Panda's Ouwehands Dierenpark

Xing Ya en Wu Wen voor het eerst neus-aan-neus

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Gescheiden door tralies en ieder vanuit hun eigen nachthok snuffelden reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen voor het eerst aan elkaar. 

Het was een bijzonder moment. Vrouwtjespanda Wu Wen liet haar interesse in mannetje Xing Ya horen door hoge piepende geluiden te maken. Dat leek Xing Ya wel leuk te vinden, want hij stak zijn neus door de tralies om aan haar te snuffelen.

Ontmoeting

Met deze uitwisseling van geuren en geluiden worden de panda's voorbereid op hun eerste echte ontmoeting. Het is namelijk de bedoeling dat de twee gaan paren. Dat gaat niet vanzelf, want pandavrouwtjes zijn maar één keer per jaar zo'n twee tot zeven dagen vruchtbaar. De rest van de tijd zijn ze liever alleen. 

Gedrag

De pandaverzorgers van Ouwehands Dierenpark houden Wu Wen nu steeds in de gaten. Aan haar gedrag en urine kunnen ze zien of haar vruchtbare periode eraan komt. 

Krachttraining 

Xing Ya krijgt als voorbereiding op de ontmoeting met Wu Wen speciale krachttraining. De verzorgers laten hem regelmatig op zijn achterpoten staan. Zo kweekt hij sterke spieren. En die heeft Xing Ya straks nodig voor de daad.

China

Als de paring lukt en Wu Wen krijgt een jonkie, dan is de baby-panda net als z'n ouders eigendom van China. Als het kind vier jaar is gaat het daar naartoe. Zo is het afgesproken tussen Nederland en China. 

Hoe de eerste ontmoeting ging kun je hieronder horen. Let op: het is geen filmpje maar een geluidsfragment:

Anderen lazen ook: Xing Ya en Wu Wen hebben mooiste pandahuis.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Jammer dat ik niet het filmpje heb kunnen zien... Vraagtzichaf maar tis wel een leuke tekst Blij Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.