Foto: Shutterstock

Waarom rollen panda's graag in paardenpoep?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Van het puntje van hun pluizige oren tot aan de onderkant van hun staart. Panda's in het Qingling-gebergte in China smeren zich graag helemaal in met paardenpoep. Wetenschappers vroegen zich lange tijd af waarom de dieren dat doen. Nu hebben ze een antwoord: het houdt ze warm.

Als de zwart-witte beren in de bergen paardenpoep tegenkomen, lopen ze er niet met een boog omheen maar gaan ze er juist in liggen rollen. Ze gebruiken hun poten om zich helemaal onder te smeren. Dit gebied is één van de weinige gebieden ter wereld waar panda's en paarden beide leven en daarom gebeurt het alleen daar.

Minder kou

Maar dat maakt het niet minder gek en daarom besloten wetenschappers deze bijzondere activiteit de afgelopen jaren eens te onderzoeken. Zij kwamen erachter dat de panda's zichzelf alleen besmeuren in de herfst- en wintermaanden. Zodra het warmer dan twintig graden is stopten ze ermee. Het houdt ze namelijk warm. In de paardenpoep zitten chemische stoffen, die zorgen voor minder kou bij de dieren. De wetenschappers vinden dit wel een vreemde manier van de dieren om zichzelf warm te houden. Daarom zijn ze nog lang niet klaar met het onderzoek.

Anderen lazen ook: Foto's: Panda Fan Xing voor het eerst naar buiten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps