleugels worden groter. Volgens Amerikaanse vogelonderzoekers komt dat door de opwarming van de aarde.

Amerikaanse onderzoekers onderzochten meer dan 70.000 dode trekvogels van 52 verschillende soorten. Ze waren in de afgelopen veertig jaar allemaal tegen gebouwen in de Amerikaanse stad Chicago aangevlogen.

Museum

Sinds 1978 stonden onderzoekers en vrijwilligers van het natuurhistorische Field Museum elke ochtend vroeg op om de dode vogels te verzamelen. Ze werden bewaard, onderzocht en langs een liniaal gelegd. Een paar van hen zie je op de foto hieronder.

Birds_Field Museum

Opwarming

Na een aantal jaren ontdekten onderzoekers iets schokkends: de gevonden vogels werden steeds kleiner, maar hun vleugels werden groter. Biologen vermoeden nu dat dat komt door de opwarming van de aarde.

Afkoelen

Het lichaam van een vogel is aangepast aan de omgeving waarin het dier leeft. In een koude omgeving zijn vogels vaak groter dan in een warme omgeving. Grotere lichamen houden meer warmte vast. Biologen denken nu dat de vogels uit hun onderzoek kleiner werden omdat het klimaat waarin ze leven warmer wordt. Hoe kleiner ze zijn, hoe sneller ze kunnen afkoelen. 

En die grotere vleugels? Daarmee kunnen trekvogels volgens de onderzoekers - ondanks hun kleine lichamen - toch nog grote afstanden afleggen. 

Anderen lazen ook: Hoeveel vogels zitten er in jouw tuin?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Dit kan geen andere oorzaak hebben dan de opwarming van de aarde.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.