Eikelmuis foto Wesley Overman
Dier van het Jaar

Wordt de zeldzame eikelmuis Dier van het Jaar 2022?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maartje
Maartje
Dammers

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2022? Wordt het de zeldzame eikelmuis?

Met z’n zwarte masker heeft de eikelmuis wel wat weg van zwaardheld Zorro. En hij is al bijna net zo mysterieus. Dat is een probleem, want van dit knaagdier met z’n sierlijke pluimstaart zijn er nog maar heel weinig. In Nederland is-ie zelfs nog ernstiger bedreigd dan de reuzenpanda in China. En iedereen kent de panda, maar bijna niemand de eikelmuis.

Zender

Niets om je voor te schamen hoor! Deze slaapmuis leeft ’s nachts en laat zich zelden zien. Maar om te voorkomen dat-ie straks helemaal niet meer bestaat is 2022 door de Zoogdiervereniging en een aantal dierentuinen uitgeroepen tot Jaar van de Eikelmuis. Er zijn allerlei acties opgezet om het beestje te redden. Zo zijn twintig eikelmuizen van een zender voorzien. Daarmee wordt precies in de gaten gehouden wat de dieren uitspoken. In wat voor struiken zoeken ze naar voedsel? En waar doen deze nachtdieren overdag een dutje? Als de onderzoekers dat allemaal weten, kunnen ze het landschap zo aanpassen dat de eikelmuis zich helemaal thuis voelt in Nederland.

Goed doel: De Zoogdiervereniging

Eikelmuis Stem jij op de eikelmuis?
Ga naar www.diervanhetjaar.nl en stem! Let op: je mag maar één keer stemmen. Als je dat doet, maak je automatisch kans op een leuke prijs.

 

Meer lezen over de Dier van het Jaar Verkiezing? Hier vind je al onze artikelen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook